Jak vybrat venkovní osvětlení?

Najít ve tmě klíčovou dírku a otevřít vchodové dveře bez hluku, opravdu není snadné. S vhodným venkovním osvětlením na pohybové čidlo tento problém vyřešíte, a přitom neproděláte za energie. Poradíme, jak osvětlení vybrat a zajistit, aby se čidlo nespouštělo s každým kolemjdoucím.

Praktických a designových typů venkovních osvětlení najdete v každém specializovaném obchodě mraky. Ale jaký vybrat? A na co při výběru myslet?

  • Intenzita svícení – světla domu nesmí oslňovat sousedy ani chodce a auta.
  • Napájení – proudem prostřednictvím kabelů a zásuvek, nebo slunečním zářením.
  • Stupeň krytí (IP)venkovní osvětlení podléhá rozmarům počasí, proto by měla být jeho vnitřní část chráněna před vlhkostí a prachem. Čím vyšší je stupeň krytí označený zkratkou IP (vůči pevným tělesům) nebo IPX (vůči vodě), tím vyšší je i stupeň ochrany, například:
    • IPX6 – osvětlení je odolné vůči intenzivní tryskající vodě ze všech směrů.
    • IP 44 – označuje minimální doporučený stupeň krytí pro venkovní osvětlení. Do světla neproniknou cizí tělesa o průměru menší než 1 mm a stříkající voda.
    • IP 20 – do osvětlení neproniknou předměty větší než průměr prstu, ale není vodotěsné.
    • IP 67 – prachotěsné a vodotěsné při trvalém ponoření.
  • Typy a design – nástěnné, stropní, závěsné či zápustné.
  • Způsob rozsvícení světel – vypínačem, pohybovým či soumrakovým čidlem.

Jaký typ venkovního osvětlení domu vybrat?

Víte, kam světlo nainstalujete? Chcete osvětlení vchodových dveří, osvětlení chodníku, terasy nebo osvětlení garáže? Kdy je lepší zvolit zabudovaný pohybový senzor, manuální, nebo kombinované ovládání? Není to tak složité. Když si dokážete na tyto otázky odpovědět, bude výběr venkovního osvětlení snadnější.

Běžně narazíte na předem naprogramovaná svítidla nebo s pohybovým čidlem, která pomohou při orientaci v prostoru. Závěsná světla vám poslouží lépe v pergole nebo zahradním přístřešku, sloupková světla zase v zahradách a záhoncích kolem chodníků.

Nezapomeňte na osvětlení vchodových dveří

Pokud hledáte osvětlení vchodu do domu, nejčastějším typem je nástěnné nebo stropní světlo. Vypínač uvnitř domu vám při pozdním návratu domů ale moc nepomůže, proto je vhodné ho umístit i ven.

Běžná jsou i světla se senzory pohybu, která vám pomohou s lepší orientací ve tmě a zajistí větší bezpečí vás a vaší domácnosti. Zatímco vy spíte, nezvaného návštěvníka senzory včas odhalí. A navíc by byla škoda se nepochlubit vašimi novými designovými vchodovými dveřmi, které si v LOMAXu sladíte se zbytkem domu nebo garážovými vraty.

V současné době jsou velmi oblíbená venkovní LED světla a světla s pohybovým čidlem. Pokud se obáváte, že s nimi spíše proděláte, velmi rádi vás vyvedeme z omylu. Ač se to na první pohled nezdá, moderní LED osvětlení s pohybovým čidlem je energeticky nenáročné, tudíž ušetří více energie a peněz než klasické žárovky a halogeny. Mají delší životnost a častější rozsvěcení a zhasínání jim nevadí.

Zahradní solární světlo zabodnuté v trávě
Solární venkovní osvětlení jsou energeticky nenáročné. Moderní typy obsahují pohybová čidla, která se rozsvítí pouze tehdy, když procházíte okolo.

Uvažovali jste i nad solárními světly?

Mezi typy venkovních světel najdete i taková, jejichž instalace nevyžaduje příliš práce a údržby a které vám ušetří spoustu energie. Ve vašem „zeleném” či chytrém domě by nemělo chybět solární osvětlení, a to zejména přístupových cest ke vchodovým dveřím a kolem chodníků na zahradě.

Proč si pořídit solární svítidla?

Mezi lidmi nabývají solární svítidla na popularitě z několika důvodů:

  • Nemusíte řešit žádné možnosti napájení, na výrobu elektrické energie a světla potřebují sluneční záření. A to pronikne na panel i když je pod mrakem.
  • Svítí dlouhé hodiny. Po slunečném dni by měly vydržet svítit až 8 hodin, téměř celou noc.
  • Nejsou náročná na údržbu a vydrží vám velmi dlouho.
  • Nezatěžují životní prostředí ani vaše oči, protože jejich světlo neoslňuje. Naopak odradí případné zloděje.
  • Jejich instalaci zvládnete raz dva a nemusíte rozkopat celý trávník kvůli instalaci a natažení kabelů.

Moderní solární svítidla obsahují pohybová čidla, která se rozsvítí, když kolem někdo prochází. Oproti nim starší typy svítily vždy, když padla tma. Takové si můžete pořídit samozřejmě i dnes. 

Čidlo spouští procházející lidé či jedoucí auto. Jak to vyřešit?

Na každém svítidle s čidlem můžete individuálně nastavit, jak intenzivně a jak dlouho má svítit. U některých najdete také funkci citlivost světla na pohyb. Právě díky ní se vyvarujete toho, že světlo rozsvítí každý kolemjdoucí nebo kočka či pes. Nastavte jeho rozsah na polovinu nebo u chytřejších technologií určete, na které místo se má čidlo zaměřit.

Fotografie: Depositphotos.com

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.