Venkovní žaluzie přináší maximální komfort i úsporu energií

Vysoké venkovní teploty vedou každého majitele domu k otázce, jak efektivně zastínit interiér a ochránit ho před přehříváním. Ideálním řešením jsou venkovní žaluzie, které v létě přispívají k tepelné pohodě domácnosti, svou roli však sehrávají i v zimních měsících. Představujeme vám jejich největší výhody.

Až desetkrát vyšší účinnost oproti vnitřním žaluziím

Díky tomu, že jsou venkovní žaluzie umístěné před oknem, dokážou zastavit sluneční paprsky ještě před tím, než dopadnou na sklo. Zadrží tak až 94 % tepelné energie a interiér se tím pádem nepřehřívá. V porovnání s vnitřními žaluziemi, které paprsky sice nepropustí dál do místnosti, ale dovolí jim proniknout skrz sklo, je toto řešení až desetkrát účinnější. 

Venkovní žaluzie fungují na principu pasivního chlazení a v parném létě sníží teplotu v místnosti až o 10°C, aniž byste museli použít klimatizaci. Nejen to je důvodem, proč si stále častěji nachází své místo moderní stínicí technologie v kancelářských budovách.

Dovolí vám regulovat přirozené osvětlení

Největší výhodou venkovních žaluzií je možnost naklopení lamel podle toho, jak zrovna potřebujete. Pokud chcete odstínit jen ty nejostřejší paprsky, stačí lamely nechat naklopené částečně a do interiéru vám i nadále bude prostupovat denní světlo. To oceníte také v zimě, kdy paprsky pomáhají prohřát místnost. Jestliže chcete téměř úplnou tmu, stačí lamely kompletně zatáhnout.

Lamely se přizpůsobí vašim nárokům

Venkovní žaluzie LOMAX dodáváme se třemi různými profily lamel, které jsou odvozené od písmen C, S a Z. Typy S a Z jsou opatřeny mezilamelovým těsněním, díky němuž je dosedání lamel velmi tiché.

  • Lamely typu C80 mají jednoduchý, elegantní design a lze je vyrobit v různých rozměrech, takže je s nimi možné zastínit i větší skleněné plochy.
  • Lamely typu S93 do sebe díky svému tvaru dokonale zapadají a jejich dvojí prohnutí vydrží i extrémní povětrnostní podmínky.
  • Lamely typu Z90 PRO do sebe svým tvarem skvěle zapadnou do té míry, že vytvoří téměř absolutní tmu.
  • Lamely typu Z70 jsou o něco užší než typ Z90, ale všem povětrnostním vlivům odolávají stejně dobře.

Při výběru lamel se nemusíte omezovat jen na základní odstíny. Můžete si zvolit z široké škály barev a dokonale je tak sladit s dalšími prvky opláštění domu, například s garážovými vraty nebo vchodovými dveřmi.

venkovní žaluzie na dálkové ovládání
Dálkové ovládání umožňuje venkovní žaluzie ovládat současně nebo každou zvlášť.

S chytrým ovládáním k ještě většímu komfortu

Venkovní žaluzie jsou z hlediska zastínění interiéru krokem ke komfortnímu bydlení. Proč ale nejít ještě o kousek dál? Stále více uživatelů volí řešení s elektrickým pohonem, které přináší ještě vyšší míru pohodlí. Pak už zbývá jen rozhodnout, jaké ovládání žaluzií vybrat. Naprostým základem je instalace ovládání na zeď, které svým vzhledem připomíná světelný vypínač. Komfortnější variantou je dálkové ovládání, s nímž můžete vytahovat a zatahovat všechny žaluzie současně, ovládat je v jednotlivých místnostech, nebo zvlášť v každém okně.

Výraznou evolucí je však připojení venkovních žaluzií do systému chytré domácnosti. Díky tomu můžete stínicí techniku ovládat takřka odkudkoliv pomocí chytrého mobilního zařízení, nebo ji plně automatizovat pomocí slunečních a větrných čidel. Ta reagují na světelné a povětrnostní podmínky a podle nich žaluzie ovládají. V případě extrémně silného větru se úplně vytáhnou, aby nedošlo k jejich poškození.

Na venkovní stínicí techniku vám přispěje stát

Plně automatizovaná stínicí technika má nemalý podíl na úsporách za energie. Venkovní žaluzie a rolety, které se efektivně podílí na snižování energetické náročnosti domu, jsou proto zahrnuty do programu Nová zelená úsporám a můžete na ně získat příspěvek od státu. Výše dotace jsou následující:

  • 1 000,– Kč/m2 pro ruční a motorické ovládání bez automatizace,
  • 1 500,– Kč/m2 pro automatické ovládání stínění,
  • 1 500,– Kč/m2 pro stínicí techniku bytových domů bez rozdílu typu ovládání.

Jakou stínicí techniku vybrat?

Ať už jsou to venkovní žaluzie, nebo rolety, jejich základní funkce jsou podobné. Předokenní rolety umí v zimě lépe zabránit únikům tepla, ale i venkovní žaluzie dokáží v zimě při slunečném počasí a správném naklonění lamel prohřát interiér. 

Pokud váháte, jaký typ stínění vybrat, budou pro vás rozhodujícími faktory možnost regulace denního světla, která hraje ve prospěch žaluzií, a míra zabezpečení domácnosti s regulací okolního hluku, které si lepší body připisují u rolet.

Venkovní žaluzie nebo předokenní rolety vám rádi pomůžeme vybrat. Stačí, když navštívíte vaši nejbližší pobočku LOMAX, nebo nám zašlete nezávaznou poptávku.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.