Jarní údržba domu: Co po zimě zkontrolovat?

V zimě je dům vystavený nepříznivým povětrnostním podmínkám, někdy i extrémním. Sníh, déšť, studený vítr a tuhé mrazy dávají zabrat celému opláštění domu. S příchodem jara se proto vrhněte do nezbytné údržby, abyste předešli případným problémům, které může způsobit i malá prasklinka ve fasádě. Co byste měli po zimě zkontrolovat?

Začnete střechou, okapy a fasádou

Stejně jako interiér domu, také exteriér potřebuje malou jarní generálku. Před kompletní revizí si připravte seznam všech úkonů, abyste měli přehled, co už máte hotové, a vydejte se do nejvyšších pater.

Jarní úklid domu je nejlepší provádět systematicky od stropu po podlahy. To platí i pro venkovní část, proto se tohoto vzorce držte a ušetříte si spoustu námahy i času. První věcí, kterou byste měli zkontrolovat, je střecha a střešní krytina. Prohlédněte vše důkladně na místě a pokud si netroufáte vylézt na střechu, pozvěte si odborníka. 

Co kontrolovat na střeše?

  • tašky a oplechování
  • sněhové zábrany
  • okapy
  • střešní izolaci a půdní prostory

Jestliže je nějaká část poškozená, s opravou neotálejte, zvlášť v případě krytiny nebo okapů. I malá skulinka může propustit dost vody na to, aby některá část domu začala vlhnout. Okapy také vyčistěte od nánosů špíny a listí. Když už budete na střeše, nezapomeňte zkontrolovat komín a pro jistotu si nechejte udělat jeho revizi, která je jednou za rok povinná.

Proč je důležité zkontrolovat fasádu?

Fasáda je ochrannou bariérou před vnějšími povětrnostními vlivy a zvlášť v zimě je hodně namáhaná. Ze severu do ní stále proniká mráz a vlhko, z jižní strany musí čelit velkým výkyvům teplot – v noci mrazu, přes den slunečním paprskům. Podívejte se tedy, jestli se někde neobjevila prasklina, kterou se do útrob domu může dostávat vlhkost. K mytí fasády použijte vysokotlaký čistič.

Muž vyměňuje těsnění na okně
Nejste si při seřizování oken a dveří jistí? Pozvěte si technika, který se o údržbu postará.

Seřízení oken, dveří a stínicí techniky

K opláštění domu patří i okna, vchodové dveře a garážová vrata a ani ty byste při jarní údržbě neměli zanedbat. Prodloužíte jim tak životnost a vyhnete se případným nákladnějším opravám. Pokud se na tyto práce necítíte, svěřte je odborníkovi, ale jednodušší zásahy se dají zvládnout svépomocí.  

  • okna – seřídit a promazat kování, kliky, úchytky, umýt skla i rámy, zkontrolovat těsnění, aby dovnitř neprofukovalo
  • vchodové dveře – seřídit a promazat kování, kliky, zámky, zkontrolovat těsnění, umýt plochy i rámy
  • garážová vrata – opláchnout vodou a nakonzervovat, zkontrolovat pohon i zabezpečovací mechanismus

Údržba stínicí techniky

V zimě dostává políček i venkovní stínicí technika, proto je potřeba pečovat také o ni. Údržbu provádějte ideálně dvakrát do roka, ale na jaře v prvé řadě. Venkovní rolety, žaluzie i markýzy omyjte, zkontrolujte vodicí lišty, kolejnice a stahovací mechanismus. Ovládáte stínění na dálku? Myslete i na maličkosti, jako jsou baterie v dálkovém ovládání.

Nezapomeňte ani na garáž a prostor kolem domu

Jarní údržba kontrolou opláštění domu nekončí. Měli byste projít také garáž a sklep, jestli se v nich neusídlila vlhkost nebo dokonce myši, srovnat krabice a uložit zimní výbavu. Pak už můžete vykročit vstříc práci na zahradě. Tam na vás čeká očista dlažby a chodníků od soli a možná si už letos i ten plot zaslouží nový nátěr. 

Plánujete pořídit nové vchodové dveře, okna či stínicí techniku? Nevíte si rady s výběrem garážových vrat? Svěřte se do rukou odborníků. V Česku máme více než 80 poboček a na naše výrobky poskytujeme záruční i pozáruční servis.
 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.