S venkovními roletami ušetříte za vytápění i několik tisíc ročně

Největší tepelné ztráty mají na svědomí okna

Za únikem tepla z domu stojí vchodové dveře, garážová vrata, nezateplená fasáda nebo špatná střešní izolace. Tím nejslabším článkem tepelné izolace bývají ale stará nebo nekvalitní okna. Okny může unikat až 30 % tepelné energie, což v konečném důsledku znamená i tisíce korun ročně navíc za vytápění. Jak zjistit, jestli k únikům tepla okny dochází? Nejjednodušším způsobem je přiložit k nim ruku. Pokud ucítíte i slabý průvan, je nejvyšší čas okna vyměnit nebo opravit

Sofistikovanější metodou je použití termokamery, která pomocí infračerveného záření umožňuje únik tepla zviditelnit. Na termosnímku je možné určit jakékoliv množství referenčních bodů a pomocí barevné škály zjistit, jaká je teplota v daném místě. 

Konkrétní představu si můžete udělat na obrázku níže.

  • bod Z1 ukazuje teplotu zatažené rolety
  • bod Z2 ukazuje teplotu fasády
  • bod Z3 ukazuje teplotu okna s vytaženou roletou
  • bod Z4 ukazuje teplotu země

Zatímco teploty bodů Z1, Z2 a Z4 se liší od teploty okolního vzduchu zhruba o 1°C, teplota okna s vytaženou roletou je vyšší o 9,2°C. Z toho vyplývá, že tímto místem teplo z domu uniká nejvíce.

termosnímek teploty
Termosnímek ukazuje, že nejvíce tepla uniká oknem s vytaženou roletou.

Předokenní rolety jsou nejlepším strážcem tepla

Efektivním řešením v boji proti únikům tepla je investice do venkovních rolet, které sníží náklady na vytápění až o 10 %. Pokud jsou vybavené tepelnými čidly a automatickým ovládáním, jsou úspory ještě vyšší. Hlavním termoizolačním prvkem rolet jsou zateplené hliníkové lamely, díky nimž nedochází k tepelným ztrátám tak rychle. 

Příkladem může být situace, kdy se v noci přes nechráněná okna sníží teplota v místnosti až o 3°C. Se zataženými roletami dojde k poklesu maximálně o 1,5°C, takže není nutné domácnost ráno tolik vytápět.

Výhody venkovních rolet ale nekončí u tepelných úspor. Co je jejich dalším přínosem?

  • V létě brání přehřívání interiéru a udržují v něm příjemné klima.
  • Snižují hlučnost až o 16 dB, což oceníte hlavně tehdy, pokud bydlíte v blízkosti silnice nebo rušné ulice.
  • Chrání váš majetek před zloději. V případě, že jsou rolety vybavené zámky a protizdvihovými pružinami, stávají se takřka nepokořitelnou bariérou.
  • Pomocí chytrých technologií lze naprogramovat automatické stahování a vytahování, takže vytváří dojem, že se v domě pohybujete, i když jste třeba na dovolené.
okenní rolety
Venkovní rolety umocňují pocit soukromí a jsou překážkou pro každého zloděje.

Čím se řídit při výběru venkovních rolet?

Venkovní rolety jsou dlouhodobou investicí, jejíž návratnost se projeví už po první zimě. Před jejich pořízením byste proto měli zvážit několik proměnných, jako je například materiál lamel. Můžete se setkat s plastovým provedením, které je sice levnější, ale nemá takovou kvalitu, jako předokenní rolety s hliníkovými lamelami. Ty nejenže lépe izolují, ale jsou i odolnější vůči mechanickému poškození a mají delší životnost.

Pro montáž rolet je důležitá také stavební připravenost. Pokud teprve plánujete stavbu rodinného domu, zahrňte stínicí techniku raději už do projektu. Lamely se navíjí na hřídel v boxu, který může být u novostaveb instalovaný neviditelně do roletového překladu, včetně vodicích lišt. Box lze umístit také pod překlad, pod omítku nebo ho viditelně přiznat. Tato řešení jsou vhodná i pro rekonstrukce.

V neposlední řadě také zvažte, jakým způsobem chcete venkovní rolety ovládat. Stále více domácností dnes volí motorický pohon. Důvodem je samozřejmě komfort, ale také šetrnost elektromotoru vůči lamelovým zámkům, což se odráží na životnosti rolet.

Nebo byste ocenili spíš venkovní žaluzie, které sice neumí zabránit únikům tepla, ale v zimě dokáží při slunečném počasí a správném naklonění lamel prohřát interiér? Předokenní rolety i venkovní žaluzie se efektivně podílí na snižování energetické náročnosti domu, proto jsou zahrnuty do programu Nová zelená úsporám a můžete na ně získat příspěvek od státu. 

Jestliže nevíte, jakou stínicí techniku vybrat, stačí vyplnit poptávkový formulář. S hledáním toho nejlepšího řešení vám rádi pomůžeme.   

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.