Jak z kanceláře udělat příjemné pracovní prostředí? Pomůže zelená stěna i moderní technologie

Příjemné a zdravé pracovní prostředí se stále častěji stává prioritou mnohých zaměstnavatelů. Snaží se vylepšovat kanceláře i zázemí firmy, aby se každý zaměstnanec cítil co nejlépe. Pokud tomu tak je, pracuje lépe a efektivněji. Investice do moderního vybavení se proto může mnohonásobně vyplatit. Přečtěte si, co by v takové zdravé kanceláři nemělo chybět, i jak interiér oživit.

Myslete na zdraví vašich zaměstnanců

Zdraví zaměstnanců je zásadním dílem na cestě k prosperitě firmy. Důležitou úlohu v tomto ohledu sehrává kvalitní kancelářský nábytek, který minimalizuje problémy se zády, krční páteří nebo bolestmi hlavy. Proto by každý zaměstnanec měl mít k dispozici pohodlnou ergonomickou židli. Užitečným doplňkem zdravého sezení je i kancelářská podnožka, případně bederní opěrka.

Trendem posledních let je i tzv. aktivní stání, které je pro člověka přirozenou polohou. Zapojují se při něm všechny svaly a krevní oběh je plynulý. Na druhou stranu si není radno zahrávat s křečovými žilami, proto je nejefektivnější kombinací střídání sezení a stání. K tomuto účelu slouží výškově nastavitelné stoly. Každý si tak může sám nastavit ideální výšku pracovní desky, která je pro obě polohy zásadní.

Součástí vhodné ergonomie pracovního místa v kanceláři jsou také:

  • gelové nebo pěnové podložky pod klávesnici,
  • ergonomické myši
  • nebo filtry na displej pro monitory.

Očím prospěje přirozené světlo, mysl osvěží čerstvý vzduch

Filtry na displeje jsou nám příhodným oslím můstkem k problematice namáhání očí. Práce u počítače není pro tento smyslový orgán žádný med, ani když používáte ten nejmodernější monitor. A zvlášť na podzim a v zimě, kdy je většinu dne tma, dostávají oči zabrat dvojnásob díky osvětlení v kanceláři. Všichni zaměstnanci proto určitě ocení, když vyměníte zářivky s ostrým bílým světlem a nahradíte je osvětlením napodobujícím přirozené denní světlo.

 

Důležitou součástí kancelářské hygieny je i přísun čerstvého vzduchu. Nedostatečné větrání se nepříznivě podepisuje na soustředění, a tím i na produktivitě pracovníků. Pokud v kanceláři máte fixní okna, která nelze otevřít, je řešením klimatizace. V tomto případě je ale potřeba pravidelně měnit filtry a čistit klimatizační jednotku.


Venkovní žaluzie do kanceláře

Venkovní žaluzie se v létě postarají o příjemné klima, v zimě zabrání zbytečným tepelným ztrátám.

Pusťte dovnitř přírodu i barvy

V dnešním uspěchaném pracovním tempu je pro většinu zaměstnanců kancelář místem, kde tráví většinu svého času. Když je tedy alespoň trochu přiblížíte přírodě, budou se cítit víc fit a práce jim půjde lépe od ruky. Současným hitem jsou zelené stěny, ideálně z živých rostlin. Kancelářské prostory zútulní, zkrášlí, ale také pročistí a zvlhčí vzduch. Nezapomeňte ani na solitérní kytky. Raději se však vyhněte těm kvetoucím, někdo může být alergický na pyl.

Pozitivně na psychiku působí i pestré barvy, nesmí jich být ale přehršel. Zdravým pravidlem je kombinace tří. Design kanceláří můžete sladit s firemními barvami, nebo vsadit na symboliku barev, a podle toho pak pořídit sedačku do společné místnosti, polštáře nebo koberce.

Co ještě zpestří kancelářské prostory?

  • nástěnky pro vzkazy
  • zarámované fotky ze společných firemních akcí
  • plakáty
  • samolepky na stěny

Samostatná kancelář, nebo open space?

Architekturu kanceláří si tvoří každá firma podle dispozic budovy i individuální firemní kultury. V samostatných kancelářích, kterou sdílí jeden, dva nebo tři zaměstnanci, je domluva vždy jednodušší. Práce v open space naopak vyžaduje vzájemnou toleranci. Proto je v otevřených kancelářích současným trendem rozdělení do zón

Hlučnější prostory slouží ke společným poradám, klidnější místa mohou zaměstnanci využít k nerušené práci. K rozdělení vám pomůžou třeba akustické paravany a příčky. Zpříjemnit pracovní den svým zaměstnancům můžete i vytvořením relaxačních koutků se sedacími vaky, případně knihovnou.

Jak se vypořádat s přehříváním kanceláří?

Zvláště u budov s velkými prosklenými plochami hrozí v létě přehřívání interiéru. Z tohoto důvodu jsou vhodnou alternativou venkovní žaluzie, případně předokenní rolety, které zadrží až 94 % tepelné energie. V kanceláři tak zůstane příjemné klima a ušetříte za provoz klimatizace. Kromě toho si zaměstnanci mohou sami regulovat prostup paprsků tak, aby jim slunce neoslňovalo monitor.

Stravenky nebo MultiSport karta jsou dnes standardními benefity většiny firem a zaměstnanci je vždy přivítají. Pokud se ale budou při práci potit nebo kvůli slunci neuvidí na monitoru ani čárku, na pohodě jim to nepřidá. Dopřejte jim lepší klima v kanceláři s moderní stínicí technikou a udělejte další krok k jejich spokojenosti. S výběrem vám rádi poradíme. Stačí vyplnit poptávkový formulář.

 

Zdroj fotografií: LOMAX 


 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.