5 tipů, jak si správně vybrat nová garážová vrata

Ať už pořizujete garážová vrata do novostavby, rekonstruovaného domu nebo samostatné garáže, měli byste jejich výběr pečlivě uvážit. Než si však pod drobnohled vezmete konkrétní výrobek, je potřeba zvážit několik základních bodů. Proto jsme pro vás připravili tento malý rozcestník. Nasměruje vás k vratům, která budou splňovat vaše potřeby a vydrží vám celou věčnost.

#1 Jaký typ vrat se hodí do vaší garáže?

Pryč jsou doby, kdy existovala pouze dvoukřídlá vrata, případně vyklápěcí. Dnes si můžete vybírat z několika typů. Ne všechny se ale musí do vaší garáže hodit. Především u rekonstrukcí bývá rozhodujícím faktorem stavební připravenost. Do rozhodování pak přirozeně vstupují i představy a potřeby uživatelů. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé typy garážových vrat.

Sekční garážová vrata

Sekční garážová vrata patří k nejoblíbenějším na trhu. Jsou moderní, elegantní a pohledově neruší. Jednotlivé sekce se zasouvají ve vodicích kolejnicích pod strop, nesmí tu tedy mít žádnou překážku. Uplatnění najdou ve většině garáží, ideálně pak tam, kde jsou po stranách okna.

Posuvná garážová vrata

Jedná se o obdobu sekčního typu, jen s tím rozdílem, že sekce posuvných garážových vrat se zasouvají do boku. Překážky tedy nesmí být na stěně, kterou z vnitřní strany kopírují. Hodí se do garáží s nízkým stropem. Oceníte je i v případě, kdy garáž používáte místo vstupních dveří, nebo potřebujete zaparkovat jen motorku. Stačí si otevřít tak velký prostor, jaký potřebujete.

Rolovací garážová vrata

Velkou výhodou rolovacích vrat je, že nezabírají příliš mnoho místa a dají se instalovat do hotových garáží i bez stavebních úprav. Lamely se zarolují do viditelného nebo skrytého boxu, který se umisťuje až nad stavební otvor. Ušetříte tak i místo pod stropem, kam si můžete zavěsit třeba lyže.

Dvoukřídlá garážová vrata

Stejně nenáročný na prostor a stavební úpravy je klasický typ vrat. Dvoukřídlá garážová vrata se hodí do nevytápěných a částečně vytápěných prostor nebo tam, kde chcete zachovat původní vzhled stavby. Dají se otevírat dovnitř nebo ven.


 

garážová vrata rolovací
Navíjecí box se dá u rolovacích vrat skrýt, takže pohled na ně nic neruší.

#2 Rozmyslete si, jakým způsobem chcete vrata ovládat

Automatické otevírání vrat je dnes již standardním doplňkem, který přispívá ke komfortu uživatele. Pokud nechcete pokaždé vysedat z auta, abyste mohli do garáže zajet, je motorický pohon s dálkovým ovládáním ideální volbou. Musíte však počítat se zásuvkou na 230 V a opatřeními v případě výpadku elektřiny. Vrata lze ovládat také:

  • klasicky ručně,
  • pomocí aplikace v mobilním telefonu,
  • čipem,
  • pomocí otisku prstu,
  • nebo kombinovaně.

#3 Pohlídejte si kvalitu a záruky

Vždy si zjistěte původ vrat, která jste se rozhodli pořídit. Nezřídka můžete narazit na překupníky nekvalitních výrobků z různých konců světa. Větší jistotu získáte přímo u výrobce, který splňuje české normy, a na jeho služby najdete kladné ohlasy.

V LOMAXu vrata sami vyrábíme pomocí těch nejmodernějších metod. Například dekor nanášíme na materiál ještě před samotnou výrobou panelu. Teprve pak válcujeme tvar sekce a naplňujeme panel PUR pěnou. Díky této technice je dekor mnohem odolnější než při pouhém nanášení folie na hotové sekce. Na vratová křídla dáváme záruku 10 let, garantujeme rychlý záruční i pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů.

motorické ovládání vrat
S motorickým pohonem získáte větší komfort i bezpečnější garážová vrata.

#4 Pořiďte si garážová vrata na míru

Dříve byla vrata dostupná jen v několika rozměrech. Kvůli jejich výměně tak majitelé museli provádět složité stavební úpravy, aby se přizpůsobili tržní nabídce. Výsledek ale nikdy nevypadal zcela bezchybně. Dnes je situace opačná a výrobci se přizpůsobují možnostem zákazníků. Hledejte proto garážová vrata na míru, abyste získali záruku dokonalého vzhledu a funkčnosti. 

#5 Zajímejte se o doprovodné služby

U prodejce si vždy zjistěte služby, které vám v rámci zakázky nabízí. Chce po vás, ať sami stavební otvor zaměříte? Od toho raději ruce pryč. Když uděláte chybu, vyrobí vám nepadnoucí vrata, která navíc nebudete moct reklamovat. Zaměření by měl vždy provádět technik, stejně jako odbornou montáž. I k té se totiž pojí záruky v případě reklamace

V LOMAXu se postaráme o zaměření, výrobu i finální montáž garážových vrat, která nám nezabere víc než 4 hodiny. Všechny doprovodné služby jsou u nás v ceně. Máte zájem o cenovou kalkulaci? Stačí, když nám zašlete poptávkový formulář. Do 3 dnů se vám ozveme.

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.