Jak umýt okna jednoduše a rychle beze šmouh?

Umývání oken je činnost, která má své fanoušky i odpůrce. Přesto jde o nutnost, abyste nežili v zaprášeném prostředí. Dodržováním správných postupů bude umývání oken jednodušší a rychlejší. Poradíme několik tipů a triků, jak na mytí oken, abyste dosáhli skvělých výsledků.

Ať umýváte okna dvakrát za rok nebo každé tři měsíce, naplánujte si tuto činnost nejlépe na polojasný den, kdy je více než 5 °C. Okna neumývejte v dešti, v mrazu a vedru, voda by se rychle odpařovala a na oknech by zůstaly šmouhy. Pokud bydlíte ve velmi prašném prostředí, vyplatí se je umývat každého čtvrt roku.

Než se pustíte do práce, dejte prát závěsy a záclony a z parapetů sundejte všechny předměty, které by vám mohly překážet. Nachystejte si kyblík s teplou, nikoliv příliš horkou mýdlovou vodou, přidat můžete i přípravek na mytí oken a ocet, který působí jako odmašťovač a leštidlo. Okna nikdy nečistěte nasucho ani abrazivními přísadami a houbičkami, prach a větší částice  mohou snadno poškrábat sklo.

Jak umýt okna beze šmouh?

Čistá okna jsou pro některé chloubou domácnosti. Správnými technikami zajistíte, aby na nich nezůstaly šmouhy a zaschlá voda. Jak postupovat?

  • Nejdříve odstraňte z okolí oken pavučiny, listí a další nečistoty, zatáhněte žaluzie a rolety a umyjte je.
  • Poté umyjte okenní rámy, nezapomeňte na kliku.
  • Vyměňte špinavou vodu a pusťte se do mytí skel zevnitř a zvenku. Při velkém znečištění na ně ještě nastříkejte speciální čisticí prostředek na mytí oken.
  • Okna umyjte vlhkým hadříkem z mikrovlákna, který nepouští chlupy.
  • Pokud máte stěrku, nasaďte na ni návlek a setřete vodu jedním tahem shora dolů.
  • Na okna nastříkejte lešticí prostředek a suchým hadříkem skla vyleštěte.

Mýt okna byste měli vždy čistou vodou, proto ji průběžně vyměňujte. Pokud na sklech zůstanou šmouhy nebo nečistoty, čeká vás ještě jedno kolo mytí.

Práci vám ušetří i robot na mytí oken. Na rovných sklech vám bude držet díky podtlaku, okna umyje a vyleští dvěma utěrkami z mikrovlákna. Na vás zbude ho zapnout, umístit na okna a zase ho z nich sundat. Skla precizně umyje sám, ale oproti klasickému kýblu s vodou s utěrkami je jeho cena mnohonásobně vyšší.

Jak umýt střešní okna?

Se střešními okny si můžete užívat krásných výhledů a spousty světla. Musí být ale čistá a funkční. Udržovat je čistá není žádná věda, od předešlých tipů se mytí střešních oken příliš neliší.

  • Zatáhněte a umyjte stínicí techniku a zbavte se všech nečistot v okolí okna.
  • Promažte závěs okna, abyste ho mohli otevírat bez námahy. Přípravku nemusíte použít moc, stačí pár kapek.
  • Okno nastavte do mycí polohy, abyste ho mohli pohodlně a bezpečně umýt, případně ho zajistěte, aby se vám nepřetáčelo.
  • Okno a těsnění pak umyjte podle našich tipů výše.
  • Pokud máte střešní okna na dálkové ovládání, zkontrolujte baterky v ovladači, případně je vyměňte.

Máte pocit, že okno nefunguje, jak má? Zajistěte si včas záruční i pozáruční servis. Náš servisní tým vám poradí a okna seřídí.

Žena umývá velká francouzská okna papírovou utěrkou a sprejem

Před mytím skel vyčistěte nejdříve stínicí techniku a rámy oken. Předejdete tak dalšímu znečištění, namočení oken a vzniku šmouh.

Jak umýt okna od malty?

Čím je okno špinavější, tím je chuť do umývání nižší. Čím déle budete s odstraněním nečistot po stavbě nebo rekonstrukcích otálet, tím bude práce delší. Jak umýt skla po stavbě si přečtete v našem starším článku. Nyní se zaměříme na to, jak umýt okna od malty.

Nezapomeňte, že drhnout maltu nasucho není dobrý nápad. Pokud zedníci nechali tuto práci na vás, udělejte ji co nejdříve.

  • Na její odstranění použijte ostrou žiletku nebo škrabku na sklokeramiku. Na sklo je přikládejte pod úhlem 45°. Žiletku ale nepoužívejte na sklo s polymerovou povrchovou vrstvou. 
  • Využít můžete i speciální čističe.
  • Postupujte velmi opatrně, abyste sklo nepoškrábali a maltu udržujte neustále mokrou.

Usoudili jste při domácích pracech, že potřebujete nová okna, vchodové dveře, garážová vrata či stínicí techniku? V LOMAXu vám rádi poradíme a pošleme nezávaznou kalkulaci. Stačí vyplnit náš poptávkový formulář.

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos.com

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.