Letošní trendy ve stínění? Venkovní žaluzie a rolety hrají prim

Přestože interiérové typy stínicí techniky stále ještě v Česku převažují nad těmi exteriérovými, v posledních letech stoupá obliba venkovní stínicí techniky čím dál více. Kromě jednoduchého stínění totiž dokáží některé její typy poskytnout i další užitečné funkce.

Odborníci proto očekávají, že i v roce 2017 poroste obliba předokenních rolet. Níže přinášíme několik důvodů:

  • Předokenní rolety mají výborné tepelněizolační vlastnosti. Díky tomu výrazně zabraňují tepelným ztrátám a pomáhají šetřit energii k vytápění a tím také peníze. V rámci průměrné české domácnosti to může být až několik tisíc korun ročně.
  • V případě vybavení elektrickým pohonem a čidly se samy v důsledku změny počasí zatáhnou. Tím zabrání v létě přehřívání interiéru, při zimních večerech pak jeho zbytečnému ochlazování.
  • Rolety tvoří důležitý bezpečnostní prvek. Jejich konstrukce je navržena tak, aby nešly snadno překonat, například mechanickým zvednutím či prolomením žaluzií.
  • Rolety představují také prostředek ochrany soukromí. Stejně tak pomáhají snižovat hlučnost v interiérech až na polovinu.
  • Kvalitní výrobky mají design navržený tak, aby vzhled domu nerušily, ale naopak doplňovaly.

Výhodnou alternativu představují také venkovní žaluzie. I ony mají řadu výhod, které starší typy stínicí techniky neměly, a také u nich se očekává další nárůst obliby:

  • Proti roletám mají výhodu nastavování lamel. Tím umožňují plynulé regulování přísunu světla dovnitř budov.
  • Žaluzie vybavené čidly, které reagují na slunce a povětrnostní podmínky, dokáží zabránit letnímu přehřátí interiéru či jeho zbytečnému ochlazování v zimě. V případě silnějšího větru se navíc lamely nastaví tak, aby se nepoškodily. Jejich ovládání je navíc jednoduché a spolehlivé.
  • Žaluzie jsou, podobně jako rolety, moderním designovým doplňkem pro exteriéry budov.
     

Podíl na trhu si nicméně stále drží i interiérové prvky. Kromě klasických žaluzií jsou to v posledních letech římské rolety, plisé či japonské stěny. Ty sice dokáží odstínit, průniku tepla dovnitř ale nezabrání.

Venkovní rolety od společnosti LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.