Pasivních domů v Česku raketově přibývá. S jejich izolací pomáhá i kvalitní stínicí technika či vchodové dveře

Celkem osm procent z celosvětového počtu takzvaných pasivních domů je na území České republiky. A jejich počet neustále roste. Zatímco před dvěma lety jich bylo jen 1600, letos jich je již kolem pěti tisíc. Odborníci navíc nevylučují, že v dohledné době předstihneme v počtu těchto staveb Německo či Rakousko.

Kromě neustále rostoucího stavebního sektoru má na stále větší oblibě domů s velmi nízkou energetickou náročností podíl také postupné odbourávání pověr, které kolem tohoto druhu staveb neustále existují.

Pevná okna a utěsnění jako pevnost? Není to pravda

  • Jedním z nejčastějších mýtů o pasivních stavbách je, že kvůli maximální tepelné izolaci mohou mít pouze pevná, neotevíratelná okna. To není v žádném případě pravda. Taková stavba by byla nejen nepohodlná, ale dokonce nebezpečná.
  • Okna naopak v létě umožní noční větrání, kdy dovnitř může pronikat chladnější vzduch a místnosti takzvaně předchladit. Náklady na chlazení během dne jsou pak o poznání nižší.
  • S udržováním příjemných teplot celkovou izolací velmi pomáhá moderní stínicí technikaVenkovní žaluzie nebo předokenní rolety pomáhají v létě snižovat náklady na chlazení až o desítky procent, když zabrání přehřátému vzduchu v proniknutí do interiéru. Rolety navíc plní izolační funkci i v zimě, když naopak brání v úniku tepla ven. Náklady tak pomohou snížit až o 10 %.
  • Samozřejmostí musí být kvalitně udělaný a zateplený plášť budovy a další domovní příslušenství. Významný podíl na úsporách mají také kvalitní hliníkové vchodové dveře.
Okna a stínící technika vhodné pro pasivní dům.

Velmi nízké náklady na vytápění a nebývalý komfort

  • Jednou z hlavních výhod pasivních domů jsou právě extrémně nízké náklady na vytápění. Zatímco běžný rodinný dům se 120 metry čtverečnými ročně spotřebuje na topení zhruba 1800 kilowatthodin na metr čtverečný vytápěné plochy, pasivní dům jich spotřebuje maximálně 15.
  • Teplo pro vytápění je získávané především okny ze slunce, ale také z obyvatel či běžících spotřebičů uvnitř. Další vytápění už pak téměř není potřeba. Promyšlená a kvalitní izolace navíc teplu zabraňuje v úniku ven. Eliminovány jsou především takzvané tepelné mosty, kterými teplo uniká nejvíce.
  • Důležité je si uvědomit, že při stavbě pasivního domu je důležitý každý detail. Například spáry mezi izolačními deskami pláště domu by neměly přesáhnout šířku 3 milimetrů, větší mezery je nutno vyplnit vhodným izolantem. Rovněž hmoždinky musí být do izolantu zcela zapuštěné a překryty zátkou ze stejné izolace.
  • Pro obyvatele je důležitá také takzvaná vnitřní tepelná pohoda. Znamená to, že uvnitř je vždy příjemně, ať jsou venku tropické teploty, nebo mrazy hluboko pod nulou. Náklady na uvedení interiéru do takto příjemného stavu jsou navíc minimální.
  • Pokud je nějaký dům vydávaný za pasivní, musí k tomu existovat příslušná certifikace. Certifikát musí mít také projektant, který dům navrhne.

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.