Příprava domu na jaro ušetří mnoho starostí. Nevyplácí se ji podcenit

Zima pomalu končí a je na čase připravit dům na jaro. I když se většinou nejedná o příliš složité práce, je vhodné si na ně vyhradit aspoň jeden víkend. Pečlivá kontrola každého detailu po náročném zimním provozu totiž může předejít pozdějším nemalým, a přitom zbytečným finančním výdajům. Následující tipy vám při práci pomohou.

  • Důkladná obhlídka vnějšku domu a jeho okolí. Mráz mohl poškodit například obložení, omítku nebo příjezdovou cestu.
  • Kontrola půdy a sklepa. Na půdu nesmí v žádném případě zatékat, v těchto místech se navíc mohou uhnízdit i myši či kuny, které přitahuje teplo. Ve sklepě zkontrolujte především zdi, zda v mrazech nepopraskaly, zda jsou neporušená sklepní okénka a také to, že nikde nic neplesniví.
  • Obhlídka okapů. I během zimy do nich mohl napadat například zbytek listí ze stromů. Pokud jsou zanesené, je nutné je vyčistit.
  • Prohlídka oken a dveří. Zaměřte se hlavně na správnost jejich zavírání a stav těsnění. Jakékoliv porušení má za následek nejen úniky tepla a tím pádem zbytečné výdaje, ale špatná ventilace může mít za následek rosení a následnou tvorbu plísně.
  • Jarní příprava a kontrola domovního příslušenství. Po zimě potřebují přinejmenším omýt a zkontrolovat především garážová vrata, která se s tvrdými podmínkami potýkala denně. Stejně tak prohlédněte a očistěte předokenní rolety nebo venkovní žaluzie. Je-li to nutné, promažte jim vodicí lišty či kolejnice podle návodu výrobce. Nezapomeňte ani na zdánlivé detaily, jako kontrolu baterií v dálkovém ovládání.
  • Úklid a příprava terasy či balkónu. Podlahu vytřete teplou vodou se saponátem či umyjte vysokotlakým čističem, podobnou jarní očistu potřebuje i nábytek. Stejným způsobem prohlédněte a případně ošetřete i zábradlí.
Správná údržba prvků LOMAX.

Složitější činnosti svěřte raději odborníkům

Zatímco předchozí činnosti jdou zvládnout s trochou šikovnosti svépomocí, následující práce už by měli dělat odborníci.

Aby byl dům zcela v pořádku, nechte ještě:

  • Zrevidovat specifické součástí stínicí techniky nebo garážových vrat. Pokud pohon obstarávají elektromotory, je třeba jejich kontrola a v případě potíží oprava. Vše musí fungovat plynule, bez zadrhávání nebo pazvuků.
  • Zkontrolovat komín. Během zimy bylo zařízení v permanenci a po mnoha týdnech nepřetržitého provozu je třeba pořádné prohlídky. Komín musí vidět podle zákona odborník.
  • Prohlédnout plynový kotel a topení. Také tato soustava pracovala v uplynulých měsících více, než jindy a zaslouží ošetření. Kotel je třeba prohlédnout, topení případně odvzdušnit. Pokud máte kotel umístěný v nevětrané místnosti, například koupelně, nezapomeňte na kontrolu baterií v detektoru oxidu uhelnatého.
  • Vyčistit a zkontrolovat krb. Odborník musí prohlédnout krbovou vložku, svépomocí lze zařízení umýt. Speciálním vysavačem odsajte zbytky popela, zvláštním prostředkem odstraňujícím saze a mastnotu očistěte vnitřní stranu skla dvířek. Venkovní stranu postačí umýt vodou s jarem.
Rodinný dům s dobře udržovanými prvky LOMAX.

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.