Údržba domu v zimě: jak se starat o jednotlivé části pláště stavby?

V zimním období nás může u stavby překvapit celá řada nečekaných situací, které jsou spojené s nízkými teplotami či nevyzpytatelným počasím. Proto nepodceňte údržbu domu i v zimě a vyhněte se nepříjemným překvapením na jaře.

Zazimováním předejdete škodám na domě

Než přijdou první mrazy, dům či chatu včas zazimujte. Spoustu škod natropí právě sníh, mrazivé počasí a nesprávná péče o stavbu. Nejedná se pouze o zabezpečení objektu proti zlodějům, ale také o vypnutí a vylití vody z hadic, aby nezamrzla, nebo vyčištění okapů od listí a jiných nánosů. Čím důsledněji dům zazimujete, tím méně práce i výdajů budete později, třeba na jaře mít. Péče o dům s prvními mrazíky ale nekončí. Poradíme, jak pečovat o části domů v zimě.

Zkontrolujte těsnění dveří, vrat a oken

Zima zaklepala na dveře a okna, dovnitř by ale bez vašeho vědomí rozhodně neměla. Mnohdy silný vítr a mrazivé počasí může znamenat pro vás i váš dům značný problém – zvlášť, pokud jsou dveře a okna staršího data.

Kvůli zteřelému nebo odchlípnutému těsnění se teplota v kritických místech, jako je rám a ostění (místo pro ukotvení oken), snižuje a jejich okolí vlhne a plesniví. Stejný efekt natropí i skulinky kolem rámů.

Zkontrolujte, jestli je těsnění a fixační pěna v dobrém stavu a jestli dovnitř kolem oken a dveří neproudí studený průvan. Když narazíte na problém, poraďte se s odborníky, jestli stačí vyměnit těsnění, nebo pořídit nová okna a dveře. Hliníkové vchodové dveře vám ušetří spoustu práce i starostí – jsou bezúdržbové a vydrží i nápor mrazů, vichru i sněhu.

Hliníkové vchodové dveře v dřevěném designu
Správně utěsněné dveře zamezí průniku zimy a vlhkosti do domu. Při extrémních podmínkách vás s jistotou podrží hliníkové dveře LOMAX.

Bílou střechu nechte raději filmům

Meluzína, vlhkost, a plíseň se do vašeho domu dostane střechou, kterou zatéká. Tento problém se týká především domů v nížinách. Střechy v horských oblastech mají totiž vyšší sklon, aby odolaly i metrákům sněhu.

Pokud tedy jednu z takových střech nevlastníte, sníh co nejdříve odstraňte a pohlídejte si, aby nedošlo k jejímu nerovnoměrnému zatížení.

Pozornost věnujte i rampouchům. Mohou totiž poškodit střešní krytinu, okapy, při pádu okolo stojící auta nebo poranit kolemjdoucí.

Garáž – rodiště vlhkosti

Třebaže se to na první pohled zdá jako nemožný úkol, garáž udržujte pokud možno co nejvíce v suchu. Svůj vůz proto po každé jízdě alespoň zlehka očistěte od námrazy a vody, abyste zabránili korozi kovových částí auta, vrat a ostatního vybavení. Předejdete i vzniku plísní.

Pokud najdete na garážových vratech problém jako zteřelé gumové těsnění, vadné baterie na dálkovém ovládání nebo dírky ve vratech, tady už vaše schopnosti nejspíš stačit nebudou. Vždy vybírejte kvalitní garážová vrata, která jsou proti korozi chráněná moderními materiály.

Nezapomínejte ani na údržbu prostoru kolem nich – náledí posypejte raději pískem místo soli. Ta totiž snižuje funkčnost spodních částí vrat, a tak napáchá větší škody, než byste potřebovali.

Zatažené venkovní žaluzie u rodinného domu
Pečovat o stínicí techniku se vyplatí, pomůže totiž snížit účty za topení a ochránit interiér před mrazy.

Chraňte také stínicí techniku

Pokud se o žaluzie a rolety dobře staráte, mohou vám snížit účty za topení a ochránit interiér před mrazem. Lamely stínicí techniky a vodicí lišty jsou ale poměrně křehké a kombinace námrazy a nesprávné péče je může snadno poškodit. Proto je při silných mrazech vytáhněte dříve, než začnete větrat v místnostech s vyšší vlhkostí.

Naopak přimrznuté venkovní žaluzie či předokenní rolety na méně obývaných chatách nevytahujte. Raději vyčkejte, až mrazy povolí, nebo si na pomoc pozvěte odborníka. Bohatě stačí, když ze stínicí techniky odhrnete sníh.

Zimní údržbu se nevyplatí podcenit, o to méně práce totiž budete mít při opravách i přípravě domu na jaro.

 

Zdroje fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.