Podomítkové, nebo přiznané žaluzie? Do výběru promlouvá fáze stavby

Venkovní stínicí technika patří k nejefektivnějšímu způsobu, jak v létě zabránit přehřívání interiéru a v zimě ušetřit náklady na vytápění. A jsou to právě venkovní žaluzie, které se stále více těší oblibě majitelů domů. Před jejich výběrem je ale důležité si ujasnit, jaký typ ukotvení žaluzií vybrat. Přečtěte si, jaké rozdíly jsou mezi podomítkovou a přiznanou montáží. 

Venkovní žaluzie ovlivňují vzhled domu i náklady na energie

Venkovní žaluzie jsou z pohledu energetické náročnosti stavby až desetkrát účinnější než vnitřní. Sklopené lamely totiž zabraňují průniku slunečních paprsků ještě před oknem, zatímco vnitřní žaluzie jim umožní vstoupit dovnitř. Ty tedy plní spíše jen úlohu stínění a ochrany před zraky zvědavců. 

Výhody venkovních žaluzií tak přesvědčují stále více uživatelů. Navíc jsou zajímavým estetickým prvkem, který si oblíbili i architekti, zvlášť u velkých prosklených ploch. O tom, jak výrazně budou žaluzie ovlivňovat celkový vzhledu domu však rozhoduje způsob montáže. Dají se ukotvit nenápadně pod fasádu, nebo viditelně pod krycí plech. Jakou variantu vybrat?

Průřez oknem s žaluziemi v podomítkové schránce
Venkovní žaluzie LOMAX mohou být skryté v podomítkové schránce nebo přímo v překladu.

Podomítkové žaluzie plánujte s předstihem

Skrytá montáž žaluzií pod fasádu vyžaduje určitou stavební připravenost. Box pro zajíždějící žaluzie se umisťuje do předem připraveného otvoru. Ten se nachází nad oknem v úrovni překladu, nebo přímo v překladu. Podomítkové žaluzie jsou proto vhodné, pokud se chystáte stavět nový dům nebo plánujete kompletní rekonstrukci. S touto variantou ale musíte kalkulovat ideálně už v projektu, aby se stavba na montáž včas připravila. 

Žaluzie se schránkou pod omítkou funkčně a esteticky nejpraktičtější:

  • všechny kotvící prvky jsou skryté,
  • dotváří minimalistický vzhled domu,
  • nepřekáží ve výhledu,
  • nesnižují světlou výšku oken,
  • neomezují v průchodu balkonovými dveřmi,
  • v případě špatných povětrnostních podmínek jsou lépe chráněné.

Výhodou je také to, že se lišty bočního vedení nemusí montovat na rámy oken nebo fasádu. Dají se také skrýt pod omítku, čímž podtrhnete čistou estetiku domu.

Rodinný dům s přiznanými venkovními žaluziemi
Přiznané žaluzie zajíždí za viditelný hliníkový plech, který můžete sladit s opláštěním domu.

Přiznané venkovní žaluzie namontujete kdykoli a rychle

Jestliže jste se rozhodli pořídit venkovní žaluzie do již postaveného domu, kdy už skrytá montáž není možná, nezbývá, než je přiznat. Box a hliníkový krycí plech se instalují na rám okna, ostění nebo nadpraží. V závislosti na výšce okna musíte počítat s návinem žaluzií cca 15–30 cm, o které se sníží světlá výška a s tím i průhled oknem. Výhodou dodatečné montáže venkovních žaluzií je velmi krátký čas instalace.

Finální vzhled sice není tak nenápadný, jako u podomítkových žaluzií, ale barvu krycího plechu můžete zvolit tak, aby ladil s lamelami i fasádou domu. Jeho funkce je i praktická – chrání žaluzie před špatnými povětrnostními podmínkami. Pokud jsou navíc vybavené inteligentním ovládáním, dostanou skrze senzory větru včas znamení, aby se schovaly do úkrytu.

Navštivte vaši nejbližší pobočku LOMAX, kde vám ukážeme všechny možnosti, které venkovní žaluzie nabízí. Poradíme vám také s výběrem vhodného typu lamel.

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.