Nová zelená úsporám má několik příjemných novinek

Realizujete novostavbu rodinného domu, nebo se chystáte na rekonstrukci toho stávajícího? Pak určitě neopomeňte zvážit žádost v dotačním programu Nová zelená úsporám. Podmínky se v jeho dosud poslední etapě výrazně zlepšily, takže váš rodinný rozpočet může ušetřit i statisíce. Na co se dotace Nová zelená úsporám vztahují, jaké nové výhody přináší a jak podat žádost?

Dotační program pro snižování emisí

Dotační program Nová zelená úsporám je ve své současné podobě spuštěný od roku 2014 a jeho hlavním cílem je snižování energetické náročnosti budov, emisí skleníkových plynů a dalších látek, které znečišťují životní prostředí. 

Na všechny tyto aspekty mají vliv vnější části domu, jako jsou okna, dveře nebo zateplení stavby, ale i to, jaké máte v domě vytápění nebo jak nakládáte s šedou a dešťovou vodou. Legislativa je v těchto ohledech, zvlášť u novostaveb, stále striktnější, ale Nová zelená úsporám může tyto nepříjemnosti zmírnit.

Jaké změny doznala Nová zelená úsporám po roce 2021?

Velkou změnou v této etapě dotačního programu je možnost poskytnutí dotací pro majitele a společenství vlastníků bytových domů kdekoliv v České republice. Ti tak mohou kromě výstavby nového bytového domu, jeho zateplení nebo výměny oken ušetřit i na výsadbě zeleně před domem nebo ve vnitrobloku. Pokud máte trvalý pobyt na své chatě nebo chalupě, kde plánujete stavební úpravy, lze nově o příspěvek požádat i pro tento rekreační objekt

Novinkou je také sloučení s programem Dešťovka, který podporuje dotace na efektivní záchyt dešťové a šedé vody, nebo jednorázový příspěvek 30 000 Kč na jednu dobíjecí stanici pro elektromobily, přičemž je možné požádat maximálně o dvě.

Mladá rodina před vchodovými dveřmi do rodinného domu
Program Nová zelená úsporám můžete použít i na pořízení nových oken či vchodových dveří.

Vyšší příspěvky i bonusy za kombinaci úsporných opatření

Velmi příjemnou změnou jsou i vyšší částky možných příspěvků nebo bonusy za slučování úsporných opatření. Dotace na zateplení domu se zvyšuje o 20 %, na výstavbu rodinného domu o 50 000 Kč. Pokud zkombinujete více úsporných opatření dohromady, dostanete navíc bonus 10 000 Kč za každou kombinaci, bytové domy dokonce 20 000 Kč (kombinace jsou vybrané, ne libovolné).

Na co se Nová zelená úsporám vztahuje?

  • novostavba rodinného nebo bytového domu s nízkou energetickou náročností
  • zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah
  • okna, dveře, rolety, žaluzie
  • výměna neekologických kotlů na tuhá paliva
  • fotovoltaické systémy
  • efektivní zachytávání dešťové a odpadní vody
  • solární panely a tepelná čerpadla pro ohřev teplé vody
  • zelené střechy, výsadba zeleně u bytových domů
  • řízené větrání a rekuperace
  • dobíjecí stanice pro elektromobily
  • projektová dokumentace
Muž stahuje venkovní žaluzie pomocí dálkového ovládání
Dotaci lze získat i na venkovní žaluzie s motorickým ovládáním, které taktéž přispívají k vyšší tepelné izolaci domu.

Dotace na okna a dveře nebo venkovní žaluzie

V rámci programu Nová zelená úsporám můžete samozřejmě zažádat o dotace na plastová okna, ale i okna z jiných materiálů s odpovídajícími tepelně izolačními vlastnostmi, nebo vchodové dveře, které hrají významnou roli v úspoře výdajů za energie domácnosti. Program se vztahuje také na stínicí techniku, kam spadají například předokenní rolety nebo venkovní žaluzie, protože se také velkým dílem zasluhují o tepelnou izolaci domu. Současná etapa programu nabízí nové a lepší podmínky možného příspěvku: 

  • 1 000 Kč/m2 pro ruční a motorické ovládání stínění bez automatizace
  • 1 500 Kč/m2 pro automatické ovládání stínění
  • 1 500 Kč/m2 pro stínicí techniku bytových domů bez rozdílu typu ovládání

Nová zelená úsporám Light je novinkou roku 2023

2. května 2023 vstoupil v platnost nový program Nová zelená úsporám Light, jenž je určený pro důchodce a občany, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Jeho největší výhodou je, že žadatel dostane dotaci ještě před samotnou realizací. Program nabízí mimo jiné finanční prostředky na výměnu oken, vchodových dveří nebo zateplení fasády, a nově také až 90 000 Kč na termický nebo fotovoltaický ohřev vody. Požádat si o ně můžete i v případě, že jste již nějakou dotaci z NZÚ čerpali.

Kdo si o „Light“ novinku může požádat?

Žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám Light může podat každý vlastník či spoluvlastník rodinného domu nebo stavby určené k rekreaci, kde má hlášený trvalý pobyt alespoň od 12. září 2022. Žadatel a všichni členové domácnosti musí také:
 

  • pobírat starobní důchod,
  • nebo pobírat invalidní důchod 3. stupně,
  • nebo pobírat příspěvek na bydlení od 12. září 2022.

 

Zároveň je potřeba doložit:

  • potvrzení o čerpání důchodu či příspěvku na bydlení,
  • fotodokumentaci míst, která se budou měnit, před a po realizaci,
  • vlastnictví bankovního účtu
  • a odborný posudek k navrhovaným opatřením, který zdarma vypracují zástupci EKIS, m-EKIS nebo Místních akčních skupin.

Podání žádosti probíhá stejně jako u klasického programu Nová zelená úsporám.

Jak podat žádost o dotaci?

Příjem žádostí upraveného programu Nová zelená úsporám začal v říjnu 2021 a vztahuje se na úsporná opatření provedená od 1. 1. 2021. Pokud jste tedy provedli výměnu oken už dříve, nezoufejte, můžete požádat o dotace na okna i zpětně.  Lze to ale pouze elektronicky s doložením patřičných dokumentů, které jsou uvedeny v Závazných pokynech programu.

Žádost za vás může podat také firma, která má na starosti stavbu nebo danou dílčí část, musí být však zaregistrovaná v seznamu specialistů Nové zelené úsporám. V současnosti je předpokládaný nejzazší termín, do kdy se s programem počítá, stanoven do roku 2030.

Řešíte novostavbu pasivního domu nebo rekonstrukci a chcete vědět, jaká okna, dveře nebo stínicí technika bude představovat nejvyšší standardy pro jeho perfektní izolaci, aby nedocházelo ke zbytečným tepelným ztrátám? Obraťte se na vašeho nejbližšího prodejce LOMAX, který vám poradí a probere s vámi vaše očekávání.  

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.