Problémy s nespavostí pomůže vyřešit technika i správná životospráva

Téměř polovina Čechů řeší v současnosti podle výzkumu společnosti Gfk problémy se spánkem. Ten je přitom pro lidské tělo velmi důležitý. Během něj totiž dochází k regeneraci až devadesáti procent fyzických a psychických sil, které člověk má. Odborníci navíc varují, že dlouhodobý nedostatek spánku má negativní následky. Zhoršuje například pozornost a paměť, dlouhodobá nespavost prokazatelně také zvyšuje riziko srdečně – cévních onemocnění. V létě může spánkový deficit vést dokonce i k sezónní depresi. Právě léto je kvůli krátkým nocím a vysokým teplotám jedno z nejrizikovějších období roku.

Následující řádky vám proto poradí, jak se nedostatku spánku vyvarovat a zachovat si tím dobré zdraví.

Špatné životní návyky spánku neprospívají

Za nespavost mohou v první řadě špatné zvyky týkající se životosprávy. Záleží přitom na vůli každého, jak svůj spánek ovlivňuje. Následující rady představují základ, co by člověk měl nebo naopak neměl dělat:

  • Nejíst před spánkem těžká jídla. Na trávení například vepřového masa lidské tělo spotřebuje mnoho sil. Lépe je večeřet například těstoviny či lehké saláty. Také příliš pozdní konzumace spánku spíše uškodí, mezi jídlem a odchodem do postele by proto měly být aspoň dvě hodiny.
  • Nepít kofeinové nápoje a zelené čaje. Obojí lidský organismus totiž povzbudí a člověk má pak problém s usínáním i několik hodin. Nevhodný je před spaním také alkohol. Spánek sice urychlí, výrazně ale zhoršuje jeho kvalitu.
  • Zavést si pravidelný režim vstávání a usínání. Tělo si velmi rychle navykne na určitý rytmus, spánek se pak urychlí a jeho kvalita zlepší. Nepravidelný rytmus naopak může způsobit dlouhodobé problémy.
  • Pokusit se vyhnout večernímu stresu. Nemá smysl řešit pracovní či osobní problémy těsně před odchodem do postele, lépe je nechat vše na ráno. Nejen kvůli spánku, ale i odlišnému pohledu na věc s odstupem několika hodin. Nevhodná je taky před spaním přílišná fyzická zátěž. Zaprvé se kvůli ní tělo nabudí a jeho „vychládání“ trvá určitou dobu, navíc hrozí riziko tzv. přetažení, tedy stavu, kdy kvůli přílišné únavě člověk není schopen ani usnout.
Správní venkovní stínící prvky

Vhodné prostředí dobrému spaní výrazně pomůže

Problémy s nespavostí má v mnoha případech na svědomí také nevhodné prostředí. I to ale může člověk snadno a aspoň částečně ovlivnit. Následujících několik tipů poradí, co a jak vylepšit:

  • Zajistit, aby byla v místnosti správná teplota, tedy 18 – 20 stupňů Celsia. Dobré je začít s teplotní regulací již během dne. K tomu lze využít venkovní žaluzie nebo rolety. Venkovní žaluzie dokáží dnes odclonit téměř 94 % tepelné energie slunečního záření. Venkovní stínicí techniku lze navíc v současné době ovládat pomocí dálkového systému. Lze ji také nastavit tak, že se automaticky řídí podle světelných podmínek.
  • Dle ročního období můžete také měnit druhy povlečení. Bavlněné povlečení je osvědčené pro celoroční použití, ale v zimě vám může pomoci hřejivé flanelové povlečení.
  • Večer či v noci naopak nevětrat. Takový postup je dokonce kontraproduktivní, větrání pouze do místnosti pouští teplý vzduch.
  • Omezit v ložnici světlo a hluk na minimum. K tomu se výborně hodí hlavně venkovní rolety, které pohltí většinu slunečního svitu a snižují hladinu hluku až o šestnáct decibelů. Na trhu jsou také speciální venkovní žaluzie, které umí vytvořit i absolutní tmu.

A jeden tip na závěr: pokud se rozhodnete pro instalaci venkovní stínicí techniky, buďte při výběru dodavatele opatrní a vybírejte jen spolehlivé společnosti. Na trhu se sice pohybuje mnoho firem, řada z nich ale pouze přeprodává cizí produkty pochybného původu a montáži se nevěnuje buď vůbec, nebo velmi nekvalitně. Výsledkem tak místo radosti z ušetřených několika tisíc korun může být mnoho starostí navíc.

Venkovní stínění od LOMAXu

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.