Stavíte? Projektanta i stavební firmu vybírejte pečlivě

Výběr projektanta a stavební firmy

Na podzim vyřešit projekt, na jaře se pustit do rekonstrukce nebo stavby. Pokud vše probíhá bez zádrhelu, je tento scénář reálný. Jak ale vybrat vhodného projektanta a stavební firmu, aby vše běželo podle plánu? Přečtěte si naše tipy a rady, abyste se připravili i na ty nejdrobnější detaily a vaše stavba se zbytečně neprotahovala. 

Obrňte se trpělivostí

Celý stavební proces je běh na dlouhou trať a nějaký čas zabere i samotný výběr projekční kanceláře a stavební firmy. Vzhledem k vytíženosti stavebního průmyslu s hledáním neotálejte. Jestliže počítáte s tím, že projektanta najdete během jednoho týdne a vy budete za měsíc v ruce držet hotový projekt a pokládat základní kámen, pravděpodobně tvrdě narazíte. Volné termíny na obou stranách se pohybují v řádu měsíců, někdy i celého roku.

Potřebuju projektanta a stavební firmu?

Pro realizaci novostavby je projektová dokumentace nezbytná. Stavba musí být bezpečná a odpovídat daným stavebním a právním předpisům. Bez projektanta s oprávněním se tedy neobejdete. Ušetřit za projekt můžete výběrem některého z typových domů, které ale často nesplňují představy nových majitelů a dodatečné úpravy se ve výsledku můžou prodražit. V případě rekonstrukce záleží na velikosti a typu zásahu do stavby. Požadované informace vám poskytne příslušný obecní úřad a stavební zákon.   

Projekt je také nezbytný pro firmu, která bude stavbu realizovat, pokud se nerozhodnete stavět svépomocí. Je pro jejich práci jakýmsi „návodem“, ale zodpovědní a zkušení stavaři by vás také měli upozornit na eventuální chyby v projektu.  

Projektantovi musíte plně důvěřovat

Na projekčních pracích závisí celkový vzhled vaší stavby, ale i to, jakým způsobem budou řešené odpady, elektroinstalace nebo vytápění. Proto výběr správného projektanta vyžaduje soustředění, trpělivost i určitou opatrnost. Kromě toho, že by to měl být certifikovaný odborník s kulatým razítkem a odpovídajícím vzděláním, vyhraďte si při jeho hledání čas i na další podstatné body:

  • Vytipujte si víc projektantů najednou. I když se můžete nakonec rozhodnout pro toho prvního, zjistěte si o projektantech maximum informací a porovnejte nabídky.
  • Zaměřte se na reference. Zadat projekt někomu, jehož služby nejsou dobře hodnocené nebo reference nejsou vůbec k mání, je cesta špatným směrem.
  • Ověřte si, jaké má projektant zkušenosti. Cvičení dělá mistra a pokud oslovíte projektanta, který už navrhl pěknou řádku domů, máte napůl vyhráno. Rozhodovat může také nabídka dalších služeb, jako jsou inženýrské činnosti nebo spolupráce s úřady.
  • Neřiďte se nejnižší cenou. Nejlevnější nabídka nebývá zpravidla ta nejlepší a ve finále se může dokonce prodražit.
Projektant a stavbaři nad projektem
Zodpovědná stavební firma odborně školí své zaměstnance, což se podepisuje na vyšší kvalitě práce.

Jak vybrat správnou stavební firmu?

Stavebních firem je dnes nepřeberné množství a pokud se nechcete pouštět do stavby svépomocí, čeká vás výběrové kolečko i tady. Některé mají k profesionalitě bohužel velmi daleko, proto pro vás opět budou důležitým vodítkem reference a zkušenosti.

Firma s mnohaletou praxí a vlastními zaměstnanci působí věrohodněji než ta, která zahájila činnost před pár měsíci a své spolupracovníky si najímá externě. Na některé práce si externisty mohou najímat i zavedené firmy, ale čím více prací zastřešují mateřští pracovníci, tím větší je šance na hladký průběh. 

Stejně jako u projektanta se při výběru stavebníků neorientujte podle nejnižší ceny. Na první pohled levné řešení bude velmi pravděpodobně skrývat další náklady nebo si svou daň vybere na kvalitě odvedené práce. A v nejtragičtějším scénáři obojí.

Co ještě požadovat od stavební firmy?

  • Odbornost a věrohodnost. Firma, pro kterou se rozhodnete, musí mít oprávnění od úřadů, certifikáty a další dokumenty, které ji opravňují k této činnosti.
  • Řemeslníky vyučené v oboru. Pokud je to možné, trvejte na tom. Mnoho firem dnes zaměstnává rychle a neodborně zaučené pracovníky, což se nemile odráží na kvalitě odvedené práce.
Montáž garážových vrat do rodinného domu
Při stavbě domu rozhodují detaily, které mají vliv na celkový vzhled domu. Nepodceňte je.

Na výběr oken a dveří je čas, ale…

S výběrem příslušenství domu nemusíte spěchat, ale i tady musíte počítat s dodacími lhůtami nebo pozměňovacími návrhy, které můžou mít vliv na termíny realizace. Okna, vchodové dveře, případně garážová vrata byste měli mít vybrané už před dokončením hrubé stavby, aby vám práce zbytečně nestála. Pokud se rozhodnete pro venkovní žaluzie nebo rolety, měli byste je vzhledem k možnostem instalace řešit už v projektu.

Při rozhodování o konkrétních produktech jednejte s rozmyslem a vybírejte je přímo u výrobců. Firmy, které jsou pouze prostředníkem mezi výrobcem a koncovým zákazníkem, vám neposkytnou patřičné záruky a certifikáty kvality. U seriózních výrobců je to samozřejmost. 

A ani v tomto výběrovém řízení nepodlehněte nízkým cenám, které jdou na vrub kvality. Zaměřte se také na design, aby všechny prvky opláštění domu ladily, a doplňkové služby. Odpovědná firma pro vás kromě prodeje zajistí odborné poradenství, montáž i následný servis.

Nevíte, pro jaká okna a dveře se rozhodnout? Zanechte nám zprávu přes kontaktní formulář nebo se stavte v jedné z našich 80 prodejen, kde vám náš odborně vyškolený personál rád poradí.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.