Chytrá domácnost na nové úrovni: Ovládejte stínicí techniku pomocí Siri

Chytrá domácnost je pro řadu lidí stále futuristickou záležitostí, ale její popularita nabírá na síle. Vývoj ovládání stínicí techniky jde ruku v ruce s nejnovějšími trendy. Prvním krokem ke komfortnějšímu bydlení byly venkovní žaluzie a rolety s motorickým pohonem. I v tomto odvětví však technologie pokročila a stínicí techniku je nyní možné ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu na základě hlasového pokynu. 

Jak funguje ovládání stínění hlasem?

Stále oblíbenější je ovládání venkovních žaluzií a rolet na dálku, které uživatelům přináší více bezpečí i nižší náklady za energie. Krokem vpřed je ovládání stínicí techniky pomocí hlasového asistenta Siri. S vytažením žaluzií nebo částečným zastíněním vám pomůže jen krátký hlasový pokyn. Všechny motorizované žaluzie a rolety LOMAX jsou vybaveny technologií Somfy, která je plně kompatibilní s aplikací Apple Homekit. Díky tomu tak můžete naše výrobky ovládat jakýmkoliv zařízením s nakousnutým jablíčkem, ať už je to iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV nebo Apple HomePod. 

K propojení technologií je nezbytná řídicí jednotka TaHoma Premium. V konfiguraci mobilní aplikace TaHoma stačí vybrat propojení s partnerskou službou Apple Homekit. Po dokončení konfigurace pak můžete své venkovní žaluzie nebo rolety ovládat přes jakékoliv zařízení Apple, a to i hlasem. Siri prozatím přijímá pokyny pouze v cizím jazyce (nejčastěji angličtině), ale jednotlivé místnosti můžete mít v aplikaci pojmenované česky. Pokud tedy řeknete „Siri, open Jídelna,“ aplikace pochopí, že má stínění vytáhnout poblíž jídelního stolu.

Pár ovládá žaluzie a rolety pomocí telefonu
Siri zvládne žaluzie vytáhnout, stáhnout, ale klidně jen částečně naklopit lamely.

Chytré ovládání zajistí komfort, bezpečnost i úsporu energií

Prostřednictvím hlasových pokynů můžete stínicí techniku vytáhnout, nebo stáhnout, ale také ovlivnit úroveň zastínění v interiéru, například natočením lamel žaluzií. Jednoduše zadáte Siri pokyn, aby danou místnost zastínila třeba na 60 %. Máte tak možnost pohodlně a efektivně spravovat množství světla, které dovnitř prostupuje. 

Toto řešení využijete, ať už pracujete z domova a sluneční paprsky vám oslňují monitor nebo jste na dovolené a chcete navodit dojem, že se uvnitř domu stále někdo zdržuje. Váš domov je tak ještě více bezpečný. Pomocí aplikace si vše navíc můžete zkontrolovat odkudkoliv. Chytré ovládání stínění přináší efekt i při snižování energetické náročnosti domu. Díky světelným čidlům se totiž interiér v létě nepřehřeje a v zimě zamezí tepelným ztrátám.   

Vytvořte si denní scény s kamerami Somfy

Ještě vyšší komfort si můžete dopřát propojením stínění s kamerami Somfy. Ty fungují jako pohybová čidla, u kterých je možné přednastavit různá schémata. Nejběžnějším bývá příchod a odchod z domu, případně konkrétní místnosti. Kdykoliv tak kamery zaregistrují, že například odcházíte z domu, systém žaluzie nebo rolety zatáhne. 

Lákají vás nové technologie, které se ještě více přizpůsobí vašim potřebám? Zeptejte se nás na možnosti chytrého ovládání venkovních žaluzií a rolet. Poradíme vám i s výběrem vhodného typu stínění. 

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.