Úvěry jsou rekordně levné, umožňují pohodlně stavět i rekonstruovat. Boom zažívá stínicí technika

Více než 55 tisíc hypoték za více než 106 miliard korun poskytly v prvním pololetí letošního roku tuzemské banky svým klientům. Rekordním měsícem byl červen, během nějž bylo sjednáno 12 324 hypoték za 23, 276 miliard korun. Za situaci mohou velmi nízké úrokové sazby, které právě v červnu klesly až na hodnotu 1,87 procenta. Zdaleka se ale nejednalo jen o peníze na zcela nové bydlení. Plná čtvrtina poskytnutých úvěrů totiž podle analytiků směřovala na rekonstrukci a stavební úpravy stávajících domácností. Nejčastěji se náklady na práce vyšplhají na několik set tisíc korun. Nejvíce peněz směřuje do úprav kuchyní a koupelen, následují střechy, okna nebo dveře. Nemalý zájem je také o garážová vrata. Zákazníci nejvíce požadují sekční typ, zájem je ale i o klasické, rolovací nebo posuvné provedení.

Velmi také roste popularita stínicí techniky. Mohou za to stále častější a také dlouhotrvající extrémní vedra, dříve známá hlavně z jižních oblastí.

Táhnou hlavně venkovní žaluzie

Velký nárůst popularity letos zaznamenaly hlavně venkovní žaluzieZájem o ně se v porovnání s rokem 2015 zvýšil o 70 %. Důvodů pro tento fakt je celá řada:

  • Široký rozsah nastavení lamel umožňuje plynule regulovat přísun světla a tepla do interiéru. Žaluzie umí odstínit až 94 % tepelné energie slunečního záření, vybrané typy pak vytvoří úplnou tmu. Umožňují tedy pobyt v místnostech i při extrémních vedrech.
  • Je možné je dovybavit také pohonným motorem a světelným čidlem. Tato technologie tak umožní automatické nastavování podle aktuálních světelných podmínek.
  • Lamely lze nastavit tak, že sice budou do interiéru pouštět světlo, dovnitř ale vidět z ulice nebude. Tím tedy chrání soukromí.
  • Moderní výrobky jsou designově navržené tak, aby vzhled domu nerušily, ale doplňovaly. Kvalitní výrobci navíc umožňují jejich sladění s dalšími domovními prvky, jako garážovými vraty či dveřmi.
Vhodně instalované venkovní žaluzie LOMAX

Růst zaznamenaly i rolety

Kromě venkovních žaluzií mají v porovnání s loňskem letos zákazníci větší zájem také o předokenní rolety. Pro ty se za letošních prvních šest měsíců rozhodlo o 30 % zákazníků více, než za srovnatelné období loni. Argumenty pro jejich výběr mohou být následující:

  • V první řadě představují důležitý bezpečnostní prvek. Jejich konstrukce totiž znesnadňuje vniknutí do domu přes okna. Pokud jsou navíc vybaveny elektrickým pohonem, jdou stejně jako žaluzie naprogramovat na automatické vytažení a stažení, i když nikdo není doma. Tím vyvolávají dojem, že dům není prázdný.
  • V létě zabraňují průnikům tepla do interiéru, v zimě zase z domu ven. Ve vedrech tedy pomáhají šetřit náklady na klimatizování, v chladných obdobích zase na vytápění.
  • Snižují hladinu hluku až o 16 decibelů. Tím pomáhají zlepšovat kvalitu bydlení také.
  • Stejně jako žaluzie představují důležitý designový prvek, který vzhled moderní budovy nejenže nenaruší, ale vkusně doplní.
Venkovní rolety od společnosti LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.