Stavíte svépomocí? I přesto se vyplatí svěřit některé práce odborníkům

S příchodem jara se každoročně rozbíhá stavební sezóna a počet staveb a rekonstrukcí začíná exponenciálně narůstat. Z úsporných důvodů dává stále více stavebníků přednost svépomocným pracím před stavební firmou, ale tato strategie se nemusí vždy vyplatit. Na následujících řádcích najdete několik rad a tipů, jak postupovat během stavby svépomocí, i které činnosti přenechat odborníkům.

Jste fyzicky zdatní, manuálně zruční a máte partu kamarádů a známých, kteří rádi přiloží ruku k dílu? Ideální konstelace pro stavbu svépomocí! Na začátku je však důležité si přiznat, že ne všechno zvládnete, byť společnými silami. Pokud se tedy nespecializujete na elektro, vodo-topo, montáže garážových vrat a projekční činnost v jednom.

Aby se to nerozpadlo jako domeček z karet

Každý dům musí stát na pevných základech, a to doslova i obrazně. Úplně prvním základním stavebním kamenem je projekt, ať už se vrhnete do stavby svépomocí nebo využijete služeb stavební firmy. Vaším úkolem tedy ze všeho nejdřív bude pečlivě vybrat projektanta. Kvalitní projekt vám ušetří spoustu starostí v průběhu stavby, proto se vyplatí tuto fázi nepodcenit. Oslovte raději více firem, porovnejte jejich nabídky, přečtěte si recenze na jejich práci. A pamatujte na to, že nejlevnější neznamená vždy nejlepší.

Ruku v ruce s výběrem projekční kanceláře si vytvořte i plán prací, abyste měli alespoň hrubou představu, co se kdy bude dělat. Počítejte s tím, že ne všechno půjde jako po másle a dojde k časovým prodlevám z vaší strany nebo ze strany dodavatelů služeb a materiálu. Přípravnou fázi proto zahajte ideálně s ročním předstihem před plánovaným zahájením stavby.

Co bude mít zásadní vliv na váš harmonogram?

  • Finální verzi projektu můžete mít na stole za 3 měsíce i za půl roku. 
  • Podobně jsou na tom s termíny stavební firmy, při stavbě svépomocí budete muset koordinovat vaše časové možnosti s kalendářem vašich pomocníků.
  • Stavební materiál nemusí být vždy (a v požadovaném množství) ihned dostupný.
  • Zohlednit musíte i práce, které se samotné stavby tolik netýkají – odvoz suti, stavebního odpadu, navážky materiálu apod.
  • A pak jsou tu ještě úřady, bez jejichž součinnosti se neobejdete.

Pro stavbu budete potřebovat stavební povolení, dozor i finanční rezervu

Máte projekt stavby hotový? Pak můžete začít obíhat úřady. Budete potřebovat razítka od hygieny, odboru životního prostředí, orgánů technické a dopravní infrastruktury, ale hlavně od příslušného stavebního úřadu. Ke stavbě či rekonstrukci není vždy nutné klasické stavební povolení, proto si nejdřív zjistěte, jestli vám stačí ohlášení stavby

Ze zákona si také musíte zajistit stavební dozor. Jedná se o oprávněnou osobu, která bude dohlížet na to, jestli prováděné stavební práce probíhají v souladu s vydaným stavebním povolením a patřičnými vyhláškami. Může to být váš projektant nebo jeho kolega, ale také zcela nezávislý odborník.

V neposlední řadě nezapomeňte ani na rozpočet stavby. Při stavbě svépomocí můžete sice ušetřit i trojnásobek ceny oproti stavbě domu na klíč, ale příliš růžové brýle si raději nenasazujte. Ať už si vezmete úvěr, hypotéku, nebo využijete vlastní zdroje, počítejte s náklady navíc

  • I když vám pomůžou kamarádi a známí, budete je muset nějak odměnit.
  • Do finanční rezervy zahrňte také případné chyby, které bude nutné opravit.
  • Na mysli mějte i zdražování stavebního materiálu. Ve stavební sezóně je to naprosto běžná záležitost.

 

Odborná montáž vrat

Garážová vrata, okna a dveře si raději nechejte namontovat odborníky. Nepřipravíte se o záruky.

Jaké práce raději svěřit odborníkům?

Abyste nezplakali nad výdělkem, bude lepší přenechat některé práce profesionálům. Nechceme podceňovat vaši zručnost, ale vyhnete se tak případným vícenákladům za opravy chyb, nedodělkům, ale i ztrátě záruk. Na ty je u řady výrobců vázaná odborná montáž. Specializované práce, jako jsou například montáže oken, vchodových dveří, garážových vrat nebo stínicí techniky, svěřte proto montážním týmům výrobce. Podstupovat riziko poškození či úplného zničení výrobku se jednoduše nevyplatí. 

Do rukou odborníků svěřte také:

  • vylití základové desky,
  • klempířské práce,
  • ale také rozvody elektroinstalací, vody a kanalizace. 

Budete mít jistotu, že je vše na svém místě a elektřina s vodou proudí tam, kam mají. Práce, které si vezmete na bedra sami, záleží čistě na vaší zdatnosti. Když zvládnete dávat „cihlu k cihle“, položit podlahové topení nebo udělat omítky, je to jedině plus pro vás. Pustit se můžete i do terénních úprav. Pokud si ale nebudete jistí, že stavební práce zvládnete svépomocí, obraťte se vždy raději na profesionály. S myšlenkou na časnější kolaudaci se vám bude lépe usínat.

Hledáte dodavatele vchodových dveří, oken nebo garážových vrat? V LOMAXu vám poskytneme odborné poradenství, montáž i pozáruční servis. Vyhledejte si svou nejbližší pobočku, kde společně najdeme to nejlepší řešení pro vaši stavbu i rekonstrukci.

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos


 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.