Trendy 2022: Jak sladit design opláštění domu?

Stavba nebo rekonstrukce domu s sebou nese mnohá rozhodnutí, mezi která patří i to, jak bude dům vypadat z vnějšku. Jeho opláštění by mělo zapadat do krajiny tak, aby okolí příliš nenarušovalo, jsou tu ale i představy majitele nebo doporučení architekta, které finální podobu stavby ovlivní. Nevíte si rady při výběru barev fasády, oken nebo garážových vrat? Projděte si s námi současné trendy, se kterými nešlápnete vedle.

Dokonalá architektura: Barvy si musí rozumět 

Plášť domu tvoří kromě fasády, střechy, oken, dveří a garážových vrat také venkovní stínicí technika, která si stále častěji nachází místo v projektech novostaveb i u renovací starších domů. Všechny tyto prvky je ale potřeba barevně sladit, aby ani při druhém pohledu nepůsobily jako pěst na oko. Dnešní možnosti dávají majitelům možnost vybrat si z obrovského množství barevných odstínů a vzorů, které spolu budou v dokonalé symbióze i desítky let, protože právě nadčasovost je trendem současné doby.

Fasáda se střechou jsou jako rám obrazu

Fasáda a střecha padnou každému do oka při pohledu na dům jako první, proto je potřeba vybírat barvy s rozvahou. V každém případě je dobré se vyvarovat do očí bijícím odstínům, které by působily jako nevhodně zvolený rám obrazu. Již dlouhou dobu udává směr bílá barva fasády, která může být laděna do krémově smetanové, případně šedá. Jsou dominantou moderních novostaveb, ale můžeme mezi nimi najít i světlé přírodní odstíny, které sluší také domkům ve starší zástavbě. Tyto barvy zároveň nevyčnívají z krajinného rázu a z módy jen tak nevyjdou

Mezi střešními krytinami vítězí taška v černém lesklém provedení, která se nejvíc hodí ke kontrastním odstínům bílé a šedé fasády. U teplejších přírodních odstínů je vhodnější vínově červená nebo sytě skořicová barva.

Přízemní rodinný dům v zahradě
Pokud zvolíte přírodních barvy a materiály, nemůžete při stavbě nebo rekonstrukci domu udělat krok špatným směrem.

Garážová vrata jsou s fasádou úzce spojena, ale určitě by s ní neměla barevně splynout, naopak: decentní kontrast je žádaný. Ať už vaše garážová vrata čeká renovace, nebo pro svůj nový dům plánujete klasická dvoukřídlá garážová vrata, případně modernější rolovací garážová vrata nebo sekční typ vrat, vybírejte z barev tak, aby nepůsobily zbytečně rušivě a zároveň ladily se všemi ostatními prvky opláštění

To stejné platí pro vchodové dveře, kde na vás čeká další rozhodování: zda vybrat plné, částečně prosklené nebo celoskleněné, které jsou v současnosti v oblibě nejvíc.

U těchto prvků se v dekorech na výsluní dlouho hřála imitace dřeva, která je však v posledních letech na ústupu a do popředí se dostávají odstíny antracitu a šedé. Ty jdou totiž ruku v ruce s trendem barevného provedení střech, ale i oken. Nové odstíny silver grey (RAL 7001) a basalt grey (RAL 7012) se navíc vyznačují ještě příznivějšími vlastnostmi jako je pohltivost slunečního záření nebo odrazivost.

Oknům vládne také černá

Okna kromě své praktické stránky dotváří i estetický obraz stavby. Při výběru oken tak dnes nehraje roli jen materiál, ze kterého jsou vyrobeny, ale i jejich barva nebo dekor. Vzhledem k tomu, že je dnes v oblasti bydlení kladený důraz na minimalismus, jsou i barvy opláštění domu zastoupeny v minimalistickém měřítku. 

Proto jsou v kurzu i antracitová či šedá okna, se kterými sladíte dveře a vrata k dokonalosti. Pokud tedy chcete jít s dobou, nemusíte dlouho přemýšlet nad tím, jakou barvu oken vybrat. Z materiálů se na špici stále drží plast, který je v poměru cena/výkon nejvýhodnější a dá se na míru opatřit moderními dekory, ať už je to imitace kovu nebo dřeva.

Rodinný dům se zelenou střechou a bílými venkovními žaluziemi
Po designové stránce stínicí technika podtrhuje celkový výraz domu. Musí se ale podílet na nevtíravém kontrastu s fasádou.

Stínicí technika nemusí jen dobře vypadat

Poslední a neméně důležitou součástí pláště domu jsou venkovní žaluzie a rolety. Podobně jako u oken plní stínicí technika dvě funkce. Z praktického hlediska přispívá k nízké energetické náročnosti domu, zamezuje tepelným ztrátám, v létě v interiéru udržuje příjemnou teplotu a chrání majetek před případnými zloději. Po designové stránce podtrhuje celkový výraz domu. Musí být ale patřičně sladěná s okny, potažmo vraty a vchodovými dveřmi, a podílet se tak na nevtíravém kontrastu s fasádou. 

Největším trendem i pokrokem v této oblasti je stínicí technika jako součást chytré domácnosti. Pomocí dálkového ovládání nebo mobilní aplikace můžete žaluzie i rolety ovládat automaticky, což přináší nejen komfort, ale i úsporu nákladů na vytápění.

Nevíte, jakou barvu, provedení a materiál vybrat na nová okna, vchodové dveře nebo garážová vrata, aby vše dokonale ladilo a fungovalo? Nebojte se obrátit na jednoho z našich odborníků, kterého máte v dosahu.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.