Aby montáž garážových vrat proběhla hladce, je nezbytná stavební připravenost

Garážová vrata jsou druhým vstupem do domu, a proto by měla dobře vypadat, ale hlavně být plně funkční. Pokud stavíte nový dům s garáží nebo plánujete výměnu starých vrat, připravte se na montáž s předstihem, abyste předešli možným komplikacím. Vše, co je dobré vědět před instalací garážových vrat, najdete v tomto článku. 

Nová vrata plánujte s předstihem

Valná většina garážových vrat se vyrábí na míru, ale daný typ byste si měli vybrat už před stavbou garáže. Některá vrata totiž lze osadit jen do stavebních otvorů určitých rozměrů. Díky včasnému rozhodnutí se tak vyhnete případným stavebním úpravám, které by vám zbytečně zkomplikovaly život. Kromě velikosti stavebního otvoru je u moderních vrat důležité znát rozměry nadpraží i ostění a ideálně mít garáž kompletně dokončenou, včetně výmalby.

Stavební připravenost před montáží garážových vrat

Ne vždy je možné dokončit stavební práce v garáži do posledního puntíku. Než si ale pozvete technika k zaměření vrat, musíte mít hotové klíčové části, bez nichž se montáž neobejde. 

  • Strop, nadpraží i ostění musí být omítnuté a natřené. Dodatečné omítání a nátěr by kvůli již instalovaným vodicím lištám byl náročnější a důsledkem by byly nerovnosti i neestetický vzhled. 
  • Vnitřní strany ostění musí být dokonale rovnoběžné.
  • Podlaha musí být vodorovná a kolmá k ostění, resp. rovnoběžná s nadpražím. Měla by být také dokončená. Pokud ještě nemáte položenou dlažbu, zaznačte alespoň finální výšku podlahy na ostění.
  • Pro motorický pohon počítejte se zásuvkou na 230 V. 
rozměry garáže pro montáž vrat
Sekční garážová vrata jsou nejvíce náročná na prostor, ale odmění se vám nebývalým komfortem.

Jaké rozměry si pohlídat u garážových vrat LOMAX?

Ideální velikost stavebního otvoru pro vrata závisí na tom, kolik vozů budete uvnitř parkovat, případně zda budete garážovat jen motorku. Důležitým předpokladem pro bezproblémový provoz garážových vrat jsou ale také rozměry nadpraží a ostění. Ty jsou u každého typu vrat individuální.

Sekční garážová vrata

Mezi nejžádanější typ patří sekční výsuvná garážová vrata, která se ve vodicích kolejnicích zasouvají pod strop. Počítejte s tím, že u stropu vratům nesmí nic překážet, proto například osvětlení instalujte na jiné místo. Rozměry nadpraží a ostění závisí na zvoleném modelu a pohonu

  • Minimální nároky na výšku nadpraží jsou 90–570 mm,
  • ostění musí být široké minimálně 100–320 mm. 

Druhým oblíbeným typem jsou posuvná garážová vrata, kde se jednotlivé sekce zasouvají do boku a kopírují tak jednu z vnitřních stěn. Ani tady jim nesmí stát v cestě žádné překážky. Minimální výška nadpraží je 110 mm, u ostění záleží na vybraném typu kování.

  • Ostění ve směru otevírání musí být alespoň 540 mm, resp. 200 mm pro ruční ovládání a 90 mm pro elektrický pohon,
  • ostění pro dojezdový sloupek alespoň 90 mm.
garážová rolovací vrata
Rolovací garážová vrata nejsou náročná na prostor a dají se snadno instalovat.

Rolovací a křídlová garážová vrata

Rolovací garážová vrata svým konstrukčním řešením nezabírají příliš místa a bez nutnosti stavebních úprav se dají instalovat i do již postavené garáže. Box o výšce 300–400 mm, do kterého se navíjejí lamely, můžete umístit nad stavební otvor uvnitř nebo venku. U tohoto typu pak stačí zaměřit šířku stavebního otvoru. Stejně nenáročná na prostor okolo stavebního otvoru jsou i dvoukřídlá garážová vrata.

Výměna starých vrat a ideální čas pro montáž

Pokud jste se rozhodli vyměnit stará garážová vrata za nová, musíte vzít v potaz možné stavební úpravy. Prostorová náročnost je totiž stejná jako u jednotlivých typů sekčních vrat, u rolovacích a dvoukřídlých je situace jednodušší. Komplikací můžou být i rozvody vody nebo topení kolem stavebního otvoru a chybějící elektroinstalace pro motorický pohon. 

Díky řešení LOMAX EASY vám ale namontujeme všechna sekční vrata z naší nabídky bez nutnosti stavebních úprav. Nemusíte si lámat hlavu ani s termínem. Nová garážová vrata montujeme celoročně a nezastaví nás tak tropická vedra ani tuhé mrazy. Kompletní instalace trvá půl dne, takže vás nebudeme dlouze zdržovat od dalších povinností.

S výběrem kvalitních garážových vrat vám rádi poradíme v některé z našich poboček, nebo nám zašlete nezávaznou poptávku.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.