Jak připravit dům na jaro? Nevyplácí se to podcenit

S koncem zimy nastává čas předjarních prací okolo domu. I když nás většinou nečeká nic složitého, je vhodné si na obhlídku vyhradit aspoň jeden víkend. Pečlivou kontrolou každého detailu po náročném zimním provozu totiž můžete předejít pozdějším nemalým, a přitom zbytečným finančním výdajům. Následující tipy vám při práci pomohou.

Na první pohled vám může připadat jarní údržba domu zbytečná, přitom v budoucnu vám ušetří čas i nemalé peníze. Byť jen malá přehlédnutá závada se může prohlubovat a problém roste. Navíc nachystáte dům na velký jarní úklid, při kterém na vás nevyskočí nečekaná překvapení.

Pečlivě zkontrolujte vnějšek domu a jeho okolí.

  • Nepopraskaly mrazem střešní tašky? Pokud některou takovou najdete, vyměňte ji. Zkontrolujte i další části střechy a případě je nechte opravit, aby vám do domu neteklo a dům nevlhnul.
  • Vysprávku zaslouží také místa na fasádě, která začala opadávat nebo praskat. A jestli máte možnost, zjistěte, co ji poškodilo.
  • Zkontrolujte, jestli okapy neucpaly listy a další nečistoty a vyčistěte je. Zároveň prohlédněte, zda nezačaly rezavět.
  • U oken a vchodových dveří se zaměřte na správné těsnění a fungování zámků, případně je nechte seřídit. Jakoukoliv skulinkou ven uniká teplo, a tudíž i zbytečné výdaje za energie.
  • Díky venkovním roletám nebo žaluziím budete mít v létě v domě příjemnou teplotu. Zkontrolujte, že správně funguje stahování a vytahování, elektrický pohon a případně promažte vodicí lišty či kolejnice.
Muž čistí garážová vrata LOMAX vysokotlakým čističem
Při přípravě domu na jaro byste neměli opomenout ani vyčištění a kontrolu garážových vrat. Případnou opravu a seřízení raději svěřte odborníkům.

Nezapomeňte na garážová vrata

Následuje příprava a kontrola dalších, neméně důležitých součástí domu. Garážová vrata jsou v zimě velmi často namáhaná: chrání vaše auto a další uložené věci v slunci, mrazu, dešti a odolávají často nánosům sněhu a posypové soli. Pokud vám mají vydržet dlouhá léta, zaslouží si vaši pozornost.

  • Omyjte a očistěte je od bláta nebo zbytků soli vodou se saponátem.
  • Zkontrolujte, zda nejsou poškozená například od mrazu, kamínků nebo opřených lyží.
  • Ujistěte se, že vrata fungují správně, případně zajistěte seřízení pohonu a zavíracího mechanismu.

Když už budete v umývání, pusťte se taky do terasy či balkonu, zahradního nábytku a zábradlí. Nebo můžete využít vysokotlaký čistič.

Často opomíjeným místem je sklep, který vám může udělat více škody než užitku, pokud se jeho údržbě nebudete dostatečně věnovat. Kvůli popraskaným zdem a porušeným oknům se totiž můžete brzy setkat s plísní.

Dům byste měli zkontrolovat ideálně od sklepa až po střechu, obhlídku tedy zakončete na půdě. Kotvení střechy musí ke zdi pevně držet a nikde by neměly být díry. Těmi se totiž dovnitř mohou dostat myši nebo kuny.

Odbornou práci svěřte odborníkům

Zatímco čištění okapů nebo oplachování garážových vrat zvládnete hravě sami, odbornější práce nechte raději odborníkům. To se týká i činností a míst, na které si sami netroufáte, třeba střechy. Ve výsledku práci odvedou lépe a levněji. Do čeho byste se raději sami neměli pouštět?

  • Seřízení zámků a těsnění vchodových dveří a oken.
  • Seřízení či oprava elektrického pohonu garážových vrat, rolet a žaluzií.
  • Kontrola kotle a odvzdušnění topení.
  • Vyčištění krbu a kontrola krbové vložky.
  • Kontrola komínu po zimě – tuto práci, pokud na ni nemáte papír, musí udělat podle zákona odborník.

Pokud jste při přípravě domu na jaro usoudili, že potřebujete nová okna, vchodové dveře, garážová vrata nebo stínicí techniku, u nás si vyberete z velmi široké nabídky. Zjistili jste, že některý z produktů od nás nefunguje? Zajistěte si včas záruční i pozáruční servis.

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.