Garážová vrata LOMAX umožňují komfortní parkování i pro veterány

Pořízení veterána s sebou nese mnoho radostí, ale i nějakou tu starost. Aby si váš drahoušek zachoval svůj vzhled, výkon i hodnotu, je potřeba o něj poctivě pečovat. Zejména je důležité uchovávat vůz v bezpečném, suchém a stinném prostředí. Přečtěte si, proč je garáž s kvalitními vraty tím nejvhodnějším místem pro jeho parkování. 

Při péči o veterána musíte počítat s mnohem vyššími nároky než u nového vozu. Jeho karoserie si nepotrpí na vlhko ani sluneční paprsky, které se mohou negativně podepsat na stavu jednotlivých komponent. Proto už před pořízením veterána myslete na to, kde ho budete parkovat.

Déšť a vlhkost urychlují korozi

Největší riziko pro veterána představuje koroze. I ty nejkvalitnější materiály jí podléhají a ve spojení s nepříznivými povětrnostními vlivy se celý proces jen urychluje. Optimální variantou je tedy parkovat veterána v garáži, kde ho nebudete vystavovat dešti a jiným nepřízním počasí. Suché prostředí má totiž významný podíl na zpomalení procesu koroze a prodloužení životnosti jednotlivých dílů. Klíčovými prvky garážování jsou pak:

  • Kvalitní garážová vrata,
  • dostatečné odvětrávání prostoru
  • a odvod přebytečné vody z garáže, pokud to dispozice umožňuje.

Suchá a odvětraná garáž vám ale nepomůže, pokud vůz před dlouhodobějším uskladněním nezbavíte solí a jiných nečistot. Před zaparkováním musí být karoserie kompletně čistá a suchá. Interiéru veterána prospějete i pootevřením okýnek, aby mohl uvnitř cirkulovat vzduch.

Bíločervený veterán před otevřenou garáží
Nezbytnou součástí údržby veterána je i správné garážování.

Veteránům nesvědčí ani ostré sluneční paprsky

V letních měsících je pro archivní vozy rizikem i ostré slunce, které může znehodnotit plastové a gumové prvky. Zvlášť u starších ročníků tyto materiály na slunci trpí. Plasty blednou, nebo můžou dokonce popraskat stejně jako gumové části, u nichž dochází vlivem slunečního záření k vysoušení. U gumy to představuje dvojnásobný problém, protože má na voze většinou izolační funkci.

I z tohoto důvodu je garáž ideálním místem pro uskladnění veterána. Je v ní dostatečný stín a garážová vrata se díky svým izolačním vlastnostem starají o stabilní teplotu. Garážová vrata LOMAX tvoří polyuretanová pěna o hustotě až 45 kg/m3, takže váš vůz bude v teple a suchu po celý rok. O výborné tepelně-izolační vlastnosti se stará i vnitřní konstrukce, která přerušuje tepelné mosty a nedochází tak k únikům tepla.

Moderní rodinný dům se dvěma garážovými vraty
U garážových vrat LOMAX máte na výběr z více než 2500 barev a dekorů.

Z jakých typů garážových vrat můžete vybírat?

V současnosti jsou nejpopulárnějším řešením sekční garážová vrata, kde jednotlivé sekce zajíždějí pod strop. Dalším oblíbeným typem jsou posuvná garážová vrata, která fungují na stejném principu, jen zajíždějí do boku. Pokud nemáte prostoru nazbyt, budou se vám hodit rolovací vrata nebo klasická dvoukřídlá vrata. Chcete vzhled vrat sladit s prvky opláštění domu? U každého typu máte možnost výběru z:

  • více než 2500 barev a dekorů,
  • průhledných hliníkových sekcí, které propouští dostatek světla, ale zachovají soukromí,
  • a nerezových doplňků.

Fajnšmekři si můžou vrata ozdobit i siluetou svého veterána nebo jiným grafickým prvkem. Samozřejmostí je vybavení kvalitním zabezpečovacím systémem, který váš vůz ochrání před nechtěnou krádeží.

Stavíte dům nebo garáž a plánujete pořízení nových garážových vrat? Nebo jen uvažujete o výměně těch starých? Zastavte se na jedné z našich poboček, kde vám s výběrem rádi poradíme. Můžete nám také zaslat nezávaznou poptávku.

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.