Spánek ovlivňuje řada věcí. Správné podmínky v ložnici pomůže zajistit také kvalitní stínicí technika

Spánek či dokonce sny jsou ovlivněny mnoha okolnostmi. Kromě momentálního psychického rozpoložení kvalitu nočního odpočinku ovlivňují například teplota v místnosti, kde člověk spí, konzumace alkoholu či kouření, nebo hluk okolí.

Právě okolní hluk a teplotu lze velmi úspěšně regulovat pomocí moderní stínicí techniky. Díky ní lze zajistit, že spánek bude i v parných letních dnech skutečně kvalitní a člověk si tím pádem dobře odpočine.

Teplo a zvuk ruší. Lepší je klid a tma

  • Na spánek má velmi negativní vliv příliš vysoká teplota v ložnici. Účinně regulovat ji pomohou například venkovní žaluzie, které zadrží teplo ještě před vstupem do interiéru. Zavřená žaluzie montovaná zvenku dokáže zadržet až 94 % tepelné energie. Podle odborníků je ideální teplota pro spánek kolem 17 stupňů Celsia.
  • Žaluzie lze navíc vybavit čidly, která pomohou automaticky regulovat přísun tepla a světla do místnosti již během dne. Večer je tak ložnice ihned připravena a odpadá zdlouhavé větrání.
  • Problémem pro spánek je samozřejmě i hluk. Ten velmi účinně sníží hlavně předokenní rolety. Kvalitní výrobky pomáhají snížit hladinu hluku až o 16 decibelů. Čidla, která řídí vytahování či stahování stínicí techniky podle podmínek již během dne, lze navíc samozřejmě namontovat i na ně.
  • Rolety pomáhají vytvořit i dobré světelné podmínky. Vybrané typy umí vytvořit dokonce absolutní tmu, která spánku značně prospívá.
  • Na spánek má pochopitelně vliv i kvalita matrace a postele. Zaměřte se na pevné materiály a kvalitní odpružený rošt. Každému vyhovuje jiná tvrdost postele, jiná výška. Najděte si tedy to, co vyhovuje nejlépe právě vám.
Stínění pomáhá kvalitnějšímu spánku.

Před spánkem nekuřte, raději vypijte mléko. Snění ovlivňují i polohy

  • Kromě okolí má na to, jak dobře člověk spí, vliv například i konzumace alkoholu. Ten proti všeobecnému přesvědčení spánek zhoršuje. Tělo sice často opravdu utlumí, narušuje ale fáze, v nichž by organismus měl regenerovat. Hrozí také riziko nenadálého probuzení.
  • Negativně ovlivňuje spánek i kouření. Nikotin obsažený v tabákových výrobcích má povzbuzující účinky.
  • Před spaním naopak pomůže vypít trochu mléka. Obsahuje aminokyselinu L-tryptofan, z níž tělo vyrábí melatonin, tedy hormon vytvářející ideální podmínky pro spánek.
  • Kvalitu spaní a dokonce podobu snů výrazně ovlivňuje i spánková poloha. Zatímco ležení na zádech snadno vyvolá sny o volném pádu, poloha na břichu kvůli zhoršeným možnostem dýchání spíše přivodí sen, ve kterém se člověk dusí. Spaní na zádech pak odborníci vnímají jako nejlepší, protože lidské tělo bere tuto polohu jako přirozenou.
  • Do nočního odpočinku a snů mohou vstupovat zvuky z okolí. Například tekoucí kohoutek se během snění může projevit jako vodopád, oblíbená hudba puštěná potichu může spánek velmi zlepšit.
  • Nemálo ovlivňují sny i vůně či pachy. Zatímco závan květin přináší pozitivní sny, zkažená vejce nebo pachy z ulice naopak mohou vyvolat sny negativní.

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.