S venkovními roletami můžete v klidu spát. Postaví se hluku i zlodějům

Předokenní rolety nabízí svým uživatelům mnoho výhod. Mezi ty nejdůležitější patří tepelná izolace a ochrana před venkovním hlukem. Tvoří také účinnou bariéru před zloději, kteří by chtěli narušit vaše soukromí. Přečtěte si o jednotlivých benefitech rolet podrobněji a zjistíte, proč se je vyplatí pořídit.

V létě „chladí“, v zimě nepustí mráz do domu

Přehřívání interiéru v horkých letních měsících je častým tématem mnoha domácností. Podobně přicházejí na přetřes energetické úspory v zimním období. Zateplení fasády je sice řešením obou problémů, ale ne úplně stoprocentním. Ještě jsou tu okna, která v závislosti na stáří a kvalitě mohou způsobovat až 40 % tepelných ztrát. Právě proto jsou rolety efektivním řešením.

  • V létě odcloní až 94 % sluneční energie, čímž udržují optimální podmínky pro spánek i pobyt v místnosti během dne.
  • V zimě zadrží teplo uvnitř a chlad venku díky izolačnímu vzduchovému polštáři, který vznikne mezi staženou roletou a oknem.

Venkovní rolety chrání proti hluku 

Máte okno ložnice orientované do ulice, nebo co hůř, do rušné silnice? Pak je pro vás potřebný klid na spánek pravděpodobně velkou neznámou. Některá místa mohou být tak hlučná, že jsou nepříjemné zvuky slyšet dokonce i přes zavřená okna

Pro představu uvádíme srovnání hlučnosti:

  • šepot nebo tichá ložnice – 30 dB
  • jedoucí vlak – 90 dB
  • sekačka na trávu nebo burácení motorky – 100 dB
  • motor auta ve vyšších otáčkách nebo sbíječka – 110 dB

S předokenními roletami dosáhnete snížení hluku až o 16 dB. Navíc ochrání okna před mechanickým poškozením, takže se nemusíte bát, že by utrpěla újmu od krup nebo štěrku, který odlétává od kol aut.

Rolety zajistí dům před zloději

Zloději už dávno nechodí vstupními dveřmi. V 83 % případů vnikají do rodinných domů okny nebo přes balkon. Stažené rolety jsou pro ně pak nevítanou překážkou. Pokud jsou vybavené zámky nebo protizdvihovými pružinami, náhodného zloděje spolehlivě odradí. 

Rolety s chytrým ovládáním můžete navíc napojit na centrální systém a před odjezdem na dovolenou naprogramovat automatické stahování a vytahování. Vzbudíte tak dojem, že se doma pohybujete. Motorický pohon je také šetrný k lamelám a prodlužuje jejich životnost.

venkovní rolety proti slunci
Rolety na balkon nebo do oken ložnice oceníte z hlediska nižší hlučnosti i ochraně před zloději.

Při výběru rolet je hlavním kritériem materiál

Pokud se rozhodnete investovat do venkovních rolet, měli byste si ujasnit, jaké provedení upřednostníte. Nejdůležitějším parametrem je materiál lamel. Na trhu jsou dostupné plastové lamely, které si vás mohou získat příznivější cenou. Nejsou však tolik odolné proti mechanickému poškození a mají kratší životnost než venkovní rolety s hliníkovými lamelami. Ty jsou navíc ještě lepším izolantem a na energiích s nimi ušetříte až 30 %.

Před realizací budete muset řešit i způsob ukotvení – do roletového překladu, pod překlad, pod omítku nebo do přiznaného boxu. Ten se odvíjí od fáze stavby. Čeká vás také rozhodnutí, zda zvolíte manuální ovládání, nebo motorické s čidly, které rolety řídí podle světelných a povětrnostních podmínek.

Chcete mít na povel regulaci prostupu světla? Zvolte venkovní žaluzie

Nevíte, jestli vybrat venkovní rolety, nebo žaluzie? Co do tepelné ochrany domu jsou na tom oba typy stínění podobně, některé jejich aspekty ale mohou významně promluvit do finálního rozhodnutí. Je proto potřeba si ujasnit, co od venkovního stínění očekáváte. Tady jsou hlavní rozdíly:

  • Utlumení hluku a vyšší míru bezpečí poskytnou venkovní rolety.
  • Rolety můžete mít pouze (částečně) stažené nebo vytažené, ale dosáhnete s nimi úplného zatemnění.
  • Venkovní žaluzie vám dovolí regulovat přirozené osvětlení v interiéru naklápěním lamel.

Díky úspoře na energiích se vám investice do venkovních rolet nebo žaluzií začne vracet už první zimu. S jejich výběrem vám rádi pomůžeme prostřednictvím našeho poptávkového formuláře. Nebo navštivte některou z poboček LOMAX

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.