Stará okna způsobují až 30 % tepelné ztráty domu, únikům pomůže zabránit i stínicí technika. Pozor si dejte i na dveře

Okna, dveře, garážová vrata, ale i zdi nebo střecha. To všechno jsou místa, přes která v zimním období může unikat nemálo drahocenného tepla. Účinným řešením bývá komplexní zateplení, musí být ale udělané s rozmyslem. Důležité je také přerušení takzvaných tepelných mostů, tedy míst s většími tepelnými toky než okolí. Ani sebelepší dveře nebo okna totiž nezabrání ztrátám v momentě, kdy teplo uniká třeba spárami nebo přes rohy.

Oknům pomůže více skel i stínicí technika

  • Až 30 % celkové tepelné ztráty domu mohou způsobit okna. Staré či nekvalitní výrobky mohou mít součinitele prostupu tepla až 5,8. Platné české normy přitom jako doporučenou hodnotu uvádí 1,2.
  • Výrazně eliminovat úniky pomůže stínicí technika, zejména předokenní rolety. Kvalitní výrobky dokáží úniky snížit až o desítky procent. Úspory pak v případě větších staveb mohou dosahovat až tisíců korun za topnou sezónu.
  • Jako účinné řešení se ukázalo také takzvané pokovení skel v oknech, které tepelnou energii odráží zpátky do místnosti. U nejmodernějších řešení s trojskly může součinitel prostupu tepla dosahovat téměř poloviny doporučované hodnoty. Úniky jsou tedy omezeny na naprosté minimum.

U dveří záleží hlavně na těsnění a montáži

  • Nemalý vliv na tepelné ztráty mají také vchodové dveře. Jednou z jejich nejdůležitějších součástí ovlivňujících účinnost je paradoxně těsnění v ceně několika desítek korun. Po celém obvodu musí dokonale doléhat k rámu. Pokud těsnění odstává, výsledkem je unikající teplo, v horším případě dokonce průvan chladného vzduchu. Samotná oprava je přitom snadná a dá se zvládnout celoročně – nalepení nového těsnění je otázka minut.
  • Doporučená hodnota součinitele prostupu tepla je v případě dveří stejná jako u oken, tedy 1,2. Skvělých výsledků dosahují nejen klasické dřevěné, ale i dveře vyrobené z hliníku, u kterých se podařilo minimalizovat takzvané tepelné mosty. Díky tomu a také faktu, že mají minimální nároky na údržbu, jsou u tuzemských zákazníků čím dál oblíbenější.
  • V případě koupě nových dveří je tedy důležitá nejen jejich konstrukce a výrobní kvalita, ale i finální montáž přímo na místě. Odborné firmy jsou ale zárukou toho, že vše dopadne, jak má.
Okna a stínící technika LOMAX.

Garáž by zcela izolována být neměla. Kvůli výfukovým plynům musí větrat

  • Přestože garážová vrata mají doporučený součinitel vyšší, konkrétně 2,3, kvalitní výrobky dosahují hodnot kolem 1,2, tedy stejných, jako okna a dveře. Pro správnou izolaci je klíčová polyuretanová pěna, kterou jsou vyplněny jednotlivé sekce. Neméně důležitá je pak obvodová izolace a také přerušení tepelných mostů, například mezi jednotlivými sekcemi.
  • Klíčovou roli hrají také rozměry vrat. Je samozřejmé, že odlišné hodnoty bude vykazovat vjezd do malé garáže v rodinném domě a velká vrata například u podzemních garáží kancelářské budovy.
  • Naprostá izolace ale není vždy žádoucí. Zatímco v případě rodinných domů, kde garáž často navazuje na obytné prostory, je dobrá izolace jeden ze základních požadavků, u velkých podzemních garáží je kvůli velkému množství zaparkovaných aut prioritou především dobré větrání. Do vrat se tak instalují průduchy zajišťující správnou cirkulaci vzduchu.
Garážová vrata LOMAX zvyšují bezpečnost domu.

Důležitá je i střecha a fasáda. Přes ně teplo uniká také

  • Přes nezateplené obvodové zdi může unikat až 25 % tepelné energie. Dvaceticentimetrová vrstva polystyrenu přitom takový únik dokáže snížit až o 85 %.
  • Až 15 % tepla dokáže propustit špatně izolovaná střecha. Nejhůře na tom bývají starší domy, jejichž střechy jsou velké a členité, například kvůli vikýřům či různým výstupkům. Odborníci proto doporučují konstrukčně jednoduchá řešení, například střechy zcela rovné nebo s nízkým sklonem.
  • O účinnou izolaci se postarají speciální materiály namontované například kolem střešních krokví nebo na parozábranu. Vyplatí se také izolovat podlahu nevytápěné půdy nebo strop.

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.