3 věci, které jsou při výběru vchodových dveří rozhodující

Ze současné tržní nabídky vchodových dveří si rozhodně vyberete, je však nutné vyznat se v materiálech, funkcích nebo možnostech povrchových úprav. Na jaké ukazatele byste se měli před výběrem dveří zaměřit a na co si dávat pozor? Náš článek vám poradí, jak správně vybrat vchodové dveře.

Na co se při výběru zaměřit?

Vchodové dveře jsou nezbytným příslušenstvím domu a stejně jako okna nebo garážová vrata chrání váš majetek před vnějšími vlivy. Při jejich výběru je tedy důležité zohlednit mnoho faktorů. Mezi ty nejzásadnější patří bezpečnost, odolnost vůči povětrnostním podmínkám a požáru, a schopnost izolovat teplo a hluk. O těchto funkcích rozhoduje zejména materiál, ze kterého jsou dveře vyrobené. Podívejte se, co by kvalitní vchodové dveře měly splňovat.

1/ Bezpečnost

Bezpečnost vstupních dveří je klíčovým kritériem, které rozhoduje o tom, zda budete moct v noci klidně spát. Pokud odolají prokopnutí, vypáčení nebo pokusům o vysazení, nemusíte se o svůj majetek strachovat. Ale ne každé dveře jsou bezpečnostní, i když tomu jejich popis nasvědčuje. 

Rozdíl nepoznáte pouhým okem, protože kouzlo jejich bezpečnosti se skrývá pod povrchem. Ocelové vnitřní výztuhy, jistící body nebo bezpečnostní kování a vložky – tyto prvky nekvalitní dveře postrádají. Dávejte si proto pozor na certifikáty prokazující splnění evropských norem a podezřele nízkou cenu. Na většině kvalitních dveří najdete identifikační štítky, kde jsou uvedené vlastnosti produktu, od bezpečnostní třídy až po protihlukovou ochranu.

Existuje 6 bezpečnostních tříd – jakou zvolit?

  • dveře třídy nižších kategorií 1 a 2 můžou být v méně rizikových objektech
  • dveře třídy kategorií 3 (vyšší odolnost) a 4 (maximální zabezpečení) jsou to nejlepší, co můžete pro bezpečnost domácnosti udělat
  • dveře třídy kategorií 5 a 6 jsou bezpečné jako trezor a na našem trhu se nevyrábí

Zvýšení bezpečnosti docílíte také vícebodovým zámkem. Dveře LOMAX jsou vybavené trojbodovým zámkem GU-SECURITY Automatic s automatickým zamykáním. To oceníte v případě, že dveře zapomenete zamknout. Systém to následně udělá za vás. 

Žena odemyká dveře pomocí čtečky otisků prstů
Smart řešení umožňuje otevírání dveří pomocí čtečky otisků prstů nebo klíčů od auta.

2/ Odolnost proti požáru a hluku

Při montáži bezpečnostních dveří, kterou musí provádět specialista, počítejte také s tím, že se usazují do speciální bezpečnostní zárubně vylité betonem. Dveře tak automaticky odolají případnému požáru po dobu 30 minut. Odolnost se dá navýšit přídavným protikouřovým uzávěrem.

Nezanedbatelnou vlastností je i protihluková izolace dveří. Běžně by měly utlumit 32 dB, kvalitní dveře ale zvládnou pojmout hluk o síle 37, 39 i 42 dB, který vydávají lidské kroky nebo puštěné rádio na běžnou hlasitost.

3/ Materiál

Výběr materiálu je hlavním aspektem, který má vliv na konečnou cenu, ale i odolnost, životnost a vzhled dveří. Volíme ho tak, aby se dal snadno sladit s ostatními prvky opláštění domu. Výběr materiálu souvisí i s energetickou náročností domu, proto se do kvalitních dveří vyplatí investovat. Vstupní náklady jsou sice vyšší, ale v dlouhodobém horizontu můžete na topení nebo výměně nefunkčních dveří za nové ušetřit i desetitisíce

Konstrukce vstupních dveří je dnes už prakticky u každého kvalitního provedení sendvičová a skládá se z rámu s kovovou výztuží, tepelné izolace a vnějšího pláště ze dřeva, plastu nebo hliníku. Narazit můžete i na celoprosklené, kovové, případně kombinaci některých materiálů. Co můžete čekat od těch nejprodávanějších?

Prosklené vchodové dveře LOMAX
Prosklení musí odpovídat všem bezpečnostním standardům. Tvrzené sklo je odolné proti rozbití i požáru.

Dřevěné vstupní dveře

Popularita těchto dveří pomalu klesá a důvod je jasný. Dřevo je velmi háklivé na teplotní rozdíly a má tendenci se tvarovat, což ovlivňuje funkčnost a životnost dveří. Nevýhodou je také větší náchylnost k poškrábání ostrými předměty i nutnost pravidelné údržby a ochranných nátěrů. Mají sice hezký přírodní vzhled, ale pravděpodobně by vás v brzké době neminula výměna.

Plastové vchodové dveře

Plastové dveře patří v současnosti k nejoblíbenějším, jejich velkou výhodou je totiž nižší cena a snadná údržba. Mají také dobré izolační vlastnosti a poměrně dlouhou životnost. Ty nejkvalitnější plastové profily netrpí ani tvarovými deformacemi. U méně kvalitních se vlivem počasí můžete setkat s kroucením a následnými problémy s těsněním nebo zamykáním. Pokud se vám nelíbí bílé provedení, máte možnost výběru z široké nabídky dekorů. 

Hliníkové vchodové dveře

Na trhu patří k těm nejdražším, na oplátku vám ale budou sloužit celou věčnost. Hliníkové vchodové dveře neztrácí svůj tvar ani pevnost i za těch největších teplotních extrémů, nepotřebují žádnou údržbu a z hlediska bezpečnosti jim právem patří první příčka. Hliník jako takový je totiž velmi odolný a pro zvýšení bezpečnosti se používá i ve výplni dřevěných a plastových dveří. Cenným benefitem je také skvělá tepelná a protihluková izolace. 

Vzhled hliníkových dveří si, podobně jako u plastových, můžete přizpůsobit podle libosti a sladit s hliníkovými okny nebo garážovými vraty, ať už v moderním odstínu antracitu nebo imitaci dřeva. Navolit si můžete také kování, madla, kliky nebo nejrůznější varianty prosklení.

Vsaďte na maximální bezpečnost, odolnost a kvalitu. Vyberte si hliníkové dveře LOMAX se zárukou 5 let na dveřní profil. Pro nezávaznou cenovou nabídku stačí vyplnit poptávkový formulář.
 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.