Vybrat venkovní rolety, nebo žaluzie? Rozhoduje regulace světla i bezpečnost

Velké prosklené plochy a prostorné obytné místnosti plné denního světla jsou současným trendem architektury novostaveb i rekonstruovaných domů. Přemíra slunečního svitu ale způsobuje přehřívání interiéru, bez kvalitní stínicí techniky v zimě dochází k únikům tepla. Zjistěte, jaký je rozdíl mezi venkovními žaluziemi a roletami a čím se řídit při jejich výběru. 

Jak ušetřit na vytápění i na klimatizaci 

Venkovní stínicí technika dokáže významným dílem zamezit tepelným ztrátám a přispět tak k energetické nenáročnosti domu. V zimě šetří náklady na vytápění, v létě na používání klimatizace. Pokud plánujete stavbu rodinného domu nebo výměnu oken, zahrňte stínicí techniku už do projektu, abyste se vyhnuli zbytečným obstrukcím v budoucnu. Jaký typ venkovního stínění ale vybrat?

Co od stínicí techniky očekáváte?

Možná si myslíte, že venkovní žaluzie a rolety se co do funkčnosti příliš neliší. U obou typů ale existují určité odlišnosti, které mohou být v konečném důsledku rozhodující. Než si jeden z nich vyberete, rozmyslete si, jak by vám stínicí technika měla sloužit.

  • Chcete si regulovat průchod denního světla?
  • Rádi byste snížili výdaje za topení?
  • Chcete ochranu před vnějším hlukem?
  • Kladete důraz na zabezpečení před možným vloupáním?
  • Žijete v místě, kde často a hodně fouká?
  • Chcete větrat i v době, kdy jsou okna zastíněná?
  • Má stínicí technika plnit i funkci estetickou?

Jaké funkce mají žaluzie a rolety společné?

Hlavním úkolem venkovních žaluzií a rolet je zabránit průniku ostrých slunečních paprsků, a tím přehřívání interiéru. V zimě naopak chrání před tepelnými ztrátami. V těchto ohledech jsou mnohem účinnější než vnitřní stínicí technika. Co do samotné účinnosti venkovních žaluzií a rolet jsou na tom rolety o něco lépe. Efekt tepelné ochrany můžete navíc zvýšit inteligentním ovládáním, kdy stínění funguje na základě naprogramovaných časů, případně povětrnostních podmínek.

Venkovní žaluzie vám dovolí regulovat světlo

U žaluzií, na rozdíl od rolet, nejsou lamely pevně spojené, takže je můžete naklápět libovolně do jakékoliv pozice. Zabráníte tak průniku ostrých slunečních paprsků a do místnosti bude zároveň prostupovat denní světlo. To oceníte v zimě, kdy sluneční paprsky mohou pomoci interiér prohřát. Díky individuální regulaci lamel zajišťují žaluzie také dostatek soukromí před zvídavýma očima sousedů, aniž byste vy ztratili kontakt s vnějším světem. 

Venkovní žaluzie LOMAX s lamelami průřezu Z, které do sebe dokonale zapadnou, navíc umí zajistit téměř úplnou tmu, když jsou zcela zavřené, takže se můžete v klidu prospat i za bílého dne. A pokud si je necháte vybavit elektropohonem, nemusíte se bát ani silného větru. V případě špatných povětrnostních podmínek jim dá senzor větru impulz, aby se zatáhly.

Muž zatahuje venkovní rolety dálkovým ovládáním
Rolety, podobně jako žaluzie, poskytují soukromí a chrání před nechtěným vniknutím cizích osob do domu.

Venkovní rolety: absolutní tma a vysoká míra bezpečí

S regulací denního světla je to u rolet obtížnější, protože lamely nelze naklápět. Můžete je spustit pouze do určité výšky a tím si zajistit určitý průchod světla. Při úplném zatažení rolet ale pevně semknuté lamely vytvoří absolutní tmu, protihlukovou bariéru, a nenaruší tak váš drahocenný spánek po noční směně. Venkovní rolety LOMAX snižují hladinu hluku až o 16 dB.

Rolety, podobně jako žaluzie, poskytují soukromí a chrání před nechtěným vniknutím cizích osob do domu. Dají se navíc vybavit protizdvihovým závažím nebo zámky, což přístup ještě víc znesnadní. Oproti žaluziím jsou odolnější proti silnému větru. A ještě jednu výhodu venkovní rolety nabízejí: v zimě do velké míry zabraňují úniku tepla, což platí především pro domy bez oken s trojitým zasklením.

Jaký typ stínění tedy vybrat?

Venkovní žaluzie i venkovní rolety plní stejný účel, některé rozdíly však mohou mít zásadní vliv na vaše konečné rozhodnutí. Když pomineme tepelnou ochranu domu, o kterou se starají zhruba stejnou měrou, a design, který můžete u obou typů libovolně sladit se zbytkem opláštění domu, je rozhodující regulace světla v místnosti, míra zabezpečení domácnosti a regulace okolního hluku.

V případě, že si sami chcete regulovat přirozené osvětlení, jsou venkovní žaluzie jasnou volbou. Pokud bydlíte v hlučném prostředí nebo máte okna bezprostředně u chodníku, budou z hlediska hluku a bezpečí vhodnější rolety. Možnou variantou je také kombinace obou typů, kterou ze stínicí techniky vytěžíte maximum:

  • Do obytných místností zvolte žaluzie, abyste regulovali denní světlo.
  • Rolety umístěte do ložnice, kde tak dosáhnete úplného zatemnění.
  • Pro větší pocit bezpečí instalujte rolety do oken v přízemí.

Navštivte jeden z našich showroomů LOMAX nebo nám zašlete nezávaznou poptávku. Na základě vašich představ vám poradíme s výběrem vhodné stínicí techniky. Na žaluzie i rolety dáváme záruku 5 let!      

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX 

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.