Jak v létě ochránit interiér před přehříváním?

S příchodem horkého léta se na pořad dne dostává otázka, jak si i přes vysoké venkovní teploty doma udržet příjemný chládek. Stačí, když nesnesitelné vedro panuje několik dní v řadě a interiér se rázem promění v pomyslnou saunu. Známe ale efektivní řešení, jak tomuto přehřívání předejít. 

Jak přehřívání neřešit?

Dlouhotrvající tropické teploty mají za následek kumulaci tepla v opláštění domu, což způsobuje přehřívání interiéru. Jednou stranou mince je izolace, která je v současném stavitelství natolik kvalitní, že v přehřívání hraje marginální roli. Teplo do domu prostupuje především okny a ohřívá vzduch i veškeré vybavení. Mnoho domácností přistupuje k tomuto problému pořízením klimatizace, která není dokonalým řešením. Odhlédneme-li od pořizovacích nákladů a výdajů na provoz, ani po stránce zdraví to není vhodný způsob, jak v interiéru udržet optimální teplotu. Co proti přehřívání funguje?

Dodržujte pravidla větrání v létě

Nejběžnější chybou, které se lidé dopouští, je špatné větrání. V domnění, že si do domu pustí čerstvý vzduch, dosáhnou během horkého dne přesného opaku. Po otevření oken vypustí relativně příjemný vzduch ven a ten teplý naženou dovnitř. Pokud tedy nechcete mít doma nedýchatelno, větrání přes den omezte v létě na minimum a držte se těchto zásad:

  • Větrejte zásadně v noci a ráno.
  • Než ráno odejdete z domu, okna zavřete.
  • Večer, když už bude teplota snesitelná, otevřete okna (případně dveře) zhruba na čtvrt až půl hodiny do průvanu.
  • Na noc okna opět otevřete.

Možná vás ze spánku bude vyrušovat nepříjemný hmyz, s nímž si však snadno poradí sítě do oken. V první řadě vám bude odměnou příjemné klima, které ale můžete ještě vylepšit...

Nedovolte slunečním paprskům, aby vklouzly do domu

Rádi byste efekt větrání ještě znásobili? Nepouštějte si zbytečně do interiéru sluneční paprsky, pro které nejsou překážkou ani okna osazená trojsklem, a poohlédněte se po kvalitní stínicí technice. Možností zastínění oken je dnes nepřeberné množství. K těm méně účinným patří interiérové stínění, které sice paprsky nepropustí, ale nezabrání ohřívání vzduchu v místnosti. Naopak venkovní stínicí technika má téměř 100% účinnost

venkovní stínění proti přehřívání
Venkovní žaluzie slunce dovnitř prakticky nepustí. Odrazí až 94 % tepelné energie.

Nejlepší ochrana před přehříváním je pasivní chlazení

Proč je venkovní stínění nejúčinnější? Protože sluneční paprsky zastaví ještě než dopadnou na okno. Funguje na principu pasivního chlazení a v interiéru s ním docílíte snížení teploty až o 10°C, takže i v parném létě budete mít doma příjemně. Nezastupitelnou úlohu hraje ale i v zimě, kdy se významnou měrou podílí na tepelné izolaci domu

Hlavní rozdíl mezi venkovními žaluziemi a roletami je ve způsobu stínění. U žaluzií se lamely dají naklápět a můžete si tak snadno regulovat prostup denního světla. Rolety toto nedovolují, zato s nimi vytvoříte absolutní tmu. Z hlediska účinnosti před přehříváním interiéru si rolety stojí trochu lépe, ale rozdíl je téměř zanedbatelný. Do rozhodování, který z těchto typů vybrat, tak vstupují hlavně individuální požadavky uživatelů, jako je design, zabezpečení domácnosti, zvuková izolace a především výše zmíněná možnost regulace denního světla.

Inteligentní technologie vám léto zpříjemní ještě víc

Ovládáte na dálku garážová vrata nebo vjezdovou bránu? Tak proč neovládat i venkovní žaluzie nebo rolety? Inteligentní systémy jsou v domácnostech stále rozšířenější a jejich propojení se stínicí technikou vám pomůže zefektivnit chlazení interiéru, ale i odlákat zloděje, když jste třeba na dovolené. 

Předokenní rolety nebo žaluzie napojené na centrální řídicí systém můžete ovládat jedním ovladačem a pokud jsou vybavené speciálním slunečním čidlem, automaticky se spustí nebo vytáhnou s ohledem na světelné podmínky. Můžete je také naprogramovat na určité časy, ve kterých se budou spouštět, takže nikdo nepozná, že jste zrovna pryč.

Užijte si sluneční paprsky u vody a doma nechte zataženo. S výběrem venkovní stínicí techniky vám rádi poradíme na některé z vašich nejbližších poboček LOMAX.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX  

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.