Garážová vrata musí mít kvalitní zabezpečení proti krádeži i zranění

Garáž je ideálním místem, kde zabezpečit auto, motocykl, zimní výbavu, zahradní nářadí nebo jízdní kola a elektrokola, která bývají lákadlem pro zloděje. Dostatečně bezpečná ale musí být i garážová vrata, aby bylo riziko vniknutí nezvaných hostů minimální a při jejich obsluze nedošlo ke zranění. Jaké parametry musí kvalitní vrata splňovat?

Garážová vrata jako vstupní brána do vašeho domu

Statisticky je garáž nejčastějším místem, kudy se lupiči dostávají do domu, přesto je bezpečnost vrat často podceňovaná. Výměna starých za nové nebo investice do vhodných bezpečnostních prvků se ale v porovnání s možnými škodami po vniknutí lupičů nebo po nechtěném zranění násobně vyplatí. A podle čeho vybírat skutečně kvalitní vrata?

Kombinace mechanických a elektrických prvků je ideální

Kvalitní vrata musí mít jednotlivé sekce, případně lamely typické pro rolovací garážová vrata, navržené tak, aby nepovolaným osobám maximálně znesnadnily mechanické prolomení. Ke zvýšení bezpečnosti můžete přispět i doplňkovým zámkem nebo blokovací zarážkou, které znemožní vypáčení vrat.

Ať už si vyberete rolovací, sekční garážová vrata nebo posuvná garážová vrata, ke škodě na majetku může dojít i nechtěně, kdyby vrata při vysouvání nebo zasouvání spadla. Z tohoto důvodu je nezbytná padací brzda, resp. bezpečností pojistka proti prasknutí pružin, které může pravidelným používáním vrat nahlodat zub času. Předejdete tak poškození auta nebo ošklivému úrazu.

Garážová sekční vrata
Na garážových vratech by neměly chybět průduchy kvůli vyvětrání výfukových plynů.

Elektrický pohon vrat přispívá k bezpečnosti

Garážová vrata s elektrickým pohonem jsou dalším krůčkem k vyšší bezpečnosti a v dnešní době jsou už standardem. Převodovka motorů, které s vraty dodáváme, je konstrukčně navržená tak, aby případnému zloději zabránila zvednutí, a to i když dojde k výpadku elektřiny. Důležitou funkcí je i pojistka motoru. V případě, že vrata v pohybu narazí na překážku, zastaví a vrátí se do původní polohy.

Abyste měli jistotu, že se ve vratech „neskřípne“ vaše ratolest nebo domácí mazlíček, a mohli si v klidu užít dovolenou bez obav z loupeže, vybavte svá garážová vrata i těmito prvky:

  • infrazávora, která rozpozná překážku a zastaví spouštění vrat
  • magnetický senzor otevření vrat
  • pohybový senzor v prostoru garáže
  • napojení senzorů na alarm

Při výběru vrat myslete i na jejich tepelně-izolační vlastnosti, které přispívají k energetické nenáročnosti domu. Konstrukce garážových vrat LOMAX je vyrobena z několika vrstev různých materiálů, které jsou navzájem utěsněny a netvoří tepelné mosty. Garáž se tak v létě nepřehřívá a v zimě neuniká teplo ven.

S chytrým ovládáním pro větší přehled i pohodlí

Inteligentní ovládání garážových vrat je další bezpečností prvek, který zabrání násilnému vniknutí a navíc přispěje k vašemu pohodlí. S napojením na chytré technologie budete mít okamžitý přehled, jakmile se někdo pokusí váš majetek ohrozit, a pomocí moderního dálkového ovládání si v práci nebo na dovolené snadno zkontrolujete, jestli jste vrata nezapomněli zavřít.

Zabezpečení garážových vrat a vchodových dveří
Dobře zabezpečená domácnost začíná výběrem kvalitních garážových vrat a vchodových dveří.

Zabezpečením vrat to nekončí

Ať už se z domu vzdálíte na víkend nebo na čtrnáctidenní dovolenou, nezapomeňte, že garáž není pro zloděje jediným přístupovým bodem. Pokud chcete mít klidný spánek, měli byste myslet také na zabezpečení vchodových dveří a oken, případně venkovní stínicí techniky

Při výběru nových dveří vezměte v potaz jejich bezpečnostní třídu v závislosti na hodnotě majetku, který uvnitř skladujete. Doporučujeme vybrat alespoň dveře třídy 3. Se zabezpečením oken pomůžou předokenní rolety, které s napojením na chytrou domácnost můžete ovládat i na dálku.

Potřebujete poradit s výběrem garážových vrat, které budou odpovídat těm nejvyšším standardům bezpečnosti a tepelné izolace? Vyplňte si nezávaznou poptávku a ostatní už nechejte na nás. 

Nezávazně poptat garážová vrata

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.