Při horku a světle pomohou inteligentní technologie

Při horku a světle pomohou inteligentní technologie

Takzvané inteligentní domácnosti jsou v Evropě čím dál rozšířenější. Podle aktuálního výzkumu agentury Berg Insight bylo loni v Evropské unii evidováno asi 6,6 milionu domácností tohoto typu. A další nárůst odborníci očekávají. V roce 2020 by mělo v Evropě využívat tento druh technologie necelých pětačtyřicet milionů uživatelů. I když Česká republika se svými šesti procenty takto vybavených domovů zatím výrazně zaostává, odborníci registrují meziroční stoprocentní nárůst.

Inteligentní domácnost se vyznačuje buď komplexním, nebo částečným řídicím systémem ovládajícím různé technologie. Kromě těch relativně obvyklých, jako například zabezpečení, vjezdové brány nebo garážová vrata může centrální systém řídit také některé elektrospotřebiče, osvětlení, otevírání či zavírání oken, okenní rolety nebo žaluzie. Pomocí jednoho ovladače tak lze mít pod kontrolou celý dům.

Právě v létě nabývají tyto systémy na významu. Následující body vám prozradí, jak může v letních měsících inteligentní domácnost zpříjemnit život.

Stínicí technika se nastaví sama

Světelné a tepelné podmínky v domácnosti jsou jedny z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících kvalitu bydlení. V létě mohou navíc život výrazně znepříjemnit.

  • Napojení předokenních rolet či žaluzií na centrální systém umožňuje ovládat je všechny jedním ovladačem. Není tedy nutné pracně obíhat celý dům a každou část nastavovat ručně.
  • V případě vybavení systému slunečním čidlem je možné nastavení stínicí techniky na určité světelné podmínky. Zatímco ráno tak budou žaluzie či rolety vytažené, v průběhu dopoledne se automaticky spustí a zabrání tak přehřátí interiéru.
  • Systémy jsou také naprogramovatelné na určité scénáře. Například při vyvolání scénáře pro vedra se v celém domě spustí žaluzie či rolety, zavřou okna a eventuálně zapne klimatizace.
Inteligentní domácnost - venkovní stínění LOMAX

Zloději nemají šanci

Důležitým aspektem inteligentních domácností je také bezpečnost. V době dovolených, kdy bývají obydlí opuštěná i několik týdnů, se stávají snadným cílem zlodějů. Také jim inteligentní vybavení domácnosti zabrání ve vykradení vašeho domu:

  • Jeden stisk tlačítka dálkového ovládání umí uzavřít všechny přístupové cesty do domu a zapnout alarm. Máte tak jistotu, že jste nikde nezapomněli například otevřené okno.
  • Nastavitelné může být například i rozsvícení některých interiérových světel, která pomohou vyvolat zdání, že v domě jsou lidé.
  • Stínicí techniku vybavenou inteligentním systémem lze naprogramovat na automatické vytahování a stahování v určité časy. Tipaři, kteří objíždějí ulice a hledají dočasně prázdné domácnosti vhodné k vykradení, tak nepoznají, že doma nikdo není.

I tentokrát máme ještě jeden tip na konec. I když se zabezpečovací technika neustále vyvíjí a zlepšuje, je nutné připomenout, že velká opatrnost je stále na místě. Také při zabezpečení domácnosti je vhodné dbát základních pravidel bezpečnosti, jako nenechávat na zahradě zapomenuté nářadí a náčiní, které by případně zlodějům pomohlo vloupat se dovnitř. Na uskladnění skvěle poslouží třeba zahradní domky na nářadí. Nechlubte se raději s odjezdem na dlouhou dovolenou ani na sociálních sítích. Rovněž poštovní schránka by se neměla nechat naplnit, je dobré se tedy domluvit například se sousedy na vybírání.

Inteligentní venkovní žaluzie brání násilnému vniknutí

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.