Motocykl, SUV nebo více vozidel – jaké jsou optimální rozměry garáže a garážových vrat

Při plánování stavby garáže první otázka většiny uživatelů míří na velikost celého prostoru a tím pádem i garážových vrat. Variant je vzhledem k různorodosti vozů a způsobů využití garáže celá řada. Na následujících řádcích vám proto přinášíme hlavní doporučení týkající se optimálních rozměrů garáží i garážových vrat. Podle čeho se tedy řídit?

Norma určuje minimum, ale vy si dopřejte komfort

Minimální vzdálenosti vozidla od stěn, garážových vrat, případně i od sousedních vozidel, které v garáži stojí, určuje norma ČSN 73 6058 platná od roku 2011. Při rozhodování o rozměrech garáže je proto moudré se od této normy odrazit. Stačí jednoduše vzít rozměry vašeho vozu/vozů/motocyklu a přičíst k nim normou stanovené vzdálenosti, které si probereme níže. 

Pokud však máte tu možnost, doporučujeme postavit garáž větší, než přikazuje norma – zajistíte si tak větší uživatelský komfort a pohodlnější manipulaci například s nakládáním rozměrných předmětů do auta i při pouhém nastupování a vystupování z vozu.

Jak velkou garáž pro jedno osobní auto?

Jelikož v garážích nejčastěji parkují osobní auta, jejichž rozměry se různí, pracuje se s obecnými orientačními hodnotami osobních automobilů. Ať už se tedy jedná o menší vůz nebo SUV, jeho orientační šířka bez zrcátek je stanovena na 175 cm, délka nepřesáhne 5 m a výška 2 m. Od těchto čísel pak lze odvodit velikost garáže.

Mezi pevnou překážkou (stěnou) a bokem vozidla na straně řidiče by měl být podle normy odstup minimálně 75 cm. U spolujezdce je pak minimum 40 cm. V případě garáže pro jeden menší osobní vůz by tak její minimální šířka měla být 290 cm. U délky již nemusí být minimální vzdálenosti mezi vozem, stěnou garáže a vraty tak velké. Od konce a čela vozu postačí jen 25 centimetrů. Větší manipulační prostor se může hodit v momentě, kdy vám kontrolky v autě začnou signalizovat, že je něco v nepořádku, nebo v případě, že budete chtít vyměnit auto za větší.

Co se týče výšky garáže, tento rozměr se částečně odvozuje od minimální výšky garážových vrat, která činí 2 metry. Pokud je vůz vyšší, musí být mezi ním a horní hranou vjezdu do garáže alespoň 20 centimetrů, podle normy minimální výška stropu garáže pak činí 210 cm.

Rozměry garáže pro Škodu Octavia 

Chcete konkrétní příklad? Tak třeba u Škody Octavia, svého času nejprodávanějšího vozu v ČR, by byla optimální (nikoliv minimální) velikost její garáže 3 metry na šířku a 6,2 metru na délku. Vrata by přitom byla vysoká minimálně 2 metry, samotný strop by pak byl ještě výše.

Mladý pár před otevřenou dvougaráží
U nových rodinných domů investoři stále častěji volí dvougaráž.

Rozměry garáže pro více vozů

Potřebujete garáž pro více než jeden vůz? Výška garážových vrat zůstává stejná jako v případě jediného vozidla. Tj. garážová vrata musí být vysoká minimálně 2 metry, u vyššího vozu pak musí být mezera alespoň 20 centimetrů.

Z hlediska délky garáže bývá situace vcelku jasná, vozy zpravidla stojí vedle sebe. V takovém případě pouze stačí řídit se rozměrem většího vozu a připočíst k němu mezeru minimálně 25 centimetrů vpředu i vzadu. Pokud ale auta stojí za sebou, musí uživatel přičíst ještě minimálně dalších 50 centimetrů, což je podle normy nejmenší rozestup mezi vozy, které takto v garáži stojí.

V případě šířky garáže je zpravidla nutné počítat i s mezerou mezi vozy, které stojí vedle sebe. Minimální rozměr této vzdálenosti by měl být dle platné normy 1 metr. K tomu se opět připočítávají mezery mezi stěnou a řidičem (75 centimetrů) a stěnou a spolujezdcem (40 centimetrů).

Ideální rozměry pro dvougaráž 

U nových rodinných domů investoři stále častěji volí dvougaráž. Jaké jsou tedy optimální rozměry garážových vrat pro dvougaráž? V závislosti na rozměrech vozů by se šířka měla pohybovat mezi 4,6 až 5,2 metru. Výška by pak činila minimálně 2 metry.

K nejoblíbenějším řešením patří sekční garážová vrata, u nichž se vrata při otevření zasouvají pod strop a vy tak ušetříte maximum prostoru. Jiné výhody pak skýtají např. posuvná garážová vrata či rolovací garážová vrata. Výběr těch ideálních pro vás záleží na vašich prostorových dispozicích.

I garáž pro motocykl má své optimální rozměry

Své suché, teplé a bezpečné místo k parkování samozřejmě vyžadují i motorky, zvlášť když často nejde o levný stroj. A jaké jsou tedy minimální rozměry garáží pro motocykl? I na ně se z hlediska minimálních rozestupů vztahuje norma ČSN 73 6058, která uvádí minimální vzdálenost od stěny po obou stranách 50 cm. A jelikož orientační šířka motocyklu se udává okolo 1,1 metru, garáž by měla být široká ideálně přes 2 metry. Samotná garážová vrata pro motocykly pak mohou být z hlediska šířky i o něco menší, v případě jejich výšky pak úplně postačí minimální rozměr, tedy 2 metry.

Plánujete stavbu rodinného domu či samostatné garáže? Anebo máte zájem svou stávající garáž osadit novými garážovými vraty? Ozvěte se nám nebo se obraťte na vašeho nejbližšího prodejce, který s vámi rád probere všechny možnosti a poradí vám.

 

Typ garáže

Ideální šířka

Ideální výška

Jedno osobní auto

2,9 m

2 m

Více vozů

4,6–5,2 m

2 m

Motocykl

2 m

2 m

 

 

Zdroj fotografií: LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.