Chytré technologie pomáhají šetřit a zabezpečit domácnost. V budoucnu je bude možné ovládat hlasem

Za pět let by v České republice mohlo být podle odborníků až 15 procent chytrých domácností. Zatím se číslo pohybuje kolem čtyř procent. Celoevropský trend přitom ukazuje na neustále rostoucí popularitu tohoto řešení. Mezi roky 2014 a 2017 se počet domovů ovládaných pomocí smartphonu nebo tabletu ztrojnásobil. A přibývá jich i nadále. Důvody jsou jasné: pohodlí, bezpečí a také nemalé finanční úspory.

Na dálku lze v chytré domácnosti ovládat téměř vše, nejčastěji však uživatelé volí stínicí techniku a garážová vrata. Pokud jsou systémy komplexně propojené, komfort a bezpečnost bydlení mimořádně zvyšují.

Rolety a žaluzie pomohou s vytápěním či chlazením. Ušetří tisíce korun ročně

  • Čím dál populárnější je chytré ovládání předokenních rolet. Tepelná a světelná čidla je ve spolupráci s motory podle podmínek vytáhnou, nebo spustí. Například v zimě se tím přes den využije k vytápění sluneční svit, po západu slunce automaticky spuštěné rolety interiér zase účinně izolují. Přes okna v zimním období unikat až 30 % tepla, rolety však velkou část z něj zadrží. Na dálku lze požadovanou teplotu v interiéru navíc i přednastavit.
  • Rolety plní také důležitou bezpečnostní funkci. Pokud jsou stažené, pro zloděje představují velmi účinnou překážku. Pomocí chytrého ovládání s nimi lze navíc manipulovat, i když nikdo není doma. Případný zloděj tak nepozná, že je dům či byt prázdný.
  • Podobně účinné jsou také venkovní žaluzie. Jejich lamely se mohou podle povětrnostních podmínek otevírat či zavírat. Jsou schopné zadržet až 94 % tepelné energie ještě před vstupem do interiéru. Zvláště v létě tedy výrazně pomáhají snižovat náklady na chlazení. Pokud jsou vybaveny čidly a motory, tak v zimě, podobně jako rolety, zase pomáhají s vytápěním pomocí svitu slunce.
  • Časté je také chytré ovládání garážových vrat. Důležitý je především bezpečnostní prvek – kromě odolnosti proti mechanickému vniknutí je možné je vybavit i elektronickými zabezpečovacími systémy. Moderní dálkové ovladače navíc uživateli také prozradí, zda jsou vrata vytažena nebo spuštěna. Díky tomu odpadají například na dovolené starosti, zda někdo nezapomněl zavřít.
  • Kvalitní vrata také výrazně přispívají k úsporám. Jejich konstrukce je navržena tak, aby především přerušovala takzvané tepelné mosty. V létě přes ně tedy dovnitř neproniká přehřátý vzduch, v zimě zase chlad.
Chytrá stínící technika LOMAX.

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.