Skladování věcí v garáži má své zásady. Co do ní nepatří?

Garáž je perfektním úložným prostorem. Všechno, co doma nezbytně nepotřebujete, se do ní vejde. Když k tomu přičtete zahradní vybavení, kola, nářadí a další kutilské pomůcky, mnohdy zjistíte, že na zaparkování auta už nezbývá místo. Poradíme vám, na co při uskladnění věcí myslet a s čím byste se v garáži měli co nejdřív rozloučit.

Jaro je perfektní období pro reorganizaci věcí v celé domácnosti. V rámci jarního úklidu si ale na garáž vyčleňte nejlépe jeden celý den, abyste na tento úkol nemuseli stále myslet. Pokud se vaše parkovací stání proměnilo ve snůšku harampádí, obrňte se trpělivostí a pusťte se do práce. Uvidíte, že po dokonaném díle budete mít dobrý pocit, a hlavně prostor na pohodlný průchod i parkování.

Jak by měla vypadat ideální garáž?


Když pomineme skutečnost, že by se do ní mělo vejít minimálně jedno auto, musí v ní panovat řád. Ať už stavíte nový dům, nebo si chcete v garáži věci jen zorganizovat, rozvrhněte si umístění úložných systémů podél stěn, abyste mohli volně procházet, a využijte plochu až ke stropu. S dostupností vám pomůžou hliníkové schůdky nebo žebřík. 

Využíváte garáž zároveň jako dílnu? Drátěné programy na drobné nářadí vám pomohou v orientaci a klíče nebo šroubováky vždy rychle najdete. Garáž by měla být také dostatečně odvětrávaná, aby příliš nevlhla, a dobře osvětlená. Až tam půjdete pro vrtačku, budete vědět, jakým směrem se vydat.  

Nezapomeňte na zabezpečení garáže


Dobře zabezpečená garáž je zárukou ochrany před krádeží a špatným počasí. Myslete ale i na malé děti, pro které se i špatně uložená krabice může stát nebezpečnou. A taky na pojišťovnu, která vám nemusí poskytnout krytí v případě zranění nebo požáru.

  • Věci, které jsou pro děti nebezpečné, dejte pryč z jejich dosahu nebo opatřete úložné prostory zámky.
  • Žebříky položte vodorovně, aby na ně děti nevylezly.
  • Zlikvidujte hořlaviny, které v garáži nemají co dělat.
  • Elektrické nářadí vždy po použití odpojte ze sítě.

Proč dávat pozor na to, co v garáži skladujete?


Na prvním místě by měla být především bezpečnost. Uchovávání některých věcí v garáži představuje riziko požáru, ne-li horšího scénáře. Jedná se hlavně o pohonné hmoty, oleje a další hořlaviny, ale i propan-butanové lahve. Podobně barvy nebo ředidla, která pečlivě neuzavřete, uvolňují těkavé látky, a ty si s jiskrou brusky „dobře“ rozumí.

Dalším z důvodů je proměnlivá teplota, na které je háklivé zvlášť dřevo. Povrchová struktura se jejím vlivem rozpíná a smršťuje, což ovlivňuje jak vzhled, tak funkčnost. Nemluvě o potravinách podléhajících v těchto podmínkách zkáze. V nevytápěné a dostatečně nevětrané garáži se také ráda drží vlhkost, a ta je živnou půdou pro množení plísní. Ty se šíří vzduchem a rychle si hledají nové hostitele.

nepořádek v garáži
Místo rozložení věcí po zemi použijte regály a závěsné systémy, které celý prostor garáže zpřehlední.

Co (ne)skladovat v garáži?

Garáž není skladiště, ale musí sloužit účelně. Každá krabice od bot navíc je zbytečnou překážkou. Počítejte s dostatkem místa na uskladnění kol, pneumatik, nářadí, zahradního náčiní, vysokotlakého čističe, zimní lyžařské výbavy a dalších sezónních věcí. Co do garáže naopak nepatří?

Pohonné hmoty a oleje, propan-butan

V přenosných a uzavíratelných nádobách můžete skladovat pouze 40 litrů nafty nebo benzinu a 20 litrů oleje. Do tohoto množství se nepočítá obsah nádrže auta nebo motorky. Plynové lahve umístěte raději ven nebo na dobře větrané místo. V garáži by mohl hrozit malér při startování auta.

Nátěrové materiály

Barvy potřebují stálou teplotu a temno, aby neztrácely na kvalitě, což garáž většinou nesplňuje. Pokud je už nějakou dobu skladujete neuzavřené nebo v nepůvodním obalu, vyhoďte je a příště pro ně najděte vhodnější místo.

Mokré dřevo

Určitě si nechcete do garáže natáhnout víc vlhkosti a dát tím zelenou množení plísní. Raději v ní neskladujte vůbec žádné dřevo, mohlo by se stát skutečným polínkem do ohně.

Knihy, noviny, papírové dokumenty

Staré knihy, které jste vyřadili z knihovny, pošlete dál. Noviny a časopisy odvezte do sběru a šanony s papíry si nechejte doma, případně vytřiďte a vyhoďte. Jen by pojímaly vlhkost a výpary z pohonných hmot a chemikálií. 

Elektronika

Vlhkost se snadno dostane do elektrických obvodů a zařízení by vám mohla nevratně poškodit nebo způsobit zkrat při zapojení do elektřiny.

Staré oblečení, koberce a kožešiny

Vůbec všechny textilie jsou snadným útočištěm molů a dalších škůdců, kteří by se vám mohli rozšířit po celé domácnosti.

Víno, potraviny a krmení pro domácí mazlíčky

Víno potřebuje stejně jako barvy konstantní teplotu a tmu. V garáži by se z něj stal nepitelný patok (nehledě na ročník a vinařství). Podobně jsou na tom zavařeniny a ovoce, zelenina nebo pytle granulí pro psa. Můžou se do nich pustit myši a potkani.

Potřebujete kvalitní garážová vrata, kterými neunikne teplo a ochrání vás před nezvanými hosty? Vyrobíme je na míru vašim potřebám. Stačí, když vyplníte poptávkový formulář a zbytek už můžete nechat na nás.
 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.