Jak v zimě ušetřit na vytápění? Pečlivou přípravou i montáží kvalitního domovního příslušenství

Kudy uniká teplo?

Podle odborníků uniká nejvíce tepla okny a špatně izolovanými vstupními dveřmi. Může za to nedůsledná montáž nebo zteřelé či odchlípnuté těsnění. Poznáte to velmi snadno – pokud přejedete rám a ukotvení rukou, ucítíte průvan.

Velmi často opomíjeným místem, kudy teplo uniká, je strop. Stačí menší skulinka a teplo je pryč. Proto ho nezapomínejte izolovat z obou stran – zevnitř i ze strany půdy. S úniky tepla z domu se setkáte i u nekvalitních garážových vrat. Pokud nad garáží máte obytné patro, mohou vás často zábst nohy. Jak tedy bojovat proti únikům tepla?

Zavřená garážová vrata LOMAX, nad kterými je ještě jedno obytné patro
Často opomíjenou součástí domu, ze které uniká teplo, je garáž. Kvalitními a zateplenými garážovými vraty tomu zamezíte.

Jak bojovat proti únikům tepla?

Než pustíte topení naplno, zkontrolujte, jestli je váš dům správně izolovaný, a to ve všech jeho částech. Zateplete vše od podlahy až po střechu. Jen obložení polystyrenem nebo minerální vatou ale nestačí.

  • Nechte si okna a dveře seřídit, nebo se poraďte s odborníky, jestli není čas na jejich výměnu.
  • Udržujte okolí oken a vchodových dveří čisté – odstraňte nečistoty, které se při provozu nahromadily a rámy a křídla namažte speciálními mazivy na silikonové bázi.
  • Zatáhněte předokenní rolety. V zimě díky nim snížíte náklady za topení až o 10 %, v létě zamezíte pronikání teplého vzduchu dovnitř, čímž ušetříte za klimatizaci.
  • Pořiďte si zateplená garážová vrata. Jsou speciálně navržena tak, aby co nejlépe izolovala a teplo zbytečně neunikalo ven.
  • Teplotu v domě ovlivňuje i kvalita střechy. Před zimou zkontrolujte, jestli není krytina poškozená nebo do domu nezatéká vadnými hřebenáči či úžlabím.

Drobné práce zvládnete sami, na ty větší si raději zavolejte odborníky. Jen to ale nestačí. Samozřejmostí by měla být i pravidelná péče o všechny části domu a energeticky udržitelné chování. K tomu vám může pomoci tzv. chytrá domácnost.

Jak zjistit, kudy teplo uniká?

Netěsnící okna nebo dveře často poznáte jen pohmatem. K přesnějšímu měření úniku tepla z domu využijte ale speciální přístroje. Co lidské oko nepostřehne, zaznamená termokamera díky infračervenému záření. Na barevných tepelných mapách pak můžete pozorovat, která místa dům nejvíce ochlazují (typicky okna), a kde se hromadí vlhkost. Termodiagnostika je skvělým pomocníkem, pokud se chystáte na zateplení budovy. Použít byste ji měli tehdy, když je mezi vnějším a vnitřním prostředím rozdíl minimálně 10 °C.

Méně finančně náročnou metoda, která spolehlivě odhalí úniky tepla, je položení rozsvícené svíčky k oknu. Pokud plamínek nepravidelně plápolá, není okno správně izolované a dovnitř proudí studený vzduch. S kvalitními okny od LOMAX ušetříte energii i náklady na vytápění. Prohlédněte si rozmanitou nabídku a vyberte si kvalitu, která něco vydrží.

Zdroje fotografií: LOMAX, Depositphotos.com

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.