Jak přežít horko v kanceláři? Práci zpříjemní zatemněná kancelář i ochranné nápoje

Tropické teploty postihují v létě Českou republiku stále častěji. Čím více slunce hřeje, tím horší podmínky panují v interiéru, a to jak doma, tak v kanceláři. Ať už do práce docházíte, nebo máte zařízenou domácí kancelář, přečtěte si naše tipy, jak v místnosti zajistit optimální tepelné a světelné podmínky. I ve vedrech se vám pak bude pracovat mnohem lépe.

Zákoník práce a teplota na pracovišti

Podle nařízení vlády č. 303/2022 Sb., které nabylo účinnosti 12. října 2022, se minimální teplota na pracovišti liší podle tříd práce, které určují fyzickou náročnost práce. Čím vyšší je míra fyzické zátěže při práci, tím nižší je přípustná minimální teplota na pracovišti. Například pro kancelářskou práci musí být minimální teplota 18 °C, zatímco pro práci na montážní lince nebo na pokladně stačí 16 °C. 

Zaměstnavatel však musí zajistit pracovní prostředí s vhodným mikroklimatem nejen v zimě, ale i v létě. Maximální teplota v kanceláři, resp. při převážně sedavé práci s lehkou manuální prací rukou nebo paží, je 26°C, resp. 27°C.

K regulaci tepla a světla pomůže stínicí technika

Nejjednodušší způsob, jak při vysokých teplotách nastavit optimální teplotní podmínky v interiéru, je pomocí stínicí techniky. Ta zároveň umožní zajistit optimální světelné podmínky, které jsou pro výkonnost práce neméně důležité. Je ale potřeba ji používat správně. V opačném případě hrozí, že se celá situace ještě zhorší. 

  • Ideální je, když teplo zůstane venku za okny. K tomuto účelu jsou nejefektivnějším řešením venkovní žaluzie nebo rolety, které dokáží odclonit až 94 % tepelné energie. Ty vnitřní propustí paprsky skrze skleněnou výplň a odcloní tak zhruba jen 42 % slunečního záření.
  • Podstatné je také vědět, jak správně větrat. Pokud budete mít stínicí techniku staženou, ale okna otevřená, s příjemným chládkem si ruku nepodáte.
  • Další možností je nechat namontovat do oken determální skla, případně nalepit speciální folie, které pohltí velké množství tepla a současně sníží prostup světelného záření.
 Teplota v kancelářích podle zákoníku práce

 Venkovní stínicí technika funguje na principu pasivního chlazení. Nepustí teplo dovnitř a v kanceláři tak zajistí příjemné klima i přes parné odpoledne.

K ochlazení vzduchu pomůže i klimatizace

Tepelných podmínek vhodných pro práci můžete docílit i pomocí klimatizace. Zaměstnavatel je ale podle zákona povinen dodržet stanovené podmínky, podle kterých by rozdíl vnitřních a venkovních teplot neměl přesáhnout 5 až 6°C. Při vstupu z chladného do horkého prostředí (a naopak) by totiž člověk mohl dostat tepelný šok, který je častou příčinou letních rým a angín.

Klimatizace, v porovnání s venkovními žaluziemi, je co do rychlosti ochlazení místnosti sice efektivnější, ale její provoz něco stojí. A když odhlédneme od vlivu na lidské zdraví, nevyhnete se ani nákladnější údržbě. Jestliže se ji však chystáte pořídit, nebo už ji máte, zopakujte si základní uživatelské kroky

Jak používat klimatizaci?

  • Přizpůsobte nastavení klimatizace ročnímu období a venkovním teplotám. 
  • Nenastavujte příliš nízkou či vysokou teplotu (ideálně 22 až 25°C), držte se v rozmezí výše stanoveného rozdílu.
  • Pokud klimatizace běží, musí být okna zavřená.
  • Nepoužívejte klimatizaci, když to není potřeba, a na konci pracovního dne ji vždy vypněte. Nápomocné vám můžou být i automatické časovače.
  • Zajistěte dostatečné větrání uzavřených prostorů, které pomáhá udržovat správnou výměnu „vydýchaného“ vzduchu za čerstvý.
  • Nezapomeňte na pravidelný servis klimatizace. Její údržba je nezbytná pro správnou funkčnost. Spadá do toho i výměna filtrů, ve kterých se hromadí prach a nečistoty.

Pitný režim na pracovišti a zkrácená pracovní doba

Dobrý zaměstnavatel by neměl myslet jen na teplotu v kanceláři. Svým zaměstnancům by se měl snažit zpříjemnit parné letní dny nad rámec zákonů a vyhlášek

Ty samozřejmě nařizují zajištění pitného režimu a, kde není technicky možné teplotu snížit, také poskytnutí tzv. ochranných nápojů. Tato problematika je poměrně složitá, protože povinnost poskytnout ochranné nápoje závisí na třídě práce, kterou zaměstnanec vykonává. Podle ní se určuje také množství nebo obsah minerálů v nápoji.

Při vysokých venkovních teplotách je také dobré zavést častější přestávky. Tělo si při nich odpočine a zaměstnanec pak zase může pohodlně pracovat. V případě extrémních veder je možné zkrátit pracovní dobu, aby zaměstnanci nemuseli pracovat v průběhu nejteplejších hodin.

Dopřejte svým zaměstnancům lepší pracovní podmínky v kanceláři, aby nebyli z vedra vyčerpaní. Vrátí se vám to na jejich efektivitě práce. Řešením jsou předokenní rolety nebo žaluzie LOMAX, které vám rádi pomůžeme vybrat v našich showroomech. Stačí nám ale také zaslat poptávku a my se vám obratem ozveme.

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX


 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.