5 tipů pro ekologické bydlení aneb jak šetřit přírodu i finance

Snaha bydlet ekologicky už neznamená jen poctivě třídit odpad. Nové technologie zakomponované do stavby domu dnes umí šetřit energie a vytvořit zdravější a příjemnější místo pro život. Naše tipy vám prozradí, jak si ekologický domov můžete vytvořit i vy.

Co je ekologické bydlení?

Ekologické bydlení by se dalo charakterizovat snahou co nejvíce zmírnit negativní dopady stavby i provozu domu na životní prostředí. Do toho spadá využívání přírodních zdrojů, používání recyklovatelných materiálů nebo snižování spotřeby vody, jejíž zásoby nejsou neomezené. Tento způsob života je už dlouhou dobu typický pro obyvatele skandinávských zemí, ale také USA, kde každoročně získá certifikaci ekologického domova až 25 % nových rodinných domů.

Podle naší legislativy se tomuto trendu musí od roku 2020 přizpůsobovat i všichni ti, kteří se rozhodnou stavět nový dům. Pokud do této skupiny spadáte i vy, mějte na mysli, že stavební povolení dostanete pouze tehdy, když bude dům odpovídat energetické náročnosti třídy A nebo B. V praxi to znamená kvalitní zateplení a využívání alternativních zdrojů vytápění.


Jak ale můžete ještě víc šetřit přírodní i své finanční zdroje?

#1 Zvolte kvalitní opláštění domu, které zabrání únikům tepla

Z interiéru domu uniká nejvíce tepla okny, a to až 30 %. Hned v závěsu za okny jsou kritickým místem vchodové dveře. Podobné ztráty jsou měřitelné i na střeše nebo u nekvalitních garážových vrat. Abyste těmto únikům zabránili, je potřeba vše pečlivě izolovat. Jak na to?

  • U staršího domu s energeticky nevyhovujícími okny zvažte výměnu oken. Podobně uvažujte i o vchodových dveřích.
  • Jestliže se vám nechce do výměny oken, únikům účinně zabrání venkovní stínicí technika.
  • Garáži zase pomůže pečlivý výběr garážových vrat. Například moderní sekční vrata mají těsnění mezi každou sekcí a jejich konce doléhající na zem jsou vybaveny těsnicí gumou.

#2 Ne klimatizaci, ano stínění

Pokud chcete zabránit přehřívání interiéru v létě, máte dvě možnosti řešení – klimatizaci nebo venkovní stínění. Po první variantě pravděpodobně sáhnete v případě, že potřebujete v místnosti snížit teplotu v krátkém čase nebo chcete mít možnost nastavit si uvnitř požadovanou teplotu. Tím ale víceméně výhody klimatizace končí. 

Nepotěší vás vysoké provozní náklady, které budete muset zaplatit za elektřinu i údržbu klimatizační jednotky. Její výroba i provoz jsou navíc zátěží pro životní prostředí a s jejím používáním vyvstávají zdravotní rizika.

Předejít přehřívání interiéru ale můžete také pomocí venkovních žaluzií nebo předokenních rolet. Oba typy:

 

  • fungují na principu pasivního chlazení,
  • zabraňují průniku slunečních paprsků dovnitř už před okny,
  • zadrží až 94 % tepelné energie, čímž zvládnou snížit teplotu uvnitř o 7 až 10°C,
  • náklady na provoz jsou takřka nulové i v případě elektrického pohonu
  • a nejsou takovou zátěží pro životní prostředí.

#3 Omezte zbytečné svícení

Podle výzkumu společnosti realtor.com se celosvětově na osvětlení spotřebuje až 36 % elektrické energie. Zkuste si sami sáhnout do svědomí? Nesvítíte doma po večerech zbytečně? Když budete poctivě zhasínat tam, kde není zrovna nutné svítit, určitě to poznáte i na vyúčtování za elektřinu.

Náklady na svícení můžete snížit i instalací úsporných žárovek, které oproti klasickým svítidlům spotřebují o čtvrtinu méně energie. A mají i desetkrát delší životnost. Pomůžou i pohybové senzory u venkovního osvětlení, automatický časovač, který světlo rozsvítí jen v určitou dobu, nebo ovládání svícení na dálku pomocí chytré aplikace.

 

Solární lampy na zahradu

Jak šetřit spotřebu elektřiny? Sviťte, jen když je to nutné, používejte úsporné žárovky a na zahradě solární lampy.

#4 Neplýtvejte vodou

Sprchujete se, nebo si napouštíte vanu? Umýváte nádobí v myčce, nebo v ruce? Vodou může každý šetřit různými způsoby. Vodní zdroje totiž nejsou nekonečnou studnicí. Jak tedy zbytečně neplýtvat?

  • Pokud máte vanu, napouštějte si ji jen svátečně. 
  • Do sprchy nainstalujte úspornou/termostatickou růžici, která šetří množství protékající vody a její ohřev
  • Při čištění zubů nebo umývání rukou mějte vodu puštěnou jen po nezbytně dlouhou dobu.
  • Používejte úsporné domácí spotřebiče, pračku nebo myčku nádobí pouštějte až při plném naplnění.
  • Na WC instalujte úsporný splachovací systém, který spotřebovává méně vody.
  • Odchytávejte vodu ve dřezu při oplachu ovoce nebo zeleniny, případně dešťovou vodu ze střechy do sudu, a použijte ji na zalévání.
  • Díky sběru dešťové vody ze střechy zalejete zahradu a také ji lze využívat na jiné práce.

Cestou k nezávislosti na vodě, a tedy i na složenkovém systému, je vlastní studna nebo vrt. U majitelů rodinných domů a chalup je to stále oblíbenější varianta, resp. alternativa k napojení na obecní vodovodní řad. 

#5 Vzduch pročistí rostliny, s úklidem pomohou bio-eko produkty

O čistý vzduch v domácnosti se postarají živé květiny, jako jsou palmy, gumovník, lopatkovec nebo kapradiny. Všechny tyto rostliny nejenže čistí vzduch, ale také absorbují škodliviny, které se v průběhu času nahromaďují v kobercích, nábytku nebo elektrozařízení.

V souladu s principy ekologického bydlení je i úklid šetrný k přírodě. Vyhněte se agresivním chemikáliím a použijte třeba čisticí prostředky s „eko“ označením, které jsou v drogeriích běžně k dostání. Účinnými pomocníky v boji proti bakteriím a špíně jsou ale i věci, které běžně najdete doma:

  • kyselina citronová,
  • octová voda, např. při mytí oken,
  • jedlá soda
  • nebo žlučové mýdlo.

Tímto způsobem nebudete zbytečně znečišťovat podzemní vodu, snížíte produkci odpadu a ušetříte nějakou tu korunu navíc.

Snižte si výdaje za energie a jděte vstříc ekologickému bydlení. Rádi vám poradíme s výběrem oken, garážových vrat i stínicí techniky, které efektivně zabrání únikům tepla. Navštivte jednu z našich poboček LOMAX, nebo vyplňte náš poptávkový formulář.

 

Zdroj fotografií: LOMAX 

 

 

 

      



 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.