Dobré rady pro jarní údržbu domu

1. Aby vám dovnitř neteklo a dům nevlhnul

Střecha, okap a fasáda mlhou přijít v zimních měsících k úhoně snadněji, než si myslíte. Proto je dobré zaměřit se v první řadě na ně. Málokdo přece touží po tom, aby mu doma teklo na hlavu. Níže vám přinášíme toho hlavního, co můžete pro svůj dům udělat.

  • Prohlédněte střechu, zda není v některých místech poškozená. Pokud ano, nechte ji ihned opravit. Nezapomeňte ani na krovy!
  • Proveďte kontrolu okapů, jestli nejsou ucpané. V případě potřeby je neprodleně vyčistěte.
  • Zkontrolujte fasádu, zda nezačala praskat nebo dokonce opadávat. Poškozená místa hned vyspravte. Od věci také není zjistit, kvůli čemu byla fasáda poničená.

2. Okna, žaluzie a rolety si také zaslouží pozornost

V létě mohou výrazně pomoci při udržování příjemné teploty v domě, v případě jejich špatné funkčnosti či dokonce selhání ale mohou nadělat mnoho starostí. Vaše pozornost by se měla zaměřit také na ně.

  • oken nechejte seřídit jejich zámky, zkontrolovat těsnění a celkovou neporušenost. Jakýkoliv problém hned začněte řešit.
  • rolet a žaluzií doporučujeme prohlédnout zejména vodicí lišty či kolejnice a vyzkoušet stahování či vytahování. Když někde drhnou, zajistěte opravu.
  • pokud mají žaluzie a rolety elektrický pohon, nechte jej zkontrolovat a případně seřídit.
Tipy pro jarní údržbu rolet a žaluzií LOMAX

3. Dostaňte se domů bez potíží

Jednou z nejdůležitějších součástí domu jsou dveře. Mnoho lidí ale jejich údržbu zanedbává či zcela ignoruje a následně se musí potýkat s nemalými problémy. Následující řádky vám napoví, jak se jim vyhnout.

- stejně jako u oken zkontrolovat těsnění a to, zda někde nevykazují mechanické poškození. Vadné díly nechte spravit nebo vyměnit.
- zvláštní pozornost si zaslouží zámek. Je nutné jej promazat a prohlédnout, zda funguje bezchybně. Při sebemenších pochybnostech raději zavolejte odborníky. Rozhodně se do jeho oprav nepouštějte sami, můžete ho snadno poškodit či dokonce zničit!

4. Nezapomeňte na vrata od garáže

Ani garážová vrata nejsou v zimním období ušetřena zvýšené námahy. Právě naopak. Pokud vám mají dlouho a především spolehlivě sloužit, je dobře jim věnovat na jaře také jejich díl pozornosti. Při péči o ně nezapomeňte na:

- důkladný oplach od bláta, prachu, posypové soli a jejich nakonzervování příslušnými výrobky.
- prohlédnutí, zda nejsou mechanicky poškozená, například od drobné kolize při parkování. Mějte na paměti, že i obyčejné opření lyží při návratu z dovolené může mít za následek škodu!
- kontrolu a případné seřízení jejich pohonu a zavíracího mechanismu.

Tipy pro jarní údržbu rolet a žaluzií LOMAX

5. Odborné práce raději nechte profesionálům

Na závěr máme ještě jedno doporučení, které se hodí na téměř všechny výše popsané práce. Zatímco čištění okapu nebo oplachování garážových vrat zvládne s trochou šikovnosti opravdu každý, odbornější práce raději nezkoušejteVyškolení profesionálové je odvedou lépe a ve výsledku také levněji. I na první pohled jednoduché činnosti, jako drobná seřízení dveří nebo oken, mohou neodborným zásahem vyústit ve výrazné zhoršení situace. Místo finanční úspory tak neodborný pokus může naopak stát mnohem více, než prvotní kontrola.

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.