Správnou péčí o stínicí techniku přispějete k její delší životnosti

Venkovní stínicí technika v létě účinně zamezuje přehřívání interiéru, v zimě naopak šetří nemalé náklady na vytápění. Aby ale bezproblémově sloužila dlouhá léta, je potřeba se o ni správně starat. V tomto článku vám poradíme, co všechno je potřeba kontrolovat, jak venkovní žaluzie i rolety umýt a jaké období je pro jejich údržbu nejvhodnější. 

Nečistoty musí pryč

V průběhu celého roku se na venkovním stínění usazuje prach, pyl a další nečistoty, které ho mohou časem znehodnocovat. Aby venkovní žaluzie nebo rolety fungovaly jak mají a byly stále hezkým estetickým doplňkem opláštění domu, věnujte jim péči alespoň dvakrát do roka. Ideální doba nastává vždy s nástupem jara a s koncem léta. Nejdříve se pusťte do kontroly technického stavu a následně do mytí.

Na co se zaměřit při kontrole funkčnosti?

Než otočíte vodovodním kohoutkem, měli byste zjistit, jestli stínicí technika po sezóně neutrpěla nějakou újmu. Mohly se na ní podepsat tuhé mrazy nebo náročný letní provoz. V první řadě se zaměřte na funkci stahování a vytahování. Neměli byste slyšet žádné skřípání a vrzání, ani pozorovat zadrhávání. S tím souvisí také kontrola vodicích lišt, které by neměly být nijak poškozené a nadměrně znečištěné. Tím ale technická prověrka nekončí.

  • Pokud máte stínicí techniku vybavenou motorickým pohonem, ujistěte se, že i ten bez problémů funguje.
  • Prověřte dálkové ovládání a případně vyměňte slabé baterie.
  • U žaluzií zkontrolujte naklápění lamel, které musí mít také plynulý a bezproblémový chod.

V případě, že narazíte na vážnější závadu, zavolejte odborníky, kteří ji zkušeně odstraní. Nechceme podceňovat váš kutilský um, ale při neodborném zásahu se vystavujete riziku dalšího poškození a ztráty záruky, kterou výrobci podmiňují odborným servisem.

Muž čistící vodou venkovní žaluzie
Při oplachování žaluzií wapkou použijte co nejnižší tlak, abyste neponičili povrchovou úpravu.

Jak umýt venkovní žaluzie a rolety?

Čistota stínicí techniky nemá ve většině případů vliv na její funkčnost, ale určitě nechcete, aby špinavé žaluzie a předokenní rolety kazily vzhled vašeho domu. V rámci údržby vám k mytí bude stačit mýdlová voda a jemný hadřík nebo houbička. Určitě nepoužívejte agresivní chemické přípravky, čisticí pastu nebo písek, a to ani na odolnější špínu. Mohli byste nenávratně poničit dekor a zadělat si na nákladnou opravu.

  • Venkovní žaluzie nebo rolety nejdřív opatrně opláchněte vlažnou vodou. Lamely žaluzií přitom mějte ve sklopené poloze.
  • K oplachu můžete použít i vysokotlaký čistič, ale nastavte si jej na nejnižší možný tlak, aby se nepoškodil povrch.
  • Každou lamelu pak očistěte houbičkou nebo hadrem a nezapomeňte ani na vodicí lišty.
  • Nakonec proveďte závěrečný oplach.
venkovní stínění na dálkové ovládání
Při sezónní kontrole stínicí techniky nezapomínejte ani na detaily, jako jsou baterie v dálkovém ovládání.

I sítě proti hmyzu si zaslouží očistu

Neděláte si v noci vrásky z otravných komárů, protože máte sítě do oken? Když už jste se pustili do mytí stínicí techniky, věnujte chvíli času i sítím. K odstranění prachu a nečistot si vystačíte s čistou vodou a měkkou houbičkou nebo kartáčem. Při čištění ale nevyvíjejte příliš velký tlak, abyste sítě neprotrhli

Pokud se o venkovní žaluzie, rolety i sítě proti hmyzu budete takto pravidelně starat, prodloužíte jim životnost a zabráníte degradaci vzhledu. Jestliže se teprve rozhodujete, jaké vybrat, neváhejte navštívit jednu z poboček LOMAX nebo nám zaslat poptávku. Rádi pro vás najdeme to nejlepší možné řešení.

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.