Chytrá domácnost ušetří tisíce korun za energie. Domov navíc pomůže ochránit

S vyšší spotřebou energií v zimě vám nezaizolovaným domem vyletí nejen teplo, ale i spousta peněz navíc. Přitom chytrá domácnost, ke které si zatím našla cestu jen asi desetina Čechů, dokáže ušetřit náklady za vytápění až o 30 %. Následující řádky vám poradí, jak domácnost vybavit, aby v zimních měsících chytře spořila.

Kde uniká nejvíce energie?

Zimní období je sice na pohled krásné, ale zároveň velmi náročné pro vaši peněženku. Kde je problém? Největším žroutem energie, a tudíž i peněz, je v zimě vytápění. Zároveň kvůli pošmournému počasí svítíte celý den. Náklady stoupají. Jak to? Dokážeme vám to na příkladu. Čerstvě nasněžilo, a tak se jdete koulovat. Samým nadšením ale zapomenete zhasnout, přitom venku strávíte déle než hodinu. Boty a oblečení budete mít promočené, a tak přitopíte, abyste se měli kde ohřát a usušit. Po celém domě se topí alespoň na 22 °C. Vrátíte se promrzlí a zpocené oblečení hned vyperete. Děti se dívají na pohádky, které přes Vánoce vysílají celý den, večer ovladač převezmete vy.

Stačí několik podobných situací a účty za energie vyskočí prudce nahoru. Jak to vyřešit a jak ušetřit za energie?

Zatažené venkovní žaluzie na francouzském okně
Díky žaluziím můžete regulovat množství slunečního svitu. Rolety zase pomohou udržet interiér izolovaný v mrazivých dnech.

Jak ušetřit za vytápění

Nepřetápějte. Díky inteligentně řízenému vytápěcímu systému nastavíte různou teplotu pro každou místnost. Například chodbu nebudete vytápět na 20 °C, kdežto obývák ano. Věřte nebo ne, i v zimě se dá za vytápění ušetřit spousta peněz. Jak?

  • Snižte teplotu na 18-19 °C. Věřte nám, dá se na to zvyknout.
  • Teplotní čidla spouští a vypínají topení v určité době nebo podle počasí. Nestane se vám tak, že se topí, když doma nikdo není.
  • Napojte na čidla i předokenní rolety či venkovní žaluzie. Když vyjde slunce, vytáhnou se a sluneční svit interiér ohřeje. Stáhnou se naopak při poklesu teplot a domácnost izolují.
  • Podobně lze ovládat garážová vrata. Otevírat a zavírat se budou jen na dobu nezbytně nutnou pro vyjetí a vy tak nebudete ztrácet teplo kvůli dlouhému větrání.

Díky propojení chytré domácnosti s vaším smartphonem budete mít vaši domácnost neustále pod kontrolou. Například uvidíte, v jaké poloze stínicí technika je.

Jak ušetřit za elektřinu

Ze všeho nejdříve si posviťte na plýtvání. Celodenní svícení a sledování televize nebo zapomenuté rozsvícené světlo i na několik hodin dokážou udělat na účtu za elektřinu divy. S chytrou domácností starosti tohoto druhu odpadají.

  • Pohybová čidla v místnosti se rozsvítí vždy, když zaznamenají pohyb. Jakmile ho přestanou registrovat, automaticky zhasnou.
  • Přes smartphone nebo tablet můžete světla dle vaší libosti ovládat , i když budete v práci nebo na cestách. Tak se vyhnete přebytečným výdajům a odlákáte zloděje.

A co dělat, pokud chytrou domácnost nemáte? Držte se jednoduchých a osvědčených rad:

  • Zhasněte v místnostech, ve kterých nikdo není.
  • Pokud televizi nesledujete, vypněte ji, nebo nastavte, aby to za hodinu udělala za vás.
  • Máte každý den co na sebe? Nemusíte tak často prát. To stejné platí i u nádobí a myčky.
  • Používejte spotřebiče, které nejsou náročné na provoz. Řiďte se písmeny na energetickém štítku (A je nejúspornější).
  • Ještě nesvítíte LED žárovkami? Dokážou ušetřit až 80 % nákladů za energii, a navíc vydrží dlouho.

Potrénujte mozek a nastavte si jednoduchý seznam, co musíte při odchodu z domu zkontrolovat. A také zvažte, jestli je váš dům dobře izolovaný. Nejvíce tepla uteče ven vstupními dveřmi a okny. Zabránit tomu můžete kvalitními žaluziemi a roletami. Ještě je nevyužíváte? Je načase to změnit. Přijďte se poradit do nejbližší pobočky a vybrat kvalitu, díky které ušetříte za energie i tisíce korun.

 

Zdroje fotografií: LOMAX, Depositphotos.com

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.