Jakou barvu garážových vrat vybrat? Třeba takovou, která se vám brzy neomrzí

Při výběru garážových vrat je potřeba zaměřit se hlavně na jejich kvalitu a funkčnost. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o investici na dlouhé roky dopředu, měli byste dobře zvážit také jejich vzhled. V tomto článku vám prozradíme, jaké barvy vrat jsou nejvíc v kurzu a čím byste se při výběru vhodného odstínu měli řídit.

Barva garážových vrat by měla ladit s ostatními prvky domu

Kvalitní garážová vrata vydrží i desítky let, proto byste u výběru jejich barvy měli smýšlet víc nadčasově, aby se vám už během první dekády „neohleděla“. Takto můžete svou nemovitost také do budoucna zhodnotit. Kvůli své velikosti jsou vrata zároveň jedním z nejvýraznějších prvků opláštění domu. Jejich plocha zaujme každého na první pohled. A věřte, že ten druhý, třetí, čtvrtý… věnuje oko pozorovatele oknům, dveřím a fasádě.

Víme, že jste váš dům nebudovali s tím, že chcete sousedům a kolemjdoucím vytřít zrak, ale přece jen si každý stavitel určitě v koutku duše přeje, aby dům vypadal hezky a dělal dobrý dojem. Proto se nabízí ladit vzhled garážových vrat do stejných barev, jaké mají ostatní otvorové výplně. Dům tak bude působit jednotně a harmonicky. Pokud už okna a vchodové dveře máte a pořizujete pouze nová vrata, pak budete mít s výběrem barvy o starost méně.

Myslete i na zmíněnou fasádu nebo stínicí techniku. S těmito prvky by vrata měla také ladit.

  • K fasádám s neutrálními odstíny, jako je třeba světle šedá nebo béžová, se hodí tmavší tóny ze stejného barevného spektra.
  • U bílé fasády máte možnost experimentovat a vybrat odvážnější barvy, jako je sytě zelená, červená nebo tmavě modrá. Tady ale platí dvakrát, že vrata musí ladit s rámy oken i vchodovými dveřmi.
  • Venkovní žaluzie či screenové rolety jsou rovněž součástí pláště domu, proto by se jejich barva neměla od barvy vrat (resp. oken a dveří) příliš lišit. 

Vezměte v potaz i architekturu domu a okolní prostředí

Barva vrat by také měla korespondovat s celkovým designem stavby, proto tento aspekt nezapomeňte zohlednit. Jedná se o dům tradiční, nebo je spíše v moderním či minimalistickém stylu? V prvním případě není nic proti ničemu, když sáhnete po dekoru imitace dřeva, k moderním stavbám se zase více hodí povrchy s kovovým matným efektem. Takovým příkladem může být třeba RAL 7012 Basalt Grey. Tento šedý odstín patří v současné době k velmi oblíbeným.

Ať už máte garáž postavenou samostatně, nebo je součástí domu, měla by vrata zapadat i do perspektivy okolního prostředí. Proto nad vzorníkem barev myslete i na to, jaký máte plot, případně zda jsou exponované nějaké další zahradní prvky. 

Nedílnou součástí rozhodování je pak také orientace stavby. Barva garážových vrat, které jsou otočené na jih a západ, by neměla být příliš tmavá. Jednak by přitahovala nadmíru tepla, jednak by mohlo hrozit její vyblednutí.

sekční posuvná vrata

Kontrastní barva vrat může do exteriéru skvěle zapadnout, když je vybraná s citem.

V jednoduchosti je krása, ale nesmí to být nuda

Už víte, jak vybrat nová garážová vrata, ale stále si lámete hlavu nad jejich barvou? Zkuste vsadit na jednoduchost, která nikdy nevyjde z módy. Není potřeba zbytečně překombinovávat, právě naopak. Držte se pravidla tří barev pro celý plášť domu a sáhněte po jednoduchých odstínech a povrchových strukturách, které budou vizitkou vašeho vkusu a estetického cítění.

Pokud ale nechcete, aby stavba vypadala fádně, nebojte se zvolit kontrastní barvu vrat. Zatraktivnit vzhled můžou i prolisy, ne všude se ale hodí. Doplňky z kovu, oceli nebo decentní potisk jsou také zajímavým zpestřením. K dekorům obecně ale přistupujte vždy raději s citem. 

Když si s výběrem barvy garážových vrat nebudete vědět rady, nebojte se obrátit na specialisty. V LOMAXu vám dáme na výběr z 2500 odstínů. Vrata vám ale také nalakujeme individuálně podle barvy fasády nebo oken, a to v lesklé, polomatné i matné úpravě. Zadejte si nezávaznou poptávku ještě dnes, nebo navštivte některý z našich showroomů, kde si RAL vzorník prohlédnete na vlastní oči.

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.