Jak vyčistit okna po stavbě? Nikdy ne nasucho

 jak umýt okna po zednících

Mytí oken patří bezpochyby k těm méně oblíbeným činnostem. Chuť do jejich čištění se pak úměrně snižuje s přibývajícími nečistotami. V tomto článku vám zatím nebudeme radit, jak vyleštit okna bez šmouh, ale zaměříme se na jejich čištění po stavbě nebo rekonstrukci. Dozvíte se tedy, jak odstranit zaschlou maltu, barvu nebo lepidlo ze skla i rámů oken.

Hrubým nečistotám je nejlepší předcházet

Po stavbě, ale i po obyčejném malování, vždy zůstane spousta nepořádku, který se nevyhýbá ani oknům. Ulpívají na nich různé materiály, od omítky přes maltu až po lepidlo, silikon nebo PUR pěnu, s nimiž si většinou mokrý hadr neporadí. Jestliže si chcete usnadnit život a vyhnout se zdlouhavému čištění, je nejúčinnějším krokem prevence.

Než tedy zahájíte stavební práce, přelepte okna i s rámy zakrývací igelitovou folií, která zabrání průniku hrubých nečistot. Pokud máte čerstvě osazená nová okna, neměla by na nich chybět speciální samolepicí ochranná folie, dvojitou prevencí ale rozhodně nic nezkazíte. Až bude dílo dokonáno, nebudete se muset trápit s pracným odstraňováním zaschlé barvy a jiných materiálů.

Když už stavební materiál na oknech uvízne

Ani okna zakrytá folií se nečistotám nemusí vyhnout, nemluvě o tom, když preventivní opatření přeskočíte a sklo i rámy necháte napospas cákancům od malty nebo fasádní barvy. Můžete mít štěstí, že narazíte na zedníky, kteří špínu nenechají zaschnout a odstraní ji během práce. Většinou se tak ale neděje, proto nezbývá, než se obrnit trpělivostí a nachystat si kbelík, hadřík, případně další pomůcky.

Jak na čištění skleněných výplní

Zbytky materiálů po výměně starých oken nebo rekonstrukci domu nikdy neodstraňujte z oken nasucho. Nejšetrnějším způsobem, jak zbavit skleněné tabule zaschlých nečistot, je vydatné namáčení horkou mýdlovou nebo octovou vodou. Použijte k tomu jemnou stranu houbičky na nádobí nebo hadřík. Pokud se vám takto nebude dařit maltu nebo barvu odstranit, můžete si vzít na pomoc ostrou žiletku nebo škrabku na sklokeramiku. Tady je ale nutné držet se určitých zásad.

  • Špinavé místo musíte stále namáčet, nikdy nesmí uschnout.
  • Ostrou žiletku nebo škrabku přikládejte na hranu nečistoty pod úhlem 45°, abyste zabránili poškrábání skla.
  • Nečistotu „podebírejte“ pomalu a vždy v jednom směru.
  • Když se nečistota neodstraní hned napoprvé, postup opakujte.
  • Kovovou žiletku nepoužívejte na sklo s polymerovou povrchovou úpravou (zamezuje průniku tepla a UV záření). Mohlo by dojít k oxidaci a vzniku černých skvrn.

Jestliže se nechcete pouštět do této „ostré“ verze čištění, dají se na zaschlé cákance použít i speciální čističe na chemické bázi. Nikdy ale nepoužívejte přípravky s abrazivními přísadami, které by sklo mohly poškrábat.

zaschlá omítka dřevěná okna
Z dřevěných oken odstraňujte stavební materiál nejlépe ihned. Jakmile zaschne, půjde dolů ztuha.

U čištění rámů buďte ještě opatrnější

Nejsložitější situace pro vás nastává u dřevěných oken. Stavební materiály se ze dřeva velmi těžko odstraňují, takže v případě znečištění začínáte hru o čas. U stavebních lepidel nebo omítek na to máte pár hodin, u fasádních barev ale maximálně desítky minut. Ideálně se tedy do očisty pusťte, než vše začne zasychat. Tímto pravidlem se řiďte i v případě plastových oken a hliníkových rámů, jakkoli jsou tyto materiály na údržbu jednodušší.

K odstranění nečistot používejte horkou vodu s octem, mýdlem nebo přídavkem neagresivního čisticího přípravku, který doma běžně používáte. Abyste zabránili poškrábání nebo jinému poškození povrchové úpravy, vyhněte se abrazivním čističům, ředidlům, Savu, ale i ostrým předmětům.

Odstranění nečistot z oken v kostce

  • Před znečištěním chraňte okna zakrývací páskou a folií. Strhávejte je opatrně, abyste neponičili novou omítku nebo výmalbu.
  • Snažte se stavební materiál z oken odstranit ještě než úplně zaschne.
  • Na nečistoty používejte horkou vodu s octem nebo mýdlem a jemný hadřík nebo houbičku. Nikdy je neodstraňujte nasucho.
  • Zaschlé materiály na skle se můžete pokusit odstranit škrabkou na sklo nebo žiletkou, případně parním čističem. U něj ale pozor. Pára dosahuje teploty až 140 °C a může poškodit těsnění nebo dřevo s voskovou/olejovou úpravou.
  • Vyhněte se agresivním přípravkům nebo čističům s abrazivními částicemi, které by mohly způsobit poškrábání skla i rámů.
  • Speciální ochrannou folii z nových oken odstraňte nejpozději do měsíce od montáže.
  • Nezapomeňte na finální mytí a vyleštění oken pro dokonalý vzhled.

Uvažujete o výměně starých oken, nebo tápete nad výběrem nových pro vaši novostavbu? V LOMAXu vám rádi poradíme a uděláme nezávaznou kalkulaci. Stačí vyplnit náš poptávkový formulář.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX    

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.