Letní vedra jsou extrémní zátěží pro organismus. Uleví mu správné větrání i stínicí technika

Vysoké teploty, ostré sluneční paprsky, dusno nebo kolísající tlak vzduchu. Nejen s těmito podmínkami se musí v létě potýkat lidský organismus. Pokud je jim vystavený delší dobu, může to někdy mít i vážné důsledky. Je proto důležité je maximálně eliminovat. Na následujících řádcích vám představíme několik tipů, jak přečkat letní parna v pohodě a bez úhony.

Dodržujte pitný režim a vyhledávejte zeleň

Člověk přijímá energii z potravin, ale i z okolního prostředí. Část z ní tvoří energie tepelná. Za normálních okolností je tělo schopné odvádět přebytečné teplo zpět do okolí pomocí termoregulace. Při dlouhodobě vysokých teplotách vzduchu se však teplo v organismu akumuluje a může dojít až k jeho přehřátí. S tím jsou pak spojené negativní projevy, jako třeba úpal nebo kolaps z horka. 

Přírodě se ale nedá poručit. Co tedy dělat pro udržení tepelné pohody během vln letních veder?
 

  • Dodržujte pitný režim. Denně člověk vyloučí 2 až 3 litry vody, při zvýšené zátěži a v horkých dnech se výdej násobně zvyšuje. Běžný příjem 1,5 až 2 litry vody za den proto nestačí.
  • Omezte fyzickou námahu. Při vysokých teplotách je pro tělo vyčerpávající, vede k nadměrnému pocení až dehydrataci, únavě a vyjímečně i ke kolapsu.
  • Úkryt před sluncem hledejte v lese. Nejenže je v něm příjemný stín, zeleň navíc dokáže pochytit až 30 % slunečního záření a dále odpařovat vodu z listů, čímž se ochlazuje okolní vzduch.  

K tepelné pohodě doma přispěje správné větrání

Během léta může vinou nadměrného slunečního záření dojít také k přehřátí interiéru. To se pak lehce podepisuje na vašem komfortu při pobytu v místnosti. Do určité míry vám pomůže větrání. Aby však mělo patřičný efekt, je nutné vědět, jak na to. 

Určitě nedoporučujeme větrat přes parné odpoledne, kdy si tak maximálně pustíte teplý vzduch dovnitř. Okna byste měli otevírat pouze ráno a večer, resp. na noc, kdy nepanují tak extrémní teploty. Nezapomeňte ale na obtížný hmyz, který vám může znepříjemnit večer u televize, ale hlavně drahocenný spánek. S tímto problémem se však můžete snadno vypořádat pomocí sítí do oken.

předokenní rolety hnědé

Nejefektivnějším způsobem, jak bojovat s přehříváním interiéru, jsou venkovní rolety nebo žaluzie. Zachytí teplo ještě před okny a místnost tak pasivně ochlazují.

Venkovní stínicí technika zajistí v místnosti tepelnou i světelnou pohodu

Jak ale ochránit interiér před přehříváním během dne, když je venku nesnesitelně? Řešením jsou venkovní žaluzie, které zadrží až 94 % tepelné energie, čímž jsou až desetkrát účinnější než ty vnitřní. Sluneční paprsky totiž zastaví ještě před tím, než stihnou proklouznout skrze okna. Lze je navíc vybavit slunečními čidly, které regulují prostup světla do místnosti a ochlazují tak interiér na základě světelných podmínek. Není tak potřeba ani klimatizace, která je náročná na provoz a neprospívá lidskému zdraví.

Nadměrný sluneční svit odstíní předokenní rolety

Ideální hodnota slunečního svitu v místnosti by se měla pohybovat kolem 100 až 500 luxů. V létě ale mohou být tyto hodnoty až 200krát vyšší. Tělo pak reaguje například podrážděním, bolestmi hlavy nebo nespavostí. Účinným „lékem“ na tyto neduhy jsou předokenní rolety, které v zatažené poloze dokáží vytvořit absolutní tmu. Z hlediska eliminace přehřívání interiéru fungují na stejném principu jako venkovní žaluzie. I předokenní rolety můžete vybavit chytrými technologiemi, které umí reagovat na venkovní podmínky nebo předem nastavený čas pro zatahování a vytahování. 

Pokud se budete rozhodovat, zda vybrat venkovní rolety, nebo žaluzie, může vaše rozhodnutí ovlivnit potřeba:

  • snížení hluku v interiéru
  • nebo zabezpečení domácnosti.

Oba tyto nároky splňují o něco lépe rolety. Konkrétně předokenní rolety LOMAX dokáží snížit hladinu hluku až o 16 dB. Můžete je také vybavit protizdvihovým závažím a zámky, které z vaší domácnosti vytvoří nedobytnou pevnost.

Venkovní žaluzie a rolety vám také pomohou vyřešit problém přehřívání kanceláře. Ať už ale budete vybírat stínicí techniku kamkoliv, vždy se můžete pro radu obrátit na naše kolegy ve vaší nejbližší pobočce LOMAX


 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.