Pořizujete nové vchodové dveře? Zorientujte se v názvosloví

Vstupní dveře do domu jsou dlouhodobou investicí a k jejich výběru je potřeba přistupovat zodpovědně. Aby splnily všechny vaše nároky, nestačí se jen rozhodnout, z jakého materiálu budou. Jasno byste měli mít i v dalších parametrech, které narýsují jejich finální podobu. V tomto článku vám vysvětlíme několik termínů, s nimiž se při pořizování dveří pravděpodobně setkáte.

Kolik typů, tolik dveří

Dveře jako takové je možné rozdělovat na základě různých kritérií:

  • na pravé a levé podle způsobu otevírání,
  • na jedno- a dvoukřídlé podle počtu křídel
  • nebo na rámové či celoskleněné podle typu konstrukce

Od toho se pak odvíjí jejich vlastnosti. Kvalitní vchodové dveře musí být bezpečné, chránit před hlukem, izolovat teplo a mít dlouhou životnost. Do jejich výběru ale vždy vstupuje ještě jedna proměnná, a to vzhled. Na něm se značnou měrou podepisuje způsob osazení a volba materiálů. Podle toho je možné je dělit na další typy, které vám na následujících řádcích přiblížíme.

Falcové nebo bezfalcové?

Rozdíl mezi těmito typy dveří je především estetický. Dveřní křídlo falcových dveří má profilovanou hranu po celém svém obvodu a je usazeno přímo do pantů na zárubni. Panty jsou tedy viditelné, stejně jako hrana, která vystupuje do prostoru. Naopak u bezfalcových dveří křídlo nemá žádné hrany a tvoří jednolitou rovinu se zárubní. V ní jsou schované i panty.

Ruku v ruce se současnými trendy je stále více upřednostňovaný bezfalcový typ. Jsou to dveře pro náročné uživatele, kteří si potrpí na moderní design, čisté linie a eleganci. Pokud mezi ně patříte i vy, musíte ale před montáží počítat s o něco větší šířkou stavebního otvoru (kvůli bezfalcové zárubni). Falcové dveře zase oceníte z hlediska lepšího těsnění. Profilovaná hrana překrývá mezeru mezi zárubní a křídlem a zamezuje tak průvanu. Zpravidla jsou také levnější.

Pivotové dveře

Možnosti ukotvení křídla vstupních dveří však klasickými panty nekončí. Atraktivním řešením jsou pivotové dveře, které se otáčí na excentricky umístěných pantech

Jaké mají pivotové dveře výhody?

  • Umožňují otevírat nadrozměrné plochy, aniž by manipulace s křídlem byla obtížná.
  • Výška dveří může být prakticky neomezená, šířka až 2 metry.
  • Pivotový pant instalovaný do dveřního křídla usnadňuje montáž na místě.
  • Izolují teplo stejně dobře jako dveře s klasickými panty.
  • Jsou vhodné pro novostavby, rekonstrukce, hlavní i vedlejší vchodové dveře.
prosklene vchodove dvere
Díky širokým možnostem výběru povrchových úprav není problém udělat z hliníkových dveří „na oko“ dřevěné.

I hliníkové dveře mohou vypadat jako od truhláře

S výběrem materiálu dveří se pojí i volba povrchové úpravy. Dnes jsou možnosti takřka nekonečné a nemusíte se tedy omezovat jen na několik základních barev. Chcete hliníkové vstupní dveře, ale nechcete se vzdát myšlenky, že budou vypadat jako z masívu? Kompromisy stranou.

Kašírované dveře vyhoví vašim představám

Díky kašírovací folii, která je nalepena na konstrukci křídla i zárubně, si můžete vybrat barevné provedení podle svého gusta. Od základní bílé přes netradiční zelenou až po dekory imitující dřevo a strukturované barvy s hrubým povrchem. Pokud potřebujete pouze vyměnit staré dveře, ty nové si tímto způsobem jednoduše sladíte s okny i garážovými vraty. Folie jsou odolné vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, UV záření i oděru.

Prosklení a příčky, aneb když vám záleží na detailech

Jestliže se nespokojíte s jednolitým vzhledem dveří, můžete si jejich design libovolně uzpůsobit. Záleží jen na vás, zda budou celoprosklené s rámem ve vaší vysněné barvě, nebo bude výplň rozdělená na několik částí. 

Příčkové dveře mají příčky vložené do křídla vertikálně nebo horizontálně a jsou odolné a stabilní díky železným výztuhám. Ani v případě prosklení se nemusíte bát o svou bezpečnost nebo úniky tepla. Vůči nezvaným hostům je imunní a izolační trojskla nepustí zimu dovnitř ani teplo ven.

Nevíte, jaký typ dveří vybrat? Obraťte se na naše odborníky v některém z showroomů LOMAX, kde vám rádi poradí. Poptat vchodové dveře můžete nezávazně i přes náš kontaktní formulář.    

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.