Radíme s výběrem garážových vrat: Je lepší otevírání pod strop nebo do strany?

Přemýšlíte nad výměnou starých garážových vrat, nebo budete pořizovat nová do novostavby? Pak už jste možná narazili na dilema, jaký typ vybrat. Dnes se zaměříme na ta vrata, která mezi uživateli patří k nejoblíbenějším. Přečtěte si, jaká specifika mají sekční vrata s otevíráním pod strop a do strany, a do jakých garáží se hodí.

Co jsou to sekční vrata?

Sekční garážová vrata jsou v současnosti nejvíce používaným typem. Jejich předností není jen moderní vzhled, ale také konstrukční řešení, díky němuž nikde nepřekáží vratová křídla. Tvoří je jednotlivé sekce, které jsou mezi sebou pevně spojené „zámky“. V těchto místech se vrata při otevírání a zavírání ohýbají, takže je možné je úplně vysunout pod strop nebo podél vnitřní stěny garáže.

Vrata s vysouváním pod strop se hodí i do rekonstruovaných garáží

U sekčních vrat s otevíráním pod strop se jednotlivé sekce pohybují ve vodících kolejnicích pomocí systému torzních pružin. Tím, že se jednoduše složí pod strop, nezabírají v garáži žádné místo. Při zavírání zase pevně dosednou k zemi, takže se nemusíte bát úniků tepla, jako např. u starších výklopných vrat. Jsou tedy vhodná i do vytápěných garáží.

Přesně tímto způsobem fungují naše sekční vrata LOMAX DELTA nebo EXCELLENT, která si najdou místo v garáži jakékoliv velikosti. Vyrábíme je na míru bez příplatku, takže se ani v případě rekonstrukce nemusíte bát žádných velkých stavebních zásahů. Pokud byste byli limitováni výběrem z několika velikostí, neobešla by se rekonstrukce bez stavebních úprav. A ty po sobě vždy zanechají viditelné stopy, ať se práce chopí sebešikovnější řemeslník. Na vaše přání dokážeme vyrobit i sekční garážová vrata s dveřmi, které vám usnadní průchod dovnitř a ven. 

Výhody sekčních vrat LOMAX s otevíráním pod strop

  • Dají se namontovat bez větších stavebních úprav
  • Mají výborné tepelně-izolační vlastnosti a hodí se i do vytápěných garáží
  • Lze do nich integrovat vstupní dveře s nízkým prahem
  • Mají dlouhou životnost – jsou dimenzované minimálně na 20 000 cyklů

Je možné je ovládat ručně i automaticky

automatické otevírání vrat
Otevírání garážových vrat na dálkové ovládání je standard. Můžete si zvolit i otevírání na čip nebo kódovací klávesnicí.

Do garáže s nízkým stropem zvolte posuvná sekční vrata

Jedinou nevýhodou vrat s vysouváním pod strop je fakt, že snižují výšku garáže. Nejsou proto vhodná do garáží s nízkým stropem nebo tam, kde se u stropu nachází nosná konstrukce, potrubí či jiné překážky. Pro tento případ jsou tu sekční vrata s otevíráním do strany, která nabízejí stejný komfort a v mnoha ohledech jsou i praktičtější. Bylo pro nás tedy nasnadě pojmenovat tento model LOMAX PRAKTIK.

Konstrukčně jsou posuvná garážová vrata řešená stejně, pouze s tím rozdílem, že jednotlivé sekce jsou postavené svisle a do garáže zajíždějí podél stěny garáže. Jsou vedeny v závěsných kolejnicích a pro vedení v podlaze slouží podlahový práh. Jejich největším přínosem je možnost otevřít jen tolik sekcí, kolik potřebujete. Využijete je proto tehdy, když garáž používáte jako vstup do domu nebo chcete zaparkovat jen kolo nebo motorku.

Výhody sekčních vrat LOMAX s otevíráním do boku

  • Jsou vhodná do garáže s nízkým stropem
  • Vyžadují minimální nároky pro uchycení ve stavebním prostoru
  • Nesnižují průjezdnou výšku stavebního otvoru
  • Pro průchod je stačí otevřít jen částečně
  • Díky absenci lanek a pružin patří z hlediska životnosti na špici

Tepelně-izolační vlastnosti a možnosti ovládání se od předchozího typu neliší. 

garážová vrata otevírání do boku
Posuvná garážová vrata můžete otevřít jen natolik, kolik potřebujete. 

Jaký typ vrat tedy vybrat?

Co do funkčnosti nenajdete mezi výše uvedenými typy vrat žádné zásadní rozdíly. Rozhodnutí vám tedy usnadní dispozice garáže nebo vaše osobní nároky. Pokud má garáž dostatečnou výšku a u stropu nejsou žádné překážky, nic vám nebrání zvolit sekční typ s vysouváním pod strop. Jestliže je garáž příliš nízká nebo chcete mít možnost otevřít vrata jen pro pohodlný průchod, vyberte si otevírání do boku. U této varianty ale počítejte s tím, že podlaha i stěny musí být dokonale rovné

Sekční typy možná nebudou splňovat vaše požadavky a upřednostníte spíš rolovací garážová vrata, která nevyžadují žádné stavební úpravy, nebo dvoukřídlá vrata, s nimiž docílíte původního vzhledu stavby. Před výběrem konkrétního produktu ale nikdy nezapomeňte zvážit kvalitu, záruky nebo doprovodné služby, abyste s vraty nakonec nešlápli vedle.

Jestliže si s výběrem garážových vrat nevíte rady, neváhejte navštívit vaši nejbližší pobočku LOMAX nebo nám zaslat nezávaznou poptávku. Rádi vám představíme i možnosti, jak sladit jejich vzhled s okny nebo vchodovými dveřmi. 

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.