Venkovní žaluzie, nebo klimatizace? Rozdíl pozná i vaše peněženka

V horkých letních dnech častěji vyhledáváme chládek, protože vysoké teploty jsou pro náš organismus unavující a hůře se nám spí. Z tohoto důvodu se v interiéru neobejdeme bez kvalitního venkovního stínění nebo klimatizace. Jaký typ chlazení ale vybrat? Přečtěte si o výhodách i nevýhodách jednotlivých variant, které jsme shrnuli do našeho článku.

Klimatizace versus venkovní žaluzie… jak vybírat?

Při hledání způsobu, jak zabránit přehřívání interiéru, by měla rozhodovat účinnost a celková efektivita zvoleného řešení. I když často hrají hlavní roli pořizovací náklady, není všechno zlato, co se třpytí. Proto je potřeba vzít v úvahu i druhou stranu mince, propočítat celkovou ekonomickou nákladnost a myslet také na další proměnné, jako je vliv na zdraví nebo ekologie. Jaká pro a proti má klimatizace a jaká venkovní stínění?

Co umí klimatizace?

Pokud chcete dosáhnout snížení teploty v interiéru v krátkém čase, je klimatizace vhodným řešením. Když k tomu připočtete možnost nastavení vámi požadované teploty v místnosti, mohl by se výčet všech kladů prakticky uzavřít. V neprospěch klimatizace mluví především vysoká nákladovost. Kromě pořizovací ceny musíte kalkulovat také s nemalými náklady na provoz. 

Pravděpodobně si nevystačíte pouze s jednou klimatizační jednotkou a když odhlédneme od finančních výdajů při nákupu, tak provoz, byť jen jedné jednotky, něco stojí. Ke spotřebě elektrické energie nesmíte zapomenout přičíst ani náklady na pravidelné revize a omezené možnosti umístění, se kterými souvisí i případné stavební úpravy. Ekonomičtější variantou může být mobilní klimatizace, ale její účinnost je výrazně nižší.

Muž při údržbě klimatizace
U klimatizace musíte počítat s nekonečnými výdaji na provoz, ale také s pravidelnou údržbou vnitřní i venkovní jednotky.

Vliv klimatizace na zdraví a životní prostředí

Neméně podstatným mínusem jsou zdravotní rizika, která s sebou používání klimatizace přináší. Jednak je to proudění studeného vzduchu, kterému je člověk vystaven. Snadno tak můžete přijít ke svalové zatuhlosti, křečím nebo zánětům. Suchý vzduch také dráždí krk a při přechodu do teplejšího prostředí (rizikový je rozdíl 6° C) je klimatizace častou příčinou angíny, zánětů dutin a dalších letních viróz. 

Výroba klimatizačních jednotek je také zátěží pro životní prostředí, stejně jako použitá chladiva, která se délkou životnosti v atmosféře řadí ke skleníkovým plynům. Nepříjemný pro vás nebo pro sousedy může být i hluk vycházející z vnitřních i venkovních jednotek.

Jak funguje venkovní stínění?

Venkovní žaluzie nebo rolety fungují na principu pasivního chlazení, kdy zabraňují průniku slunečních paprsků do interiéru už před okny a jsou tak mnohem účinnější než vnitřní stínicí technika. Kvalitní venkovní stínění dokáže zadržet i více než 94 % tepelné energie, čímž docílíte snížení teploty v interiéru o 7–10°C. Navíc nevzniká velký rozdíl mezi teplotami v chlazeném a nechlazeném prostoru. Kvalitní výrobci vám navíc nabízejí venkovní žaluzie s dlouhou životností.

Abyste pomocí venkovního stínění odrazili co nejvíce slunečního svitu, vybírejte lamely žaluzií ve světlých odstínech, např. světle šedou, béžovou nebo bílou. Dosažení maximálního účinku tepelné izolace závisí také na tom, jak dobře vám těsní okna a jak je váš dům zateplený.

Francouzské okno s venkovními žaluziemi
Údržba venkovních žaluzií je jednoduchá. Jednou nebo dvakrát do roka stačí zkontrolovat kolejnice, vodicí lišty a stahovací mechanismus.

Kouzlo venkovních žaluzií tkví v bezúdržbovém provozu, variabilitě a designu

Z hlediska vstupních nákladů jsou venkovní žaluzie zhruba na stejné úrovni jako klimatizace, zvlášť v případě velmi dlouhých lamel. Tím ale výdaje takřka končí, a i když se rozhodnete pro variantu s elektrickým pohonem, na složence za elektřinu to sotva poznáte. Jednodušší je i jejich údržba. Jednou nebo dvakrát do roka stačí zkontrolovat kolejnice, vodicí lišty a stahovací mechanismus. 

Nemusíte se bát ani toho, že budete mít v interiéru absolutní tmu. Venkovní žaluzie jsou variabilní a lamely můžete naklopit tak, že dovnitř pustí světlo a přitom budou nadále odrážet sluneční paprsky. Z hlediska stavebního designu jsou navíc velmi zajímavým doplňkem exteriéru a není divu, že jsou velmi oblíbeným prvkem architektů při návrhu a projekci staveb. A co víc, dlouhodobě nezatěžují naši planetu.

Potřebujete poradit s výběrem venkovních žaluzií nebo chcete vypracovat cenovou nabídku pro váš dům? Vyplňte nezávazný kontaktní formulář a my už se o všechno postaráme.  

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.