Ekologické stavby jsou trendem poslední doby. Zaměřují se na materiály i energetickou úspornost

Stavět nebo rekonstruovat dům už není jen otázkou vzhledu a pohodlí, ale také ekologie a udržitelnosti. Dnes se stavebnictví musí přizpůsobovat novým požadavkům a normám, které usilují o snížení energetické náročnosti domu. Řešením jsou proto ekologické stavby. Jak se to však odráží na výběru materiálů, projektu i samotném provozu domu? Odpovědi najdete na následujících řádcích.

Jaké jsou požadavky na domy z hlediska úspory energií?

Pokud plánujete novostavbu či rekonstrukci, měli byste mít představy o designu i kvalitě. Nezapomeňte však, že dům musí být podle současných norem také šetrný k životnímu prostředí. To znamená, že jeho energetická náročnost musí být co nejnižší. Podle nařízení Evropské unie, které nabylo účinnost v roce 2020, je potřeba dodržet takřka nulovou spotřebu na vytápění, ohřev vody, větrání a klimatizaci. 

Od ledna 2022 už ale můžete stavět pouze takový dům, který bude podle průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) zařazený do kategorie B, tedy „velmi úsporný“. V praxi to znamená, že musíte splnit požadavky na architektonicko-stavební koncept, použité technologie a využití obnovitelných zdrojů energie.

Posviťte si na materiály i projekt ekologické stavby

Abyste dodrželi kritéria energetické náročnosti, je potřeba se zaměřit na výběr stavebních materiálů. Nemusíte kupovat pouze materiál 100% „bio-eko“. Sebeekologičtější výrobky postrádají smysl, pokud nebyly vyrobené udržitelným způsobem. Jestli se ale chcete vydat tímto směrem, zajímejte se o příslušné certifikáty ekologického produktu, který osvědčení výrobci určitě mají.

Pokud chcete pro životní prostředí udělat něco navíc, vybírejte tuzemské výrobky. Drtivá většina se kvalitou vyrovná těm zahraničním, nebo je dokonce předčí, a jejich přeprava nezatěžuje přírodu tolik, jako transport přes celou Evropu.

Optimalizace „situačky“

Projekt ekologické stavby musí také splňovat určitá ekologická kritéria, ať už je to vliv na okolní prostředí nebo spotřebu energií. Není nic naplat, když je dům postavený z udržitelných materiálů, ale tak, že dál už životní prostředí nešetří. Například prosklení místo fasády je módní, udržovat uvnitř přijatelné teploty by vás však stálo zbytečně moc.

Respektovat byste měli také místní reliéf, klima, vegetaci nebo sluneční svit. Dům ideálně orientujte tak, aby využíval co nejvíce přirozeného světla a sluneční energie, ale zároveň chránil interiér před přehříváním a chladem. K tomu vám pomůže třeba výsadba zeleně, zelené střechy nebo vhodná stínicí technika.
 

Venkovní žaluzie LOMAX
Venkovní stínicí technika funguje na principu pasivního chlazení a v létě tak chrání interiér před přehříváním.

Moderní technologie jsou cestou k udržitelnosti

Ve chvíli, kdy máte hrubou stavbu hotovou, přichází na řadu vybavení domovním příslušenstvím a zlepšování komfortu bydlení. Následující tipy vám pomohou ušetřit nemalé náklady na energie a vaše stavba bude zároveň šetrná k životnímu prostředí. 
 

  • Popřemýšlejte o pořízení stínicí techniky. Vhodné jsou především venkovní žaluziepředokenní rolety, které v létě odstíní až 94 % sluneční energie – nemusíte tedy utrácet za provoz klimatizace. V zimě naopak zadržují teplo uvnitř místnosti. Celoročně tak přispějete ke snižování emisí CO2.
  • Dalším příkladem je multifunkční fasáda, která chrání interiér před nadměrným slunečním svitem a dům klasicky zatepluje. Jedná se o obklady, které se instalují bez použití malty.
  • Stále více se do popředí dere trend ovládání domovního vybavení na dálku. Pomocí chytrého telefonu nebo centrální jednotky dostávají příslušné povely garážová vrata, stínění, topení, alarm, ale i veškeré elektrické spotřebiče a osvětlení. Se systémem chytré domácnosti ušetříte tisíce korun ročně na energiích, což je jen jeden z důvodů, proč je toto řešení tak oblíbené. Zvažte ho proto také. 
     

V případě, že si nebudete při plánování či realizaci stavby s čímkoliv jistí, poraďte se s odborníky. I tady totiž platí, že minimální investice do dobré rady se vyplatí víc než případné napravování chyb.

Potřebujete vybrat nová oknavchodové dveře nebo stínicí techniku a nevíte si rady? Obraťte se na LOMAX. Rádi vám pomůžeme najít řešení, které udělá vaše bydlení ještě příjemnější a ekologičtější.

 

Poptat produkty

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.