V zimě dům trpí a potřebuje zvýšenou péči. Pozornost věnujte stínicí technice i vytápěcímu systému

Zima představuje z pohledu péče o dům náročné období. Teploty hluboko pod nulou a přívaly sněhu totiž dokážou stavbám velmi ublížit. Aby vše stále fungovalo tak, jak má, musí se domu během zimy věnovat řádná pozornost i poté, co prošel pečlivou předsezónní přípravou.

Následující tipy vám proto poradí, na která místa se zaměřit, aby mrazy dům a jeho okolí nijak nepoškodily.

Garáž musí být čistá. Příjezdovou cestu ošetří obyčejný písek

  • Garáž a její vybavení v zimě trpí kvůli vlhkosti a posypové soli, která se dovnitř dostane na autě. Důležité je tedy podlahu pravidelně vytírat. Pokud je garáž vybavena odtokovým žlabem na odvod vody, je dobře ho pravidelně kontrolovat, zda není zanesený.
  • Důkladnou péči zasluhují i garážová vrata. Musí být čistá, nakonzervovaná, mít promazané vodicí lišty a kolejnice.
  • Jednou za čas je nutné garáž nechat krátce, ale intenzivně vyvětrat. Vlhkost se tak vevnitř neudrží. V případě, že je garáž vytápěná, necháváme ji jen temperovat. Vytápění na pokojovou teplotu nesvědčí autu, ani vybavení.
  • K ošetření příjezdové cesty stačí písek, který se po zimě snadno zamete a příští rok použije znova. Posypová sůl je agresivní, pokud se tedy dostane do kontaktu se spodní částí vrat, může je poškodit. Při nižších teplotách navíc přestává působit.

Komín a topný systém musí být připraveny předem

  • Všechny součásti topného systému musí odborník zkontrolovat ještě před poklesem teplot. Komín musí prohlédnout a případně opravit pouze kominík. Jakýkoliv amatérský zásah může snadno skončit požárem v domácnosti.
  • Plynový kotel musí také prohlédnout školený pracovník. Zvláště pokud stojí v hůře větrané místnosti, může být i mírný únik oxidu uhelnatého životu nebezpečný. V zimě těchto otrav bývá vždy nejvíce.
  • Radiátory naopak může odvzdušnit šikovnější amatér. I zde platí, že by vše mělo být hotové ještě před začátkem vytápění. Systém by měl vydržet odvzdušněný po celou zimu, výjimku tvoří jen nové domy, kde je topení v provozu poprvé. Voda totiž při napouštění absorbuje bubliny, které unikají postupně.
LOMAX - doporučení na zimu.

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.