5 tipů, jak v létě chránit dům před zloději

Léto je díky teplému počasí a dlouhým dovoleným u většiny lidí nejoblíbenějším obdobím celého roku. Této situace ale velmi často využívají zloději. Dočasně opuštěné domy či byty pro ně představují snadnou kořist a majitele tak může po návratu domů čekat nemilé překvapení v podobě vykradené nebo poničené domácnosti. Následující tipy vám poradí, jak spolehlivě zabezpečit domácnost tak, aby se jí zloději vyhnuli.

#1 Zajistěte vchod kvalitními bezpečnostními dveřmi

Vchodové dveře představují první velkou překážku pro zloděje. Proto je nutné je vybírat s ohledem na bezpečnostní třídu. Pro průměrné domácnosti odborníci doporučují třídu číslo 3. Takové dveře mají vyšší ocelovou konstrukci s hroty zajíždějícími při zamykání do zdi. Je to obrana proti mechanickému vypáčení, aby však systém fungoval, musíte zamknout na maximum.

Pokud doma uchováváte cennosti, které mají vyšší hodnotu, raději zvažte pořízení ještě odolnějších dveří. K takovým patří třeba vstupní dveře LOMAX AKTIV 77 s tříbodovým kováním GU Secury. Co je jejich největší výhodou?

#2 Alarm napojte na bezpečnostní službu

Další účinnou ochranou domu před zloději je propojení alarmu s bezpečnostní službou. V případě, že se alarm spustí, na místo okamžitě vyrážejí proškolení pracovníci, kteří do několika minut dorazí na místo. Je tedy velká šance, že nezvaného hosta dopadnou a předají policii. Moderní alarmy jsou kromě zvukového signálu vybaveny i detektory pohybu, pro případ, že se zloděj dostane do interiéru jinou cestou než přes vchodové dveře.

#3 Moderní stínicí technika je pro zloděje další překážkou

Předokenní rolety interiér nechrání jen před přehříváním, ale i před nechtěným vniknutím cizích osob. Moderní typy jsou vybaveny bezpečnostním protizdvihovým závažím, které drží lamely v jedné rovině a brání tak mechanickému nadzdvihnutí. Je možné je dovybavit i zámky. Také konstrukce samotných lamel je navržena tak, aby se nedaly prolomit. Venkovní rolety proto zloděje při pokusu o vniknutí dovnitř velmi zdrží, resp. ho od jeho počínání úplně odradí.

venkovní rolety

 Předokenní rolety jsou z hlediska zabezpečení domácnosti nejefektivnějším typem stínicí techniky.

#4 Nepodceňujte bezpečnost garážových vrat

Pokud máte garáž, pak vězte, že je to pro lupiče nejlákavější cíl. Podle statistik se tudy do domu „prokousávají“ nejčastěji. Měli byste proto myslet na to, jak bezpečná garážová vrata máte. Kvalitní produkty jsou ve spodní části vybaveny zámkem, který zabraňuje mechanickému vypáčení. Stejně tak jednotlivé sekce u sekčního typu, případně lamely u rolovacího, musí být navržené s ohledem na to, aby je nebylo možné prolomit či jinak mechanicky poničit.

Vyšší stupeň zabezpečení vrat pak představuje elektrický pohon. Motory a převodovky v garážových vratech LOMAX máme zkonstruované tak, aby zabránily mechanickému zdvižení, a to i v případě přerušení dodávky elektřiny. Narušení vašeho soukromí se tak nemusíte bát.

#5 Chytré technologie vzbudí dojem, že jste doma

Poslední tip je šitý přímo na „tipaře“. Zloději totiž rádi jdou na jistotu a před svou návštěvou si domácnosti nejdřív obhlížejí. Naštěstí i pro tyto situace už existuje řešení. Jsou jím inteligentní technologie, díky nimž budete mít svůj dům stále pod kontrolou. Pomocí aplikace ve smartphonu nebo tabletu můžete na dálku rozsvěcet a zhasínat nebo ovládat stínicí techniku. 

S chytrým ovládáním domácnosti tak snadno zmatete nepřítele, protože to bude vypadat, že se u vás doma stále někdo pohybuje. Pokud se někdo pokusí narušit vaše soukromí, aplikace vás na to okamžitě upozorní. Vše si samozřejmě můžete dopředu naprogramovat a na dovolené jen kontrolovat aktuální stav. Výhodou těchto technologií je i fakt, že umí uspořit náklady na energie

Před odjezdem na dovolenou však stále mějte na paměti, že nejdůležitějším faktorem zabezpečení domu zůstává člověk sám. Sebelepší zařízení je k ničemu, pokud necháte pootevřené okno do sklepa nebo nezamčete zadní vchod.

S výběrem garážových vrat, vchodových dveří i stínicí techniky, která přispěje k lepší bezpečnosti vašeho domova, vám rádi pomůžeme. Nezdráhejte se nám ozvat přes poptávkový formulář, nebo navštívit některou z poboček LOMAX.

 

Zdroj fotografií: LOMAX


 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.