Velký jarní úklid: vezměte ho „od podlahy“ a začněte od stropu

Jaro je období, kdy se všechno probouzí k životu. Po zimě se spousta lidí vrhá do očisty organismu, ale zaslouží si ji i domácnost – zbavit se nahromaděných věcí, které k životu nepotřebujeme, vytřídit šatník, umýt okna nebo uložit zimní výbavu. Přečtěte si, jak všechno zvládnout bez nervů, aby váš domov zase hýřil novou energií.

Co byste při úklidu neměli vynechat?

I když se úklidu domácnosti věnujete pravidelně v průběhu roku, jsou místa, na která chybí čas a chuť. Jarní úklid je proto ideální příležitost, jak vzít všechno z gruntu. Vaši pozornost si zaslouží okna, podlahy, šatní skříně i místa, kam oko běžně nedohlédne. Kdy jste naposled čistili vnitřky skříněk a šuplíků, prach za kávovarem nebo umývali dveře?

Jak na jarní úklid?

S chutí do toho, půl je hotovo. Aby pro vás generální úklid domu nebyl jen stres, ze všeho nejdřív si připravte plán prací a vyhraďte si na ně celý den nebo dva. Kdybyste jednotlivé činnosti kouskovali po pár hodinách do více dnů, stal by se z úklidu nekonečný příběh, který byste nedovedli do zdárného konce. Jednoduše se do toho pusťte naplno, ať máte vše co nejdřív z krku.

Sepište si na papír každou místnost a dílčí úkoly, které jsou v ní potřeba splnit. Než se pustíte do uklízení, přesvědčte se, že máte dostatek všech čisticích prostředků, prachovky, utěrky, kbelíky, a že všichni vaši električtí pomocníci jsou provozuschopní. Až budete mít vše připravené, postupujte místnost po místnosti a během úklidu vždy odškrtněte, co už máte za sebou.

Systém úklidu aneb kde s ním začít

Z pohledu jednotlivých místností je nejlepší začít v ložnici, pracovně, dětském a obývacím pokoji, pokračovat kuchyní a na závěr nechat koupelnu a toaletu. Má to jeden praktický důvod. Sprchu nebo vanu použijete například k čištění roštu z trouby, do WC budete zase vylívat špinavou vodu. Ušetříte si tak práci s opakovaným mytím sanity. A jak si rozvrhnout činnosti?

Jako první umyjte okna

Odstartovat úklid domu jednou z nejméně oblíbených činností? Věřte, že nakonec budete rádi. Stejně vás to nemine, a když okna a parapety umyjete hned, nebude vás užírat představa, že máte tento úkol stále před sebou. Pokud máte záclony a závěsy, ještě před mytím oken je sundejte, hoďte je do pračky a omeťte nebo vysajte pavučiny na stropě a na stěnách. Vše, co padá na zem, vysajete nakonec.

Prach a špína musí pryč

Pokračujte utřením prachu ze všech polic, elektroniky a nábytku, jak jste zvyklí, ale nezapomeňte ani na lustry, lampy a vypínače. Možná budete sami překvapení, kolik prachu se usídlilo na horní hraně futer a dveří. V kuchyni vykliďte všechno z linky pryč a celou ji vydezinfikujte, včetně obkladů. Umyjte přední plochy skříněk a vrhněte se i do jejich útrob. Určitě tam na vás nějaký ten „poklad“ čeká, stejně jako v troubě, mikrovlnce nebo myčce nádobí.

Koupelna a podlahy na konec

Obdobný postup jako v kuchyni zopakujte v koupelně a na toaletě. Vytřiďte všechny šuplíky, přihrádky, úložné boxy a důkladně vyčistěte sanitu. Podlahy si nechte na závěr. Vysajte všechna zákoutí, kam s vysavačem běžně nezajíždíte, a omyvatelné podlahy setřete mopem. Máte robotický vysavač a mop 2 v 1? Pak vám zbyde víc času na relax.

Malé dítě umývá francouzské okno
Přizvěte si k úklidu na pomoc celou rodinu, abyste měli víc času na společné radovánky.

Tipy, na co při úklidu nezapomenout

Odstraněním povrchové špíny a prachu důkladný úklid nekončí. Co byste ještě měli udělat?

  • vytřepat, případně vyprat kusové koberce, deky a potahy
  • při výměně ložního prádla vysát matrace, vyvětrat a uskladnit zimní peřiny
  • probrat šatník a oblečení, které nenosíte, dát do kontejneru, nebo jím někoho obdarovat
  • zimní oblečení a boty vyprat a vyčistit a uskladnit tak, aby na ně nemohla vlhkost nebo moli
  • lyže, snowboardy a další zimní vybavení zabalit do vaků a uskladnit v garáži nebo ve sklepě
  • všude důkladně vyvětrat

Úklid domu? Patří k němu i odzimování zahrady nebo kontrola oken

Máte vše hotovo a těšíte se, že už budete jen odpočívat a užívat si čistoty a pořádku? Tak ještě zadržte, máte před sebou pár dalších úkolů, na které si musíte vyhradit speciální čas. Budete potřebovat nový seznam se vším, co je potřeba udělat venku a co po zimě zkontrolovat. Udělat pořádek v garáži pár hodin zabere, stejně tak jarní úklid zahrady. Až si i tyto činnosti odškrtnete, bude váš domov na jaro dokonale připraven.

Potřebujete poradit s výměnou oken? Obraťte se na jednoho z našich specialistů, který vám zdarma a nezávazně vytvoří cenovou nabídku.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.