Náklady na vytápění lze snížit zamezením plýtvání, zateplením či změnou dodavatele energie

Náklady na vytápění lze snížit zamezením plýtvání, zateplením či změnou dodavatele energie

Příchod chladného počasí a stále vzrůstající ceny energií majitele domů a bytů nutí přemýšlet, jak nejvíce uspořit. Možností, jak náklady na vytápění srazit, je mnoho. V některých případech stačí přestat přetápět celý byt či plýtvat teplem dlouhodobým větráním, jindy pomohou rozsáhlejší stavební úpravy. Aby ale byly efektní, musí být dobře promyšlené.

Jak snížit náklady na vytápění skutečně efektivně?

  • Začít od nejjednoduššího. Někdy jsou vysoké náklady způsobené obyčejným plýtváním. Zbytečné je dlouhé větrání při puštěném topení. Majitelé či obyvatelé domů mohou uspořit i tím, že místnosti, které nejsou navštěvované příliš často, lze vytápět na nižší teplotu, než zbytek domácnosti.
  • Dobře si rozmyslet efektivnost záměru. Ne vždy se investice do nákladného vybavení a stavebních úprav vyplatí. Nutné je proto dobře spočítat všechny náklady a porovnat je s předpokládanými úsporami. Pokud čísla nevychází, je nutné plány přehodnotit.
Předokenní rolety LOMAX

Pomoci může zateplení i změna dodavatele energie

Náklady na topení lze v současnosti snížit také pomocí různých opatření. Ta nejrozšířenější uvádíme níže.

  • Zateplení fasády, střechy a instalace moderních oken a dveří s dobrými tepelněizolačními vlastnostmi. Zateplovací vrstva pomůže ušetřit, a navíc v rámci komplexní rekonstrukce prodlužuje životnost vnější vrstvy domu. Majitelé rodinných domů by se měli zaměřit i na garážová vrata a případně je nechat vyměnit za moderní. Úsporám pomohou i předokenní rolety, které zabraňují únikům tepla také.
  • Modernizace topného systému. Sem patří především kvalitní kotle, spalující například dřevo, plyn, uhlí nebo biomasu. Jejich účinnost se pohybuje podle typu od 80 do 90 %. Do této kategorie patří také kamna a krby. Akumulační typy jsou schopné vytopit nízkoenergetický dům na mírný a rovnoměrný výkon.
  • Instalace solárních kolektorů či fotovoltaické elektrárny. Zatímco první způsob může výrazně ušetřit energii při ohřevu teplé vody, druhý snižuje závislost na dodavateli energie.
  • Změna dodavatele energie. Na trhu působí mnoho společností, které se dodávkami energií potřebných pro vytápění zabývají. Dobré je proto si pořádně ověřit, zda společnost, k níž člověk zamýšlí přejít, je skutečně spolehlivá a důvěryhodná. K tomu pomohou především hodnocení a reference jejích stávajících zákazníků. Cena navíc není jediné kritérium, podle kterého se rozhodovat, důležité jsou i konkrétní podmínky dodávek.
Bytový dům po zateplení

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.